PHP Hackathon #2

13 Лютого 2019

Хакатон – це можливість поєднати два дуже крутих справи : кинути виклик самому собі, виконавши завдання в найкоротший строк, і добре провести час з друзями по роботі. І, як показав вже другою наш PHP хакатон, не має значення, як давно ти в NIX Solutions, головне – твій особистий підхід і фантазія.

Це був ще один ульотний день з життя Ніксовой PHP- команди.

Ми усі любимо свою справу і намагаємося бути краще, швидше і сильніше. Тому, коли виникло питання, який захід організувати, ми з командою груплідів вирішили, що це буде саме хакатон.

img_20181117_102338

Насамперед треба було визначитися з форматом.

Спочатку ми обмірковували варіант з ночівлею, але з точки зору безпеки це складно, до того ж серед нас багато сімейних ніксівців, які навряд чи погодилися б провести ніч в офісі. Проте з досвіду і відгукам людей, які брали участь в нічних хакатонах, коли мозок працює вже зовсім по-іншому, це хардово! Так що ми не кидаємо цю затію і, я сподіваюся, все-таки реалізуємо її. Тим більше ми і цього разу провели немало часу за хакатоном: пришли в офіс до 8:30, а в 21:30 нас з нього ледве вигнали.

PHP хакатон 2018 – це щось!

Це була неймовірна суміш гумору, ентузіазму і переживань кожного учасника і усього колективу в цілому. Саме такі івенти одночасно роблять команду згуртованною і підвищують професійний рівень. Наступний хакатон, безперечно, буде самою очікуваною подією.

Антон, PHP-розробник NIX Solutions

Вибір теми став для нас найскладнішою проблемою. Ми розглядали два варіанти: завдання на алгоритми або завдання, яке допоможе вирішити які-небудь насущні питання для NIX Solutions. Зупинилися на другому варіанті і узяли, здавалося б, нескладне завдання – нашу бібліотеку.

Навіть просте завдання можна вирішити нетривіально і цікаво, якщо підійти до неї з душею. Тому ми не давали хлопцям чіткого ТЗ, а просто озвучили проблематику. Це було усвідомлене рішення.

Ми навмисно не навантажували хлопців конкретикою і статистикою. Це було б для них обмеженням, а ми хотіли саме польоту фантазії і нестандартних рішень. Для того він і хакатон, щоб проявити себе, а інакше це просто ще один робочий день.

Бажаючих набралося на 10 команд по 2 людини:

• COOLхацкери
• CERN
• D’N’A
• Elephant riders
• JollyCoders
• Kernel Panic
• Якась команда
• GlobalHost
• HACkErMaNS
• Самотній вікінг

Все проходило в хорошій дружній атмосфері. Богдан, наш проводир, узяв вступне слово, поставив завдання, і ми відпустили хлопців творити.

Хакатон – це можливість зібратися разом і позмагатися в дружній атмосфері. Деяка подібність симуляції дедлайну дозволяє зайвий раз перевірити свої знання і підготовку, а хороша компанія робить суботній день веселим і позитивним. Окремо можна відмітити організаторів, які відразу враховують побажання учасників і дрібні недоліки, щоб зробити кожного подальший хакатон тільки цікавіше і захоплююче.

Олександр, PHP-розробник NIX Solutions

О першій нам привезли заздалегідь замовлену на обід піцу, але її було стільки, що нам і на вечерю вистачило.

Увечері команди презентували свої роботи. Кожна виявилися дуже гідними, було видно, що хлопці потрудилися на славу. Оцінки виставлялися за такими критеріями:

• кількість реалізованих фіч;
• функціональність — кількість продуманих фіч, оригінальність;
• UI —зручність юзер-інтерфейсу, стилізація;

• презентація.

Ми цінуємо наших хлопців, і тому постаралися угодить з подарунками. Сподіваємося, нам це вдалося.

За третє місце ми вручили колонки, за друге – клавіатури, а переможцям дісталися екшн-камери з дозволом 4К.

За підсумками голосування призові місця зайняли:

1 місце — HACkErMaNS;

2 місце — Kernel Panic; 

3 місце— JollyCoders.

Хакатон був повний сюрпризів і емоцій. Наприклад, третє місце зайняла команда хлопців, які у Ніксах усього лише 1,5 місяця, хоча спочатку вони дуже хвилювались і сумнівалися, чи варто їм взагалі брати участь і боротися вже з досвідченими бійцями. Саме такий приклад здорово показав, що потрібно вірити в себе і свої сили, і не має значення, скільки років або місяців ти “в темі”.

Також цей хакатон подарував нам ще один яскравий приклад самовіддачі і волі до перемоги. Команди складалися з двох чоловік, але вийшло так, що Костя залишився сам, і ми прозвали його “самотній вікінг”. Він самостійно зайняв 4-е місце з мінімальним відривом від 3-го. Ми не змогли залишити такий вчинок непоміченим і подарували нашому воїнові Power Bank за волю до перемоги.

Я уперше був на хакатоні, і мені дуже сподобалося. Найбільше підкорила атмосфера заходу і командний дух. Багато переживань, жартів, та і суперники зовсім не сприймаються як суперники, адже ми усі одна дружна команда. Хакатон примушує робити такий об’єм роботи, який в звичайній ситуації робиться набагато довше. Я із задоволенням піду на наступний хакатон.

Максим, PHP-розробник NIX Solutions

У кінці усіх чекав солодкий сюрприз – торт.

Усі хлопці показали себе як командні гравці, і мені було дуже приємно провести ще один день в нашій великій і дружній команді.

Дякую, ніксовці!

Я брала участь в хакатоне уперше і до самого його початку не зовсім уявляла, як же все виглядатиме. Це було яскраво(зверніть увагу на наші ефектні футболки!), хвилююче, весело, трохи напружено і якось швидко. Попри те, що хакатон проводився у вихідний день, нас зібралося немало. Коли в офіс приходиш як додому, а колектив вже як сім’я, то це і недивно. Хакатон дав зрозуміти, що за бажання можна встигнути зробити дуже багато що навіть в стислі терміни, навіть в команді, в якій не працював раніше. Загалом, дуже крутий досвід, усім раджу.

Єлізавета, PHP-розробник NIX Solutions

Після заходу ми провели опитувач. В цілому усі дуже задоволені, хлопцям сподобалася командна гра, атмосфера і футболки, які ми зробили для хакатона. Кілька ніксовців виразило побажання провести наступний хакатон із завданням на алгоритми. Мені теж подобається ця ідея.

А взагалі, цілі на цей захід кожен ставив собі різні: одні йшли за перемогою, інші – знайти свої слабкі сторони, а для деяких це був перший досвід, і вони не знали, чого чекати. На мій погляд, кожен отримав саме те, що хотів, і очікування були виправдані, а це дуже круто!

Автор статті Петро, PHP-розробник NIX Solutions