Експерти NIX Solutions на iDesign: Advanced Architect`s Master Class

29 Червня 2018

Приблизно рік тому наші експерти відвідали iDesign Architect Master-Class, де розглядалися технічні аспекти проектування сучасного програмного забезпечення. Зрозуміло, коли йдеться про проектування, технології і патерни – це далеко не усе, що треба знати, але це фундамент, необхідний для побудови будь-якої системи. Тепер знову Швеція, Стокгольм – і наступний крок, вже  Advanced Architect’s Master Class, який більше сконцентрований на плануванні/управлінні проектом і процесами, адже навіть ідеально спроектовану систему треба ще реалізувати. Детальніше про майстер-клас розповідає Євгеній, експерт .NET- відділу NIX Solutions.

Эксперты NIX Solutions на iDesign: Advanced Architect`s Master ClassФормат був таким же, як в і минулому році: дуже інтенсивний тиждень роботи з ранку до вечора. Мабуть, головна відмінність полягала в практичному зайнятті. Щодня лабораторних робіт ставало все більше і більше, аж до п’ятниці, весь день був присвячений роботі в групах над плануванням, проектуванням дизайну і презентацією плану розробки проекту.

Треба відразу розуміти, що цей майстер-клас хоч багато в чому і грунтований на попередньому, але проте їх не обов’язково відвідувати по порядку. Якщо ж ви пропустили попередній, то швидше за все на велику частину ваших питань ви отримуватиме відповідь: “Ця тема поглиблено обговорюється на Architect’s Master Class”. І це розумно, адже щоб почати роботу над дизайном проекту, необхідно виконати аналіз вимог, декомпозицію і спроектувати архітектуру системи – тільки грунтуючись на цьому можна займатися дизайном проекту.

Перший день розпочався із загального знайомства і базового введення в тему, а також часткового повторення Architect’s Master Class, точніше освітлених на нім фундаментальних принципів. В цілому теми розвиваються не лінійно по ходу тижня, а швидше спірально, повертаючись до того, що вже було, але на більш високому рівні даючи глибоке розуміння і усвідомлення зв’язків між усіма аспектами дисципліни.

За тиждень ми розглянули дуже багато нюансів проектування і управління, але я виділи саме те, що здалося важливим мені:

  • Формування команди управління проектом і розуміння ключових ролей, без яких неможливо успішно виконати проект, а також розуміння обов’язків у рамках кожної ролі.
  • Ризики – це частина будь-якого проекту, важливо не лише уміти їх ідентифікувати і планувати проект з урахуванням ризику, щоб навіть при несприятливих ситуаціях проект не злітав з рейок. Більше того, ми дізналися, як можна вимірювати ризики і враховувати їх при плануванні.
  • Планування проекту в цілому. Виявлення залежностей, управління термінами і вартістю. Оцінка. Життєвий цикл проекту і, мабуть, головне – як це усе взаємозв’язано.
  • Останній в цьому списку, але найважливіший аспект, що проходить червоною ниткою через увесь тиждень, – це набір інструментів, який дозволяє моделювати і вимірювати проект, як на етапі планування, так і по ходу розробки. Йдеться не лише про алгоритми і фізичні інструменти, але і про внутрішню готовність побороти інтуїтивне сприйняття світу(яке найчастіше помилкове) і почати вимірювати, як насправді йдуть справи.

І цей список далеко не вичерпний. Насправді, буде украй складно знайти питання, на яке не прозвучала відповідь впродовж цього тижня, і навіть якщо у вас вийде поставити таке питання, то, швидше за все, вам запропонують відвідати Architect’s Master Class, який заповнить пропуски у ваших знаннях.

Коротко майстер-клас можна описати як квінтесенцію декількох десятків років досвіду проектування і реалізації сотень проектів на найвищому рівні, які майстерно стислі в декілька тижнів тренінгу без втрати якості, що дозволяє засвоїти величезний досвід і піднятися на якісно більш високий рівень у своїй роботі.

Не чекайте, що вийде поєднати це з відпочинком або прогулянками по Стокгольму. Не розраховуйте, що вам розкриють секрет, який ви не змогли б розгадати самі. Не думайте, що через тиждень ви проекти клацатимете як насіння. Інакше ви сильно розчаруєтеся. Належить докласти дуже багато зусиль, щоб засвоїти величезний об’єм інформації, і після цього вас чекає ще більше роботи, щоб засвоїти це на практичному рівні. І навіть уміючи використати отримані інструменти, треба також уміти їх застосувати, що приходить з досвідом. І найголовніше придбання для тих, хто пройшов майстер-клас : поздоровляю, тепер ви можете повноцінно розуміти архітекторські жарти серед iDesign Alumni :).