WWDC 2019 : Нікси у Сан-Хосе

3 Липня 2019

Всесвітня конференція для iOS-розробників WWDC 2019, яка проходила 3-7 червня в Сан-Хосе, Каліфорнія, стала однією з найбільш захоплюючих подій року: Apple представила свіжі OS, нові Mac Pro та Apple Display, а також дала привід для цілої серії мемов про підставку монітора. Наші хлопці з відділу iOS змогли отримати квитки на івент та зустрілися з 1000 інженерів Apple, відвідали важливі семінари та сесії з розробки програмного забезпечення. Андрій та Віталій поділилися з нами своїми враженнями про WWDC 2019 та розповіли, чому відвідування таких конференцій – must have для iOS-розробників.

Ця конференція була мега-крутою. Ті, хто приїжджає на WWDC не перший рік, говорили нам, що за останні 5 років ця конференція — найкраща, тому що на ній Apple представила багато нових технологій, а саме поняття розробки перевернули з ніг на голову.

Той досвід, який ми здобули на сесіях, неоціненний. Ми спочатку запаслися питаннями від відділу, але після кількох сесій та представлених на них оновлень більшість із них стала неактуальною. А питати про новинки, які вони тільки запровадили, було досить безглуздо. Нам було й так зрозуміло, що під час роботи вони вирішуватимуться самі собою, тому весь час ми присвятили лише сесіям.

Звичайно, хотілося б потрапити на всі сесії, але оскільки на конференції одночасно йшло одразу чотири потоки, ми орієнтувалися на те, що ми найчастіше використовуємо у відділі, що більше буде затребуване. Паралельно ми переписувалися з нашими хлопцями, відправляли їм фото і ділилися чимось особливо цікавим. Ми навіть сфотографувалися із Крейгом Федеріги.

Точно можу сказати, що наші очікування від конфи не просто виправдалися, а й перевершили себе. Взагалі WWDC – чудова платформа для корисних знайомств. Тут ми постійно спілкувалися з розробниками з усього світу: хлопцями з аутсорсингу, продакшн компаній. Дуже багато хто приїхав із латинських країн, США, Бразилії, Перу, а ось із Європи розробників було небагато. Але в цілому ми залишилися дуже задоволені :) Дякуємо компанії за таку можливість.

Андрій

Конференція відбулася чудово. Добре, що нам вдалося без черги зареєструватися, тому що ми прилетіли на день раніше, а на учасників очікувалося близько 5000 осіб. Під час реєстрації всім видали за фірмовою двосторонньою олімпійкою. Одна сторона була просто чорною, а інша – кольоровою, з малюнками талісманів WWDC (єдиноріг, інопланетянин, череп тощо).

Після реєстрації у нас залишився вільний час, і ми вирішили з’їздити до Сан-Франциско, подивитися, чи варто ще на своєму місці Golden Gate Bridge. На наступний день, щоб зайняти кращі місця, ми встали о 4 ранку і не помилилися, тому що в черзі перед нами опинилося людина 500 мінімум. Ця черга стала найдовшою в моєму житті — ми простояли в ній близько 5 годин.

Але це не перетворилося на хаос – все було організовано, людей пропускали поетапно невеликими групками. При цьому перебуваючи у черзі учасники могли перекусити фруктами, випічкою та різними снеками. Спочатку на Keynote все було передбачувано – представлення нових продуктів від Apple, які стали кращими, швидшими і сек’юрнішими, але так було до моменту презентації SwiftUI, де розробники вибухнули оваціями. Ніхто не очікував такого повороту, і тут ми зрозуміли, що це саме те, заради чого варто їхати на конференцію з різних куточків Землі. Це означало, що WWDC буде присвячена SwiftUI – фреймворку, який повинен повністю змінити суть розробки програмного забезпечення для продуктів Apple.

8

Починалося все з 8:30 ранку і закінчувалося о 8-й вечора, тому що всього було 130 сесій і 230 лаб. Сама конференція є переважно дві активності: сесії та лаби. Сесії – це звичайні лекції-презентації, де тебе знайомлять із чимось на задану тему, а лаби – це можливість поспілкуватися, проконсультуватися з розробниками Apple, з’ясувати, чому твій код не працює чи працює не так, як тобі це потрібно. Тому ми з Андрієм часто поділялися, щоб отримати якнайбільше інформації.

Все було організовано на найвищому рівні. Активності проходили в одному будинку, була купа стафу — життєрадісних людей, які розважали учасників, знайомилися, підбадьорювали, формували черги, вказували напрямок, захоплювалися твоїм одягом, кричали кричалки, роздавали сувенірчики, давали п’ятюни. Загалом увесь позитив тримався на них. Ми з Андрієм ходили в нашому фірмовому мерчі, і при вході в будівлю один із хлопців стафа вічно кричав “Нікс ін та хол!”.

На конфі ніхто не ходив голодний — були шведські столи на сніданок та обід, можна було собі набрати фруктів, круасанів, кави, чаю, снеків, а на обід на вибір були бутерброди, салати, холодні напої. Після дня відвідування сесій влаштовувалися вечірки у різних закладах міста Сан Хосе. Щоб на них потрапити, треба було зачекінитися у спеціальному додатку.

Для мене ця конфа стала дуже корисною, вдалося прославити себе професійно, соціально, підтягнути англійську і навіть потрапити на латинську вечірку, де єдиними не те що з України, а й з усієї Європи були ми з Андрієм :).

Віталій

Apple дебютувала з новими версіями iOS, iPadOS (тепер окремо від iOS!), MacOS, tvOS та watchOS, які мають довгий список оновленого функціоналу. Компанія також презентувала нові Mac Pro та 6K Apple Display.

Для тих, хто ще не встиг детально ознайомитися з новинками, презентованими на WWDC 2019, пропонуємо короткий огляд найгарячіших оновлень: