Java-делегація NIX Solutions на JPoint-2015

27 Травня 2015

Наприкінці квітня у московському готелі Radisson Слов’янська концентрація джавістів просто зашкалювала. Всі, від розробників-початківців до Java-гуру зібралися тут заради однієї з найкрутіших Java-конференцій JPoint-2015. Звичайно ж, наші розробники теж не могли пропустити таку подію, і NIX Solutions подарувала хлопцям можливість відвідати найкращий Java-івент цієї весни.

Хардкорна JPoint-2015

Эксперты NIX Solutions на JPoint-2015JPoint — конференція для досвідчених Java-розробників, і доповіді тут лише про розробку. Це вже третій за рахунком івент, і з кожним роком він виходить ще більшим, ще цікавішим і ще хардкорнішим! Конференцію організує спільнота JUG.ru (Java User Group) та позиціонує її як альтернативу конференціям Oracle.

Незважаючи на те, що JPoint-2015 асоціюється з хардкордною Java, Java-адепт будь-якого рівня мав можливість вибрати для себе відповідну тему, щоб розширити свій світогляд, поглянути на звичні технології з іншого погляду, познайомитися з новинками сфери та запозичити досвід доповідачів.

Цукерки від “Однокласників”, дрібнички від JetBrains та філософія для Java-розробників

Serviceability in HotSpot

Після короткої процедури реєстрації учасники конференції могли ознайомитися ближче зі спонсорами, організаторами та учасниками. У холі готелю розташувалися стенди компаній-спонсорів, біля яких будь-який учасник міг поспілкуватися з їхніми представниками, поставити запитання. До промо-стендів учасників залучали хто чим: Однокласники – цукерками, Deutsche Bank пропонував розминку для розуму шляхом вирішення завдань, T-Systems розважали футбольним матчем між роботами на радіокеруванні, JetBrains дарували різні промо-дрібнички, хоча і без цього їх стенд викликав непідробний інтерес у багатьох розробників, оскільки багато хто з учасників не з чуток знайомий з їхніми продуктами.

Після офіційного відкриття конференція стартувала неординарною доповіддю філософа Дмитра Галкіна. Метою експериментальної доповіді було розширити свідомість учасників, дати можливість поглянути розробку як у творчий процес, і навіть показати, наскільки значної ролі грає у сучасному мистецтві технічна складова. Доповідь була і забавною, і захоплюючою, іноді трешевою, і вже напевно несподіваною.

Усього за 1 день прочитали понад 20 доповідей у 4 паралельних залах та провели кілька круглих столів. Доповіді були на різні теми, кожен міг знайти собі щось “до смаку”. При цьому на конференції діяла система “open room”, і учасник міг будь-якої миті перейти до іншої зали.

Що цікавого?

Доповідачами були досвідчені Java-гуру із колосальним досвідом розробки відомих продуктів:

  • Спеціалісти з продуктивності з Oracle Java Performance Team (Олексій Шипілєв, Сергій Куксенко та Дмитро Чуйко)
  • Розробники JVM (Володимир Іванов з Oracle, Іван Крилов з Azul, Volker Simonis із SAP)
  • Розробники високонавантажених та відмовостійких систем (Андрій Паньгін з Однокласників, Олексій Зінов’єв з Тамтек)
  • Творці найкращих інструментів для Java-програмістів (Олександр Подхалюзін, головний по Scala в JetBrains, Антон Архіпов, головний з JRebel та XRebel, Микита Сальников з Plumb)

CompletableFuture

У перервах та на кава-брейках учасники могли за чашкою кави поставити свої запитання доповідачам, поділитися враженнями чи просто поспілкуватися у невимушеній обстановці в “експертних зонах”.

Івент тривав весь день, проте цей час пролетів на одному подиху. Більшість доповідей були справді актуальними та змістовними, що не дивно з огляду на колосальний досвід спікерів. Якісь із проблем і їх вирішень були знайомі, частина змушувала задуматися, але були й такі, які вражали запропонованими рішеннями.

Для себе Java-делегація NIX Solutions особливо виділила кілька доповідей:

  • “Кращий налагоджувач – зроблений своїми руками”, Андрій Паньгін, Однокласники – доповідь, присвячена можливостям профілювання та налагодження, які надає сам JDK для створення свого вкрай ефективного, і в той же час вкрай простого інструментарію, що найбільше підходить для вирішення потрібного завдання. Доповідь була дуже лаконічною, простою, і водночас захоплюючою та насиченою цікавими деталями.
  • “Javassist на службі у Java-розробника”, Антон Архіпов, ZeroTurnaround – відкрив завісу і розповів, що ж відбувається по той бік JRebel. Доповідь була присвячена можливостям javassist в рамках динамічної зміни коду та проблемам, які це може вирішити. Крім того, Антон розповів, що ж таки робити не варто.
  • “Мамо, я так хочу Hibernate для NoSQL, ну чи що там у вас є на прикметі …”, Олексій Зінов’єв, Тамтек – навчив, як обходитися в проекті без Hibernate і йому подібних, а також розповів, які інструменти можна використовувати натомість.

Завдяки насиченій програмі конференції, яскравим спікерам та захоплюючим доповідям Java-делегація NIX Solutions залишала Radisson Слов’янську натхненна новими ідеями розробки та сповнена бажання досягти нових вершин у роботі над проектами NIX Solutions.

Java-експерти NIX Solutions впевнені, що JPoint – це конференція, яку можна сміливо рекомендувати навіть найдосвідченішим розробникам. Тепер наші хлопці планують свою поїздку на JPoint-2016. Побачимося там у 2016 році ;).