Правила організації IT-хакатону. Досвід команди NIX

6 Червня 2023

Може здатися, що у програмуванні немає місця креативу, бо на проєктах технології та план роботи чітко визначені вимогами продукту чи замовником. То де ж айтівцям шукати натхнення та розвивати в собі креативність? На хакатонах! Власним досвідом організації такого івенту ділиться Артур Бакулін, Java Department Lead в IT-команді NIX.

Якщо хочете влаштувати хакатон, плануйте свої дії згідно з планом: 

1. Придумайте ігрову задачу та пропрацюйте механіку до дрібниць. 

Ураховуйте, що задача повинна бути цікавою та зрозумілою всім: і затятим кодерам, і тим, хто лише пару років працює в IT.

Щоб передбачити сюрпризи, завчасно влаштуйте тестове змагання у вузькому колі — з командою, друзями, колегами. Так ви зможете протестувати усі можливі сценарії, знайти та виправити слабкі місця та оцінити ігрову динаміку зсередини!

2. Заздалегідь підготуйте інфраструктуру — єдиний віртуальний простір для змагання.

Як правило, всі здатні гарно маніпулювати for-ами та if-ами, щоб написати певний алгоритм. Нехай розробники почуваються впевнено й одразу поринуть у пошук кращого рішення в знайомій екосистемі.

3. Визначте, як оберете переможців.

Нараховувати бали можуть запрошені експерти, автоматизоване ігрове середовище або навіть самі учасники. Проаналізуйте, який варіант вдасться краще реалізувати саме вам.

4. Створіть атмосферу

Ігровий сценарій, “загорнутий”, наприклад, у тематику “Зоряних воєн”, спонукає учасників шукати рішення активніше.

Бо одна справа — просто перемогти у хакатоні, а інша — знищити уявну Зірку смерті та отримати головний приз! Перевірено Ніксами ;)