NIX iOS team вирушає на WWDC 2019

21 Травня 2019

Уявіть.

Ранок. На годиннику приблизно 5: 30-6: 00. Горгаз/горсвіт/поліклініка/трамвай. Ти і сотні прагнучих посперечатися/”мені тільки запитати”/посваритися бабусь. А тобі треба якраз туди – в двері за їх спинами, щоб сплатити квитанцію або підписати довідку. Страшно? Неможливо? Не для нервово слабких?

Чом би не так. Це усе здалося б “квіточками” в порівнянні із спробою потрапити WWDC 2019 — щорічну Всесвітню конференцію розробників від Apple. Проте ми в NIX звикли домагатися свого – і отримали два заповітні квитки, щоб наші девелопери змогли взяти участь в найпопулярнішому iOS- івенту року.

wwdc2019

Нам складно навіть уявити, що зараз відчувають хлопці, які відправляться на конференцію в Сан-Хосе, тому ми вирішили упізнати це у них самих :).

Своїми очікуваннями і емоціями поділилися iOS- розробники Андрій і Віталій.

— Якими були твої відчуття, коли ти дізнався, що поїдеш на WWDC?

А: Здивування, напевно. Річ у тому, що отримати квиток на конференцію – це ще не означає туди поїхати. Ще треба було оформити купу документів, отримати апрув від посольства. Так що довелося навіть трохи понервувати. Але в цілому так – відчував здивування і радість.

В: Відчув відповідальність і зрадів.

— Ти якось готуєшся до конференції?

А: Чесно кажучи – ні. Я думаю, це треба хлопцям, які там виступатимуть. А я просто морально готуюся, щоб у все вникнути, почути щось нове.

В: Учу і практикую англійський інтенсивніше.

— Що ти чекаєш від конфи?

А: WWDC — це величезна конференція для iOS Developer, де буде близько 600 спічів і неймовірна кількість інформації. Тут можна отримати величезну користь, упізнати якісь штуки дебаггингу застосувань і розробці, по фішках саме в програмуванні і у свіфті. Мені більше цікаво, як ми на усе це потраплятимемо і запам’ятовуватимемо :). Напевно, Крутень Часу нам тут не завадить :)

В: Хотілося б дізнатися більше різних фішечок і best practices.

— Як думаєш, якими будуть теми сесій, чим Apple збирається радувати або спантеличувати розробників цього разу?

А: Цього року, як завжди, WWDC представляє нові версії осей : iOS 13, macOS, watchOS і tvOS. Можливо, це буде якась внутрішня інформація нових девайсів, які потім презентують у вересні. Для себе я хочу дізнатися про поліпшене дебаггинге. Сподіваюся побачити, що нового буде в осях і дізнатися про якісь фішки, щоб потім застосувати на реальних проектах.

В: Думаю, торкнуться теми продуктивності, ШІ, доповненої реальності, ну і, звичайно ж, Swift5.

— Як ти вважаєш, наскільки така конференція важлива для розробників?

А: Я думаю, дуже важлива, тому що розробник повинен стежити за трендами мови програмування і платформи, з якою він працює. Якраз на таких конференціях ми можемо побачити презентації абсолютно нових фішок, нових методологій і раніше інших почати застосовувати їх в реальних проектах. Дуже важливо, що на WWDC проводитимуться окремі лабораторії, де розробник може отримати раду у співробітників і експертів Apple з приводу додатків, методології. Фактично, це буде такий відкритий урок, на якому ти можеш прийти та запитати: “А ось у нас таке застосування. Ми робимо так і так”. Вони можуть відповісти: “Так, прикольний, а можна зробити ще ось так і ось так”. Щось порадити, коротше.

В: Я думаю, що цей розвиток для розробника, головне – правильно використати те, що вдасться там упізнати.

— Що б ти хотів побажати учасникам конференції?

А: Не пропустити нічого і нічого не забути. І дуже добре, що потім усе це ми привеземо з собою в компанію. Ми туди їдемо, передусім, щоб поліпшити скіли усієї команди. По приїзду обов’язково влаштуємо оглядову лекцію для усіх інших. Я планую записувати у блокнотик важливі речі, щоб нічого не забути і потім круті фішки привезти та розповісти хлопцям.

В: Більше дізнатися штук, які вдасться успішно застосовувати на практиці.

Для тих, хто не знає, але дуже зацікавлений – WWDC19 вважається однією з найгучніших подій цього літа. На участь подають заявки iOS- розробники зі всього світу, і тільки спеціальна рандомна лотерея відбирає тих, кому будуть вислані запрошувальні на участь.

Для iOS розробників це найзначиміша конференція, яка взагалі може бути. Її світовий масштаб говорить сам за себе. До того ж її проводить Apple. Тут технічні фахівці і інженери компанії розповідають про свої передові розробки, нововведення, технології, плани на майбутнє, презентують нові напрацювання. Це дуже багато контенту – і технічного, і розважального.

Фактично, WWDC ділиться на декілька етапів. Перший – keynote. Цей захід тривалістю біля 2-го годинника, на якому ключові постаті Apple дають тезовий і стислий огляд нових концепцій і віянь.

Спочатку проходить сама конференція і тільки потім, впродовж декількох місяців, в загальному доступі з’являються деякі звітні відео з технічних доповідей. При цьому, в прямій трансляції можна подивитися тільки keynote, що ми і робимо усією командою в режимі онлайн. Проте, викладається далеко не все. Звичайно це ті виступи, які Apple вважає потрібним викласти. Хоча на самій конференції матеріалу дуже багато. Навскидку, приблизно 60% контенту, який презентується там і в який входять workshops and software development sessions, немає можливості потім знайти в інтернеті.

Власне, тому поїхати на конфу так круто. Ми можемо там почути, підслуховувати, і підглянути круті штуки. Плюс до всього, є унікальна можливість поспілкуватися безпосередньо з організаторами, доповідачами, поставити питання, що цікавлять нас, перейняти якийсь досвід – все те, що ми не можемо зробити тут, сидячи в Харкові.

Основна складність – це потрапити на конференцію із-за лотереї, алгоритм роботи якої нікому невідомий і незрозумілий. За весь час проведення WWDC з моменту появи iOS я чув тільки про одного хлопця з Харкова, який туди потрапив. Тоді це був справжній прорив. А ми туди відправляємо відразу двох – відчуваються масштаби, так?

З моменту, як хлопці зарегались, і до остаточного рішення усіх організаційних питань пройшло приблизно 1,5 місяця. Зараз вже усі оргмоменти улагоджені, і тепер нам залишилося чекати дати відправлення і усією командою побажати їм великої удачі.

Карен, один з лідов iOS team

Захід викликає величезний інтерес не лише завдяки рандомній лотереї або тому, що конференцію організовує Apple, але і, тому що WWDC – це щось більше :

  • 4 жарких літніх днів в McEnery Convention Center в Сан-Хосе з 3 по 7 червня;
  • майданчик, який об’єднує між собою тисячі кращих креативних і інноваційних розробників світу;
  • можливість одним з перших трохи відкрити ширму майбутнього у світі інформаційних технологій;
  • презентація останніх новинок версій iOS, watchOS, tvOS і macOS;
  • визначення вектору розвитку в області машинного навчання, доповненої реальності, здоров’я, фітнесу і т. п.

Цей рік особливий для WWDC, оскільки конференція проходитиме в 30-й раз! Окрім лекцій тут проходитимуть і технічні семінари, і практичне зайняття.

На конференції будуть присутніми провідні інженери Apple, ТОП-ові розробники 5-ти континентів, кращі спікери і практики галузі. І серед усього цього гордо розвіватиметься прапор NIX.

Бажаємо удачі ніксовцям і з нетерпінням чекаємо їх з великою бандероллю новинок, натхнення і яскравих вражень!