Hear RubyRoars. Звіт про перший Ruby- мітап від NIX Solutions у Харкові

27 Червня 2018

Про що гарчить Ruby, що це за круглий покемон і як запросити на конференцію лідера думок серед малих німецьких шпіців – відповіді на ці і інші питання чекають вас в звіті про те, як пройшов перший в Харкові Ruby- митап від NIX Solutions.

Більше 20 років тому світ дізнався про нову мову програмування Ruby. Шлях японської технології в наші краї зайняв деякий час, проте з кожним роком послідовників Юкіхіро Мацумото в Україні ставало все більше – і ось ми вже зібралися в Fabrika.Space на RubyRoars #1, щоб поділитися власними лайфхаками Ruby- розробки.

Маскотом нового мітапа стала Рубай – плюшева сіба-іну, яка тепер живе удома у наших перших доповідачів. А в якості special guest star ми запросили Йоланди – мініатюрну леді з сильним характером і щирою любов’ю до Ruby/RoR, що стала зіркою кави-брейків конференції.

Першу зустріч RubyRoars відкрив Володимир Мозгин, засновник школи філософії Ruby :). Вова познайомив новачків в програмуванні на Rails з першим основним принципом об’єктно-орієнтованого дизайну S – single responsibility. Разом з гостями конференції наш перший спікер розібрав ролі об’єктів по зонах відповідальності, визначив, де і який функціонал повинен знаходитися в проекті і за що відповідати, а також обговорив із залом тонкі контроллери і моделі.

Після кави-брейка естафету підхопив Антон Ткачев, що зачепив хоч і не технічний, але також дуже важливий аспект роботи девелопера. Антон запропонував обговорити питання зростання особистої професійної цінності, щоб дати учасникам конференції чітке розуміння сторони бізнесу і очікувань замовників. Ми дізналися, чому метрики хорошого коду розробника частенько украй далекі від метрик людей, які оплачують його працю. Також розібралися, в яких ще сферах розробникові слід розвиватися і на що звертати увагу. На десерт торкнулися теми особистого брендингу, що викликало бурхливе обговорення в залі, після чого відправилися вже за справжніми солодощами на каву-брейк.

Почесну місію завершити першу зустріч RubyRoars ми довірили Михайлу Стефанскому, який вирішив влаштувати залу ще і мовну розминку, провівши доповідь англійською мовою. Від Миши ми дізналися, в чому переваги React і TypeScript, обговорили типові патерни і поговорили про розробку під мобільні пристрої.

Ми точно знаємо, що класним мітап роблять не лише організатори і доповідачі, але і учасники конференції. У вдячність за цікаві питання, живе обговорення і захоплюючі діалоги на каві-брейках наші спікери вручили найактивнішим гостям івента душевні сувеніри.

Зацікавилися? Приєднуйтеся до нас на наступній конференції RubyRoars, читайте про новини співтовариства в наших аккаунтах в MeetUp, Facebook, Twitter, YouTube  і пишіть нам, якщо хочете стати нашим новим доповідачем, у відповідному розділі нашого сайту.  у відповідному розділі нашого сайту  . До зустрічі!