Експерти NIX Solutions на Architect’s Master Class

1 Серпня 2017

Надихнувшись поїздкою нашої .NET-команди на Dev Intersection у Лас-Вегасі, ми почали шукати нові можливості прокачати скіл та надихнутися. Участь в iDesign Architect’s Master Class стала чудовою ідеєю, яка відразу перетворилася на план і перейшла в стадію реалізації. Про майстер-клас розповідають наші експерти з .NET, Java та PHP команд.

Хто ж усі ці люди, яких називають Software Architect? Найчастіше складається враження, що обов’язки архітектора однозначно не визначені. Однак при цьому він завжди потрібен у проекті, і всі чудово розуміють, що хороша архітектура — це запорука успіху проекту, а погану архітектуру (або її відсутність) можна назвати поразкою.

Час. Гроші. Якість. Три прості слова, якими можна дуже коротко описати обов’язки архітектора. А точніше, це три критерії, за якими оцінюється будь-який проект. Хоча звучить все вкрай просто, насправді не всім виходить виконати проект у заплановані терміни, у зазначений бюджет і з найвищою якістю. Щоб цього досягти, недостатньо просто старанно працювати за проектом — треба не забувати вчитися і розширювати свій кругозір.

Наша .NET-команда була в захваті від відвідування конференції Dev Intersection у Лас-Вегасі, а особливо від воркшопу “Zen of Architecture”, який проводив Juval Lowy. Протягом одного дня він поділився багаторічним досвідом у розробці архітектури успішних проектів. Але відведеного часу було мало, щоб відповісти на всі питання, і разом із величезним зарядом мотивації ми також забрали бажання дізнатися ще більше.

І ось це сталося – iDesign Architect’s Master Class в Європі і цілих п’ять днів на березі Балтійського моря, протягом яких Juval Lowy буде ділитися з нами своєю мудрістю. Ця подія, на яку потрібно бронювати місце заздалегідь, тому що архітектори з усього світу вишиковуються в чергу, щоб відвідати його. Нам пощастило стати учасниками цього майстер-класу, за що ми хотіли б сказати велике спасибі Ніксам.

Juval Lowy — людина з невичерпним потенціалом і багажем знань, якими охоче та із задоволенням ділиться інформацією з іншими. З боку він справляє приємне враження спокійної та врівноваженої людини, але в процесі доповіді він проявляв себе часто нестримним, а іноді навіть агресивним. Він часто невтішно висловлювався про недосвідчених розробників і архітекторів, називаючи їх мавпами, підвищував голос і виділяв важливі моменти інтонацією, а в деяких ситуаціях навіть підвищував голос до крику і бив склянки та кружки вщент. Спочатку подібна поведінка лектора викликала змішані почуття, але в результаті розумієш, що подібний прийом виявляється досить дієвим для акцентування справді важливих деталей. У процесі доповідей Juval постійно підтримував інтерактив, ставлячи та відповідаючи на запитання із зали, чим однозначно бадьорив присутніх.

Ігор, Head of .NET Team in NIX Solutions

Завдяки тому, що наш літак затримався, ми прибули до архітекторських казарм рано вранці, безпосередньо в день початку занять. Незважаючи на те, що поспати вдалося лише кілька годин, ми були готові вчитися.

Більшість конференцій нагадують відпочинок: як правило, не дуже складні теми і достатньо часу на те, щоб поблукати містом та відпочити, проте ми летіли не за цим. Нас очікував інтенсивний курс по 12 годин щодня і дуже важкий трудовий тиждень, протягом якого ми розглянули ряд тем, що стосуються проектування архітектури та управління проектом:

– Роль архітектора протягом усього проекту

– Налаштування та управління процесом

– Розробка сервісно-орієнтованої архітектури (SOA)

– Project design

– Знайомство з iDesign Method

Протягом 5 днів Juval ділився з нами своїми знаннями у галузі розробки архітектури, організації процесу розробки, розподілу обов’язків та застосування різних технологій у проекті. Це були дуже напружені та складні дні, тому що ми займалися по 12 годин на добу, матеріалу дуже багато, і ми мали освоїти цей матеріал за обмежений час. Після трудового дня всі мої думки були зайняті виключно робочими та технічними моментами, в голові вирували різні ідеї, а також плани на найближче майбутнє. Незважаючи на приголомшливі краси, які оточували мене, часу та сил на прогулянки та розваги у мене не було – я був повністю поглинений архітекторськими справами.

Ігор, Head of .NET Team in NIX Solutions

Також на цьому курсі ми дізналися багато цікавих фактів з історії розвитку технологій та індустрії в цілому, багато інсайдів та думка одного з найвпливовіших людей у сфері про те, яке на нас чекає майбутнє і в якому напрямку потрібно рухатися, щоб не відставати.

Juval на самому початку пообіцяв нам “промити мізки” і йому це вийшло! Він розповів нам про дуже багато проблем, пов’язаних із побудовою якісної архітектури додатків. У процесі доповідей було дуже багато прикладів із реального життя, користь яких не можна недооцінити. Щось було очевидним і навіть нудним через це, але було й багато питань, які ми звикли застосовувати у розробці, навіть не замислюючись, наскільки це добре чи погано і, в принципі, чи застосовно до конкретного проекту. До подібних питань можна віднести Agile, refactoring, technical debt та багато інших питань, з якими ми стикаємось у кожному проекті, але не завжди замислюємося над раціональністю їх застосування. Ну і звичайно ж мені було цікаво почути та побачити приклади успішної та не дуже архітектури, якісь рекомендації та секрети, які я зможу застосовувати у своїх завданнях та проектах. Одним із подібних та дуже цікавих відкриттів для мене стала представлена ​​доповідачем декомпозиція на основі змінності системи. Більшість із нас звикла і використовує функціональну декомпозицію, що є не таким ефективним.

Це була дуже цікава та корисна подорож, яка розплющує очі на деякі технічні аспекти в нашій роботі та допомагає досягати більш якісних результатів.

Ігор, Head of .NET Team in NIX Solutions

NIX experts at iDesign Architect's Master Class

Після закінчення курсу всі учасники отримують доступ до iDesign Alumni, що саме собою неможливо переоцінити. Це група архітекторів з усього світу, які діляться своєю думкою та безцінним досвідом. За тиждень ми отримали набагато більше, ніж могли очікувати, зустріли архітекторів з усього світу, дізналися багато нового, але це тільки початок, треба зробити ще дуже багато роботи.

Автор статті Євген, Senior Tech Lead of .NET Team in NIX Solutions