Дмитро Чиркін виступив на NodeUkraine 2018

5 Листопада 2018

29 вересня в Одесі пройшла перша конференція з Node.js – NodeUkraine від організаторів популярної OdessaJS. У якості спікера від NIX Solutions виступав Дмитро Чиркін, відоміший у вузьких кругах як Josser. Для слухачів конференції він представив доповідь “PostgreSQL для хіпстерів, або Чому ваш наступний проєкт має бути на PostgreSQL”. Ми попросили Диму поділитися враженнями про конференцію і детальніше розповісти про свою доповідь.

42831943_569066663514683_2749709136018014208_o

Про конференцію

У Одесі давно проводиться велика конференція з JavaScript — OdessaJS, яка більше фокусується на frontend. Оскільки у людей сформувався запит на backend, організатори вирішили провести окрему конфу, присвячену розробці на Node. Незважаючи на відсутність знаменитих спікерів, більшість доповідей були цікавими. Особливо мені сподобався виступ Романа Саченко про безпеку на Node.js. Він розповідав, які типові помилки допускають програмісти при розробці проєктів на Node. Я виявив, що в Mongo теж існують NoSQL- ін’єкції. Це трохи несподіване відкриття. Виявляється, таке може станеться навіть з проєктами, які використовують увесь можливий захист. До того ж, доповідач красиво і класно про це розповідав, тому було весело і цікаво.

Про свою доповідь

Чому він для хіпстерів? Так склалося, що усі мої знайомі програмують не на PHP, Node або JavaScript. Вони усе “пітонщики”, “системщики”, тому називають мене хіпстером, тому що я програмую на модній мові, на тому, що зараз суперпопулярно. Склався такий локальний мем, що JavaScript- програмісти – це хіпстери від програмування. Тому доповідь так і називалася “Постгрес для хіпстерів”, тобто для програмістів, які ніби і програмісти, але не занадто досвідчені.

43009857_570612046693478_6475059727280635904_oJavaScript – мова, з якої легко починати. Склалася така практика, що, програмуючи на JavaScript, розробники зазвичай використовують Mongo або в крайньому випадку MySQL. Про PostgreSQL ніхто ніколи не згадує. Я просуваю ідею, що PostgreSQL ідеальна база даних для старту, тому що вона дуже гнучка і підійде величезній кількості різних проєктів, тоді як Mongo підходить не для всього. PostgreSQL універсальний: коли не знаєш, що обирати, обирай Постгрес, а не Монго за умовчанням. На конференції я розповідав про те, що в PostgreSQL є всякі штуки, які забезпечують гнучкість, що він дає можливість реалізації таких речей, які в Mongo зробити взагалі неможливо. Я наводив приклади коду, цікаві модулі, які є в Node.

Доповідь розрахована в основному на Node.js- розробників і, судячи з реакції залу, усім сподобався. Я намагався вимірювати якість доповідей за кількістю питань, які задаватимуть потім. Мені задавали якщо не більше усіх, то точно не менше, ніж іншим. Питання із залу були цікавими, але досить поверхневими. Відчувалося, що більшість людей не можуть поставити питання, тому що ще не стикалися з реальними проблемами. Коли я запитав, хто використав PostgreSQL в роботі, руку підняли 5-6 чоловік з усієї аудиторії – це дуже мало. Думаю, що якби люди були досвідченіші, то і питання були б більше точкові, технічні і важливі. Уся доповідь вийшла як свого роду реклама Постгреса. Один із слухачів сказав: “Я йшов з питаннями, а ти відповів на них під час виступу”. Вдало вийшло: це означає, що очікування співпали з реальністю.

Враження про конференцію

Конференції, які проходять в Україні, вже досить непогані, але ним є куди рости. Я все ще перебуваю під враженням від конференції HighLoad++ 2008 року. Тоді там було 5 або 6 потоків, і вона йшла два дні. Звідти я виніс стільки корисної інформації, що на запалі, який я там отримав, досі їду. Там було багато несподіваних і корисних речей. Так співпало, що тоді був пік в моєму особистому розвитку, я багато нового дізнавався, а потім ще і на конференцію поїхав. Я був готовий сприймати цю інформацію, і вона вчасно з’явилася. Можливо, у мене “синдром качки” : качки кого першого побачили, того і вважають мамою. Так і у мене: на якій конференції я побував вперше, ту і вважаю найкрутішою. Там все було класно: і організація, і інформації було море, і усі доповідачі були суперкруті. У Україні немає компаній рівня Яндекса і Mail.ru, які заманюють до себе опенсорсних розробників. У нас усе аутсорсят. Це, з одного боку, непогано – у нас тоді більше грошей, але з іншого боку, немає research and development – ми нічого не досліджуємо, ми просто користуємося тим, що роблять інші.

Подивитися виступ Діми на NodeUkraine можна тут. Якщо хочете послухати доповідь живцем, приходьте на нашу листопадову конференцію ThinkPHP #17, де Джоссер представить оновлену, більше універсальну версію доповіді.