Конференція ThinkQA #1

5 Лютого 2019

Як стадіон збирає футбольних фанатів, так і конференція ThinkQA #1 зібрала своїх в конференц-залах “Металіста”. Так-так, саме в конференц-залах, тому що умістити десять доповідей від представників різних напрямів в одну маленьку суботу – задачка не з легенів. Спікери і учасники розповідають, як вони з нею впоралися.

Ми любимо конференції: проводимо їх як в рідних стінах – “для своїх”, так і за їх межами – “для тих, що усіх, що бажають”, адже у нас завжди є чим поділитися. Існують окремі напрямки-мітапи і масштабна NIXMultiConf, яка об’єднала в один корисний мультикоктейль 6 напрямів, зарядивши слухачів корисною інформацією на усю зиму.

4w9a7528

Колись ми захоплено говорили “ці-іі-і-лих 6 напрямів”, а зараз бачимо, як завдяки ініціативі наших хлопців і відділів в рядах конференцій прибуває. Ось нещодавно стартував напрям ThinkQA. Перша конференція пройшла в Металістові, куди організатори запросили QA- експертів NIX Solutions і наших девелоперів, бізнес-аналітиків, проектних менеджерів, які хотіли поглянути на розробку очима тестувальника. Таких виявилося близько 400 чоловік – кожен четвертий Ніксовець – які сонним суботнім ранком розбрелися по залах. З перших же секунд доповідей сон як рукою зняло.

Це була перша в моєму житті конференція такого масштабу, в якій я брав участь. Коли організатори кинули клич, що розшукуються добровольці для організації ивента, я рішуче дав свою згоду. Хоча на той момент не знав, в якій ролі буду. Виступити хотілося давно, та і було чим поділитися, тому все склалося, чому я радий. Дуже кайфонул від виступу, якийсь сюр. Ніби ти на сцені, і говориш, і ходиш, і гальмуєш трохи, звичайно, і в той же час є відчуття, що дивишся на все з боку.

Дуже сподобалася організація конфи : все чітко, за часом, без заминок, миттєва комунікація в телеграмі. Форми зворотного зв’язку відразу після лекції, і це дуже добре, тому що все свіжо в пам’яті. Безкоштовна кава і піца :) Атмосфера була дуже душевна, хоч і сперечалися на лекціях. Загалом, якщо сказати однією фразою, то це буде “Хочу ще”!.

Руслан

Раніше я була на позиції QA, але тепер уже декілька років працюю бізнес-аналітиком. Тестування дуже важливе для ВА, оскільки аналітик в першу чергу відповідає за якість продукту перед клієнтом і переймає на себе удар, якщо щось функціонує не так, як повинно. Найбільше проблем виникає в суміжній області тестування і ВА, а саме коли у тестувальників недостатньо інформації про бизнес-целях того, що вони тестують. Також гостро стоїть питання приоритизации тестування, де знову ж таки ВА і QA повинні щільно взаємодіяти. У своїй доповіді я постаралася показати, яке саме тестування чекає аналітик, а також розповісти, як важливо, щоб тестувальники розуміли бизнес-цели продукту в цілому, а також сенс змін, які в нього вносять розробники.

Надія

QA- відділ вирішив зібрати спікерів з різних напрямів, щоб з усіх боків розглянути теми, що стосуються тестування. Що бажають виявилося о-оо-очень багато: набралася велика команда як організаторів, так і доповідачів. Спочатку тим було 11, як друзів у Оушена, проте ніксовці вирішили приберегти щось і на наступний раз, а це означає, що він точно відбудеться.

Я вирішила виступити на конференції з доповіддю, тому що хотілося вийти із зони комфорту і випробувати себе. І мені це явно вдалося, оскільки дата проведення співпала з релизом, і я була, як в тій опері, “Фігаро тут, Фігаро там”.

Тема доповіді була вибрана на основі мого досвіду роботи. Мені хотілося розповісти про такі прості, але дуже важливі речі, які впливають на комфорт усередині команди і робочі процеси.

Мені було дуже цікаво, тому що ThinkQA#1 – це перша конференція для тестувальників усередині нашої компанії. Оскільки на івенті були два потоки з доповідачами, доводилося вибирати тему, яка була прийнятніша, і іноді було нелегко зробити вибір.

Окрім доповідачів хотілося б виділити ніксоіців, які брали участь в організації заходу, тому що зовні це не так помітно, але зсередини видно їх праця.

Я дуже рада, що перша конференція ThinkQA відбулася і я в ній взяла участь. Чекаю нових версій, і, відповідно, нових знань, досвіду і спілкування!

Анна

Різноплановість тим стала відмітною особливістю ThinkQA #1, а тому і наповненість залів приємно радувала. І хоча більшість слухачів були тестувальниками, розробники теж не залишили суботу без нових знань. Скілапитися і розширювати кругозір завжди корисно.

Дуже здорово, коли уранці у вихідний день спиш радісно йдеш отримувати нові знання або ділитися своїм досвідом! Саме так і вийшло в суботній ранок на ThinkQA#1.Конференц-зали стадіону “Металіст” зібрали величезну кількість фанатів, любителів і професіоналів тестування. У два паралельні потоки хлопці ділилися своїми знаннями, обговорювали враження від доповідей за смачною кавою з печеньками і, я упевнена, залишилися задоволені корисно і цікаво проведеним часом.

Марина

 

Тему доповіді вибирав як там не є найдемократичнішим способом. У мене були ідеї 5 тем, які, як мені здавалося, можуть бути цікаві тестувальникам і подобалися мені. Тому я вирішив запитати ради у “тестувального народу”, написавши в скайп-чат відділу. Тема “Geb+Spock vs Cucumber+Serenity” виявилася лідером, випередивши інші з великим відривом. Воля народу була виконана. Доповідь відбулася :)

А взагалі виступаю вже не уперше, тому проганяв матеріал всього один раз, за традицією, перед дружиною, моїм головним слухачем :)

Олександр

Конференція закінчилася вечірнім афтепаті, де самі натхненні довго ділилися враженнями, а організатори вже обговорювали наступну конференцію.

Старт реєстрації на найближчі івенти ми анонсуємо в наших meetup- профілях:

• ThinkAndroid
• ThinkPM
• WordPress Kharkiv
• ThinkPHP
• RubyRoars
• iThink
• ThinkJava
• Sync.NET