Іменинний хакатон iOS команди

13 Лютого 2019

Хто сказав, що День народження – це тільки 1 день? Особливо, якщо це десятиліття. Хлопці з нашої iOS команди взялися за святковий настрій заздалегідь і провели тематичний хакатон. Головним завданням стало створення вітальної листівки, презентації, відео або гри. Ми розпитали хлопців про те, як пройшла їх розминка перед основним святкуванням.

Все пройшло дуже весело. Це мій перший досвід участі в хакатоне, тому спочатку було тривожне. Я не знав, чого чекати, а підготуватися ми не могли: тема хакатона трималася в найсуворішому секреті. Єдиною інформацією були технології, які нам належало використати.

Все виявилося навіть цікавіше, ніж я чекав! Суботнім ранком, у 10:00, ми зайняли кімнату відпочинку на 10-му поверсі, де нам і повідали велику таємницю – тему нашого хакатона. Необхідно було створити вітальну листівку або додаток для нашої великої команди, якою цього року виповнюється 10 років. У хід пішли самі нестандартні рішення і увесь наявний креатив.

Це був мій перший хакатон. Коли я дізнався про нього, відразу захотілося прийняти участь просто заради інтересу. Темою хакатона було вітальне застосування на честь десятиліття команди. Коли її озвучили, у нас відразу ж почала зароджуватися ідея про те, що ми хочемо. У результаті скелетом додатка стала гра, де треба було ловити яблука, що падають. Дуже сильно переживав, що не встигнемо, але по ходу просування, десь через 2 години, я заспокоївся і відчув справжній смак таких заходів, ми увійшли в кураж. До хакатона я ще жодного разу не був з хлопцями в одному проекті, і під час виконання завдання було дуже здорове з ними попрацювати. Коли час на виконання завдання закінчився, команди стали презентувати свої роботи. По підсумку наша команда зайняла 2-е місце з розривом в один бал з 3-м місцем. Признатися, для мене стало несподіванкою те, що ми зайняли друге місце, оскільки коли я збирав команду, думав, що займемо останнє місце і просто добре проведемо час. Головною для мене була участь і процес, але до усього цього були відмінні призи. Нам за 2-е місце дісталися відмінні JBL колонки.

Дуже сильно сподобався хакатон!

Андрій, iOS-розробник NIX Solutions

Як тільки ми отримали завдання, звідусіль, як в школі на іспиті, почали доноситися нашіптування і хіхікання, і усі миттєво розбіглися по мітінг-румам. Загалом, нормальна робоча атмосфера дорослих людей, хіба що долонькою монітор не прикривали.

Було круто! Це те, що примушує об’єднатися команду і почати думати, як за короткий проміжок часу зробити більше, крутіше і ефектніше, ніж інші. Круто презентувати і змусити посміхнутися усіх, поспілкуватися на вільну від роботи тему, відпочити і привітати зі святом, що настає.

Сергій, iOS-розробник NIX Solutions

Найвеселішою частиною було оцінювання, тому що в нім брали участь все: Василь, як фахівець в цій області, групліди, учасники і навіть уболівальники, які прийшли саме на презентацію. Зрозуміло, голосувати за свою команду було заборонено.

Результат оцінювався за такими критеріями:

• використовувані технології;
• складність;
• наскільки цікавою була ідея.

Мені сподобалися усі проекти, деякі були дуже близькі до повністю готового продукту. Одна з команд провела цікаву роботу з камерою, яка розпізнавала людей по особах і поздоровляла зі святом.

Моя команда називалася “Знищувачі яблук”. Ми розробили невелику мобільну гру, в якій треба було ловити яблука. Звучить, звичайно, просто, і на думку спадає радянська гра “Вовк ловить яйця”, але наша гра була цікава і непроста з технічної точки зору.

Суть гри : треба упіймати 10 яблук (оскільки у нас десятиліття), і, якщо у тебе вийшло, з’являється похвальна картинка(ми перебрали усі фотографії наших загальних поїздок і вибрали самі відповідні). А якщо ти схибив, лови зафукуючу картинку – ось такі ми добренькі.

Після виконання завдання на екрані з’являлося поздоровлення з Днем народження. Наша розробка зайняла друге місце.

Раніше в хакатонах не брала участь, і в цьому спершу думала не брати участь, але хлопці умовили, за що їм велике спасибі, я ні крапельки не пошкодувала! Мені здається, у нас зібралася просто дрим-тим, в якій усі розуміли один одного з півслова. Разом швидко придумали і розвинули ідею, причому саме разом, кожен вніс якусь частину. Навіть “процеси” настроїли під час розробки, зробили в телеграмі свою локальну “джиру”, де виписали “фічи” по пріоритетах.

Зробили ми додаток, за допомогою якого можна поздоровляти іменинника двома способами : відправити листівку або подарувати віртуальний тортик, абсолютно безкалорійний, до речі.

Катерина, iOS-розробник NIX Solutions

Здорово, що за перемогу вручали ще і призи: переможцям “Катя не капітан” – мишки, “Знищувачі Яблук” за друге місце – JBL колонки, “Жешчш” за третє – power bank. І, оскільки команд було всього п’ять, ще і солодощі для 4-го і 5-го місць.

Це другий мій хакатон. І він був дуже фановим для нашої команди. Усі веселощі розпочалися ще з назви – “Жешчш” – досі не знаю його значення. Із цього приводу більше мені нічого додати, оскільки воно було придумане без моєї участі, але звучить виразно, потішно – ось і заапрувіл. До того ж, як корабель назвеш. Капітан Врунгель схвалює.

На першому хакатоне було легше, оскільки тема була заздалегідь відома і ми могли підготуватися. Цього разу заздалегідь був обумовлений тільки інструментарій(технології і бібліотеки для роботи з мультимедіа).

І ось після оголошення теми для нашої команди і почалися веселощі. Нам вдалося набрейнштормить не найлегшу, але дуже крутішу ідею, яка вилилася в додаток під назвою “іFinder”(именинникFinder). Воно повинне було розпізнавати осіб людин з відділу в реальному часі із стримінгового відео з камери мобільного і створювати поздоровлення(включати пісню Ірини Аллегровой “З Днем народження” і відтворювати різні анимашки). Для того, щоб працював алгоритм розпізнавання, треба було навчити нейронну мережу на фото. Спершу треба було зробити фотографії усіх хлопців, цим зайнялася Женя. Загалом, як ми не намагалися навчити мережу, на презентації додатка нас чекав крах: воно відмовлялося розпізнавати людей і усіх випробовуваних розпізнавало як одного.

На хакатоне була тепла дружня атмосфера, ми весь день сміялися, навчаючи і тестуючи нейронну мережу. Для мене це було круте проведення часу в крузі хлопців. Я зовсім не почував себе, як на змаганнях. Це був славний день, де, працюючи, ти відпочивав.

Віталій, iOS-розробник NIX Solutions

Сама атмосфера була дуже легкою і класною, день пролетів непомітно, втоми не було зовсім, хотілося навіть подовше. Тема усім дуже сподобалася, на мій погляд, усі відмінно провели час і повеселилися :).

Автор статті Юрій, iOS- розробник NIX Solutions