PM-команда NIX Solutions на сертифікації Kanban

4 Березня 2016

Минулого місяця PM-команда NIX Solutions підкорила нову вершину — пройшла сертифікацію з методології управління розробкою Kanban. Про японську філософію, американський прагматизм та українських знавців Kanban розповідає Ганна, PM NIX Solutions.

Спочатку передбачалося, що сертифікація пройде у Кракові, однак необхідна кількість учасників у Польщі не набралася, і захід перенесли до Києва.

Втім, місце, де ми оселилися, нічим не поступалося польському місту — район Воздвиженки нагадує тиху та затишну Європу, а навчання проходило буквально за п’ять хвилин від нашого готелю.

Проводив сертифікацію Кирило Клімов – один із небагатьох сертифікованих Scrum-coach (Scrum Alliance) у СНД. Кирило і справді виявився досвідченим коучем із величезним багажем кейсів із реальної практики. Навіть у навчанні наш коуч запропонував власний метод, який у результаті виявився дуже ефективним: Кирило не подавав інформацію “на блюдечку”, вважаючи, що всі відповіді на свої запитання ми і так знаємо, просто ніколи не дивилися на проблему під новим кутом. Тому коуч задавав нам серію питань, що наводять, і ми самостійно знаходили відповіді, до того ж краще засвоюючи матеріал.

Кирило врахував, що всі присутні — PM із практичним досвідом, і частину навчання збудував у форматі гри у настільний KanBan. П’ять годин поспіль ми вибудовували хитромудрі стратегії, щоб досягти поставлених коучем цілей: зменшити час розробки фічі, збільшити прибуток та зробити роботу команди прогнозованою. Це було нелегко, але кожна проблема докладно розбиралася і цим перетворювалася на безцінний досвід.

Наступного дня ми вчились дизайнувати свої канбан-дошки з урахуванням специфіки різних проектів. Успішно впоравшись і з цим завданням, ми пройшли сертифікацію та надихнулися на нові звершення в галузі управління розробкою: припиняємо втрати і, не зупиняючись, практикуємо кайден у своїх проектах.

Чому саме Kanban

Kanban

Ми знаємо, що розробка ПЗ повинна бути динамічною і гнучкою – адаптуватися під умови попиту на ринку і будь-якої миті може викотити мінімальний продукт, що приносить максимальну користь.

З іншого боку, ресурси компаній не безмежні, тому найчастіше стоїть завдання мінімально використовувати ресурси і отримати максимальний результат. Kanban ж дає значні переваги у плануванні та виробництві програмних продуктів та виправдовує ризик.

Вперше “Канбан” застосували у важкий повоєнний час японці на автомобільному заводі Toyota, проте використовувати принципи Канбан у виробництві software почав американець Девід Дж. Андерсон. Детальний опис його Канбан-шляху в корпорації Microsoft ви можете знайти у книзі “Kanban: Successful Evolutionary Change for Your Technology Business”.