Тренінг з ToP фасилітації

1 Грудня 2016

Проектні менеджери NIX Solutions завжди в курсі того, де і коли проходять найцікавіші лекції та тренінги. Нещодавно Ніксівці побували на тренінгу з ToP фасилітації — відкриттями та висновками насиченого дня ділиться PM Анна :).

Осінь, як відомо, це час усіляких освітніх починань: діти йдуть до шкіл, студенти після канікул повертаються в альма-матер. У цьому вересні ми теж не стали винятком і вирушили опановувати новий скіл  — ми вчилися фасилітувати.

Якщо вам цікаво налагодити комунікації під час зборів, стимулювати народження нових креативних ідей та допомогти команді виробити спільне рішення, то ця інформація може бути вам корисною.

I

Для занурення в тему давайте доповнимо слова фасилітація та фасилітатор визначеннями.

Слово фасилітація прийшло до нас із французької мови і бере свій початок від слова ‘facile’, що в перекладі означає ‘робити просто’, ‘допомагати’, ‘полегшувати’.

Якщо говорити на абстрактному рівні, то фасилітація — це процес, який допомагає команді рухатися з точки A до точки B. На більш конкретному рівні цим рухом можуть стати спільні роздуми, прийняття рішень, напрацювання ідей, зворотний зв’язок та інше.
Фасилітація може бути активною із застосуванням різних технік, методів, або неактивною, коли фасилітатор просто мовчить або є відсутнім на зборах.

Професійні тренери та фасилітатори визначають її як:

Розглянемо роль фасилітатора.

Фасилітатор створює контейнер для команди, який команда наповнює своїми ідеями та інноваціями.

Під контейнером ми розуміємо набір питань в порядку денному до зборів, тайм-бокс або будь-які інші гнучкі структури та техніки, які здатні утримувати команду в рамках мети, але при цьому забезпечувати атмосферу співпраці, де навіть найфантастичніші ідеї можуть бути почуті. 

Фасилітатор створює контейнер, команда – контент.

Lyssa Adkins

У світі існують різні організації фасилітаторів, ми ж побували на тренінгу, організованому ICA фасилітаторами. Головним тренером була Ірина Фурсман — фасилітатор з багаторічним досвідом.

II

Два дні на тренінгу пролетіли непомітно, в дружній та теплій атмосфері. Учасники від усіляких напрямків із задоволенням ділилися своїм досвідом, підтримували один одного в ході виконання завдань і взагалі навчалися разом. Ми познайомилися з директором клініки, режисером дитячого театру, практикуючим медіатором, представниками громадських організацій, адвокатами, психологами та, звичайно, з фахівцями з IT.

Один із моїх критеріїв, як відрізнити хороший івент від поганого, це наявність відкриттів, які вдається усвідомити. Під час тренінгу ToP я зробила для себе 2 відкриття.

Першим стало те, що фасилітація цікава різним сегментам суспільства.  Цей факт вразив не тільки мене, а й моїх колег (читайте відгук моєї колеги нижче).  Існує багато різних фасилітаційних технік, здатних зробити збори людей ефективними, і ці техніки працюють універсально.  Кожен із учасників прийшов зі своїм індивідуальним запитом та отримав на нього відповідь.

Тренинг по ToP фасилитации

Друге відкриття кристалізувалося в ході практики — бути фасилітатором дуже складно, адже виконуючи таку роль, можна припуститися багатьох помилок.  Наприклад, сильно залучитися до того, що відбувається на зборах, пригнічуючи цим активність групи.  Або зовсім неусвідомлено дати оцінку чиєїсь думки, або дуже суворо виконувати тайм-бокс і не дати групі доопрацювати ідею.  Ми усвідомили, наскільки уважно та тонко необхідно керувати процесом зборів.

Найкориснішим і найприємнішим стало відкриття меж розуміння та, головне, застосування даних методів. Працюючи в ІТ-сфері та спілкуючись переважно з людьми цього кола, часом здається, що всі проблеми та щоденні рішення обертаються лише навколо цього. І наскільки дивним стало те, що люди зі всіляких сфер, починаючи з медицини і закінчуючи вирішенням конфліктів міжнародного масштабу, практикують фасилітацію, намагаються розвиватися у своїй нелегкій справі, шукають інші шляхи вирішення своїх щоденних завдань за допомогою подібних методик. Безмежна кількість історій, унікальний досвід, натхнення та емоції, отримані від спілкування з цими людьми, стали для мене найцінним придбанням цього класу.

Менеджер проектов Анна

III

Які висновки ми зробили для себе, як скрам майстри та проектні менеджери?

Ми можемо використовувати ToP фасилітацію для будь-яких зборів команд: ретроспектива, грумінги, планінги або мітинги, присвячені виробленню технічного рішення.  Тут це більш ніж доречно.

Ми можемо:

1. створити атмосферу співпраці, безпечну для будь-якої думки чи ідеї;

2. допомагати нашим командам тримати фокус на основній проблемі;

3. показувати, що придумані ідеї добре доповнюють друг друга;

4. давати можливість вкластися кожному учаснику в колективну роботу;

5. заохочувати залученість учасників.

IV

Після тренінгу ми твердо вирішили використати нові інструменти у нашій повсякденній роботі та ділитися своїм практичним досвідом з усіма колегами та просто зацікавленими тіммейтами у Ніксах.

Тренинг по ToP фасилитации

На даний період ми вже практикуємо ToP фасилітацію на one-to-one мітингах та ретроспективах.

ОРІП

Напевно, уважний читач помітив, що основна частина статті складалася з 4-х блоків :). Цей авторський хід був навмисним. У статті ми застосували одну з основних фасилітаційних технік «ОРІП» (англ. ORID), в ході якої команда має пройти 4 етапи діалогу:

О — Об’єктивний — обговорити факти на заявлену тему

Р — Рефлексивний — обговорити почуття та переживання, що виникають (спрямовано на роботу з правою півкулею)

І — Інтерпретативний — згадати з досвіду або вигадати варіанти вирішення проблеми (направлено на роботу з лівою півкулею)

П — Прийняття рішень – вибрати рішення для цієї проблеми та сформувати намір реалізувати його.

Тренинг по ToP фасилитации

Структура бесіди ОРІП використовується в багатьох техніках, завдяки якій фасилітатор може звернутися до групи та покрити запити всіх присутніх. Хтось звик оперувати фактами, хтось отримує більшу частину інформації через почуття, є люди, яким комфортно розмірковувати про майбутнє.

Насамкінець хочу сказати про одну просту істину: до будь-яких зборів необхідно готуватися, працюючи з ОРІПом, слід скласти питання заздалегідь, щоб у непередбаченій ситуації не розгубитися, а вести групу далі до мети.

Дякуємо NIX Solutions за чудову можливість подивитися на знайомі процеси під іншим кутом та почерпнути для себе щось нове!

P.S. А ось і корисна література:

1. «Coaching Agile Teams» Lyssa Adkins

2. Focused Conversation ORID Method

3. What Do Facilitators Do