Спека на NIX QA Testathon

25 Червня 2019

Якщо вас не було на пілотному NIX QA Testathon, ви не знаєте, що таке справжня спека — коли 14 потужних команд QA збираються разом в одному приміщенні, щоб досліджувати, ламати, фарбувати і заводити баг репорти. Втім, учасники тестатону із задоволенням поділяться з вами своїми враженнями – в ефірі організатор івента Дмитро.

Відразу хочеться почати з відповіді на питання, що таке Testathon:)

QA Testathon — це насамперед соціальний івент, покликаний допомогти певним проектам нашої компанії стати якіснішим, отримати те саме тестування, яке вони недоотримали повною мірою з низки причин. Це чудова можливість показати замовникам важливість сервісу під назвою “тестування”!

Як тільки я побачила листа про те, що буде Тестатон, то рішення було прийнято миттєво — треба брати участь, адже новий досвід — це завжди плюс! На проекті нас якраз 3 QA, тому питання складу команди вже було вирішено. Завдання потішити реальний проект надихнуло ще більше, адже це не просто змагання, це можливість зробити корисний внесок. Таблиця із загальними попередніми балами дуже мотивувала. Атмосфера івента була позитивна, за що велике спасибі організаторам! З передчуттям чекаю наступний Тестатон)

Марія, відділ CL(x)

Ми не намагалися замахнутися на майстер-клас, лекційну, воркшоп тощо. Незважаючи на дуже милу та дружню атмосферу, це ще й змагання, де всі учасники показували, на що вони здатні в умовах обмеженого часу, відсутності документації, незвичного оточення, де вони застосовували досвід зі своїх проектів, будували комунікації всередині команд тощо.

Коли ми отримали лист про тестатон, у чат відділу дуже швидко кинули клич, і в результаті від нас було 4 команди в розділі Web. Для нас Тестатон новий челендж, і я дуже рада, що в ньому взяло участь так багато тестувальників компанії. Ніхто особливо не знав, чого чекати, але всі чекали на суботу з нетерпінням, і не дарма :). Вже на Тестатоні ми дізналися, що тестуватимемо справжні проекти, яким не вистачає часу на тестування, тому настрій був дуже робочий, хотілося вичавити максимум за короткий час, що в нас і вийшло. Правда, і втомилися так само, як після повноцінного робочого дня

Думаю, наступного разу буде цікаво поміняти напрямок та спробувати сили у напрямках iOS та Android, хоча нам для цього потрібно буде додатково готуватися, бо основна спеціалізація мого відділу – Web.

Хочеться сказати окреме спасибі організаторам за чіткий таймінг і за те, що у нас була можливість не лише позмагатися у спортивних цілях, а й допомогти зробити проекти кращими та надійнішими!

Анастасія, відділ C(X)

Як і у будь-якого івента, у нас була тривала та ретельна стадія підготовки. Ми “переймали” досвід міжнародних тестатонів, продумували регламент проведення, правила, довго вибирали проекти, щоб вони відповідали всім нашим критеріям: починаючи від потенційного профіту для проекту, порога входження та його стадії девелопменту, закінчуючи банально поточним станом цього проекту.

Потім були стадії затвердження масового тестування на цих проектах із замовниками, перевірки тестових стендів, та багато іншого, що дозволяло нам переконатися у правильності вибраних проектів (у нас було три різні проекти у трьох напрямках — Web, iOS, Android).

Ми хотіли бути готовими до всього, були навіть “чергові” діви, девопси, ПМи та аптечка! Нам допомагало дуже багато різних відділів та людей: ОХО, УЦ, PRи, Адміни, PMи, проектні команди. Дякуємо їм усім величезне!

По ходу реєстрації відразу була зрозуміла одна особливість – більшість учасників зосередилися навколо звичного їм Web напряму і не хотіли/соромилися/не знали як спробувати себе в мобільному тестуванні. У підсумку і для мобільного напрямку ми набрали мінімально необхідну кількість учасників, але мораль цієї байки: тестуйте і мобілочки!:))

Testathon – івент, на якому QA з різних відділів могли спробувати свої сили у тестуванні незнайомих проектів. Всього на вибір було представлено 3 напрямки: WEB, Android app, iOS app. Команди складалися з трьох осіб і формувалися самими учасниками (були також команди по 2 особи, але це не завадило їм виступити на гарному рівні та забрати призові місця). Веб напрямок створило справжній ажіотаж. У мобілках, на жаль, виявилося небагато команд-учасників, але при цьому змагання все одно вийшло дуже цікавим. В андроїді протягом усіх 5 годин ми з ще однією командою йшли нога в ногу і в результаті фінішували з однаковою кількістю очок: по 66. Система суддівства передбачала штрафи за дублікати та неправильні північні, тому очікування результатів було дуже інтригуючим. Сподіваюся, що наступного разу більше хлопців захочуть спробувати свої сили у mobile.

Як на мене, пілотний Testathon пройшов чудово. Хотілося б наголосити на організації проекту. Все було добре продумано, починаючи від таймінгів та закінчуючи організацією робочих місць із перекушуваннями. Особливої ​​гостроти додавала онлайн-таблиця з результатами команд. Це стимулювало працювати протягом усього проекту на всі 120%.

Насправді такі змагання періодично проводяться, але, наскільки мені відомо, у Харкові це лише другий подібний івент. Тому питання брати участь чи ні не стояло.

Testathon розпочався о 10-й ранку, організатори сказали пару слів, потім менеджери представили проекти, які ми тестуватимемо і… понеслося. З 11 до 16:30 ми досліджували, ламали, фарбували та заводили баг репорти. Цей івент дозволив вирватися з “лабораторних” умов тестування та зануриться у тестування абсолютно незнайомого тобі проекту за обмежений час. Усі команди вибрали собі різні стратегії як самого процесу тестування, так і закладу багів. Наприклад, у WEB напрямку була команда, яка через 3 години змагання мала 0 балів і таким результатом тримала суперників у напрузі. Але потім інтрига розкрилася. Хлопці за одну секунду вилили близько 60 очок і змусили напружитися суперників ще більше. Гарний хід, як на мене.

Ще одна команда, яка тестувала Андроїд, встигла за 5 годин навіть провести мітинг у переговорі. Я трохи напружився (оскільки вони були нашими конкурентами) коли вони всією командою встали і вийшли =)

Як я вже писав вище, івент виявився досить корисним. Всі наші репорти були передані тестувальникам проектів, які ми тестували, і частина багів тепер красуються в JIRA і чекають свого часу.

Хотілося б сказати окреме спасибі всім тим людям, які організували цей захід. Вони витратили багато часу на підготовку, проведення, суддівство. Зроблено це було недаремно. Красені)))

Павло, відділ QD

Основна частина івента проходила у суботу та тривала 5 годин. Були інтро в проекти від ПМів, були відповіді на запитання, а головне — було дуже багато тестування! Потім у гру вступали судді: протягом вихідних вони перевіряли баг і тест-репорти команд, виставляли бали, які й вибудовували фінальну таблицю переможців та номінантів у особистих заліках.

Власне, ось і вони, переможці:

Головними тріумфаторами вечора та переможцями QA Testathon 2019 у своїх категоріях стали:

gazeta_1

У особистих номінаціях перемогли:

gazeta_2

Наші вітання хлопцям ще раз! Це було круто! У деяких напрямках розрив був 1-2 pts!

Дуже хочеться додати трохи “живої” статистики, яка допоможе зрозуміти вплив івенту на реальні проекти вже зараз:

Мобільний проект. iOS (2 команди)

Зарепорчено багів: 37 унікальних

З них заведено до проектної джири: 16

Зарепорчено імпрувментів: 3

З них заведено в проектну джиру: 3

Критикалів\блокерів немає

Мажорів: 6

Мінорів: 13

Основна причина непопадання в Джиру: known issue

Мобільний проект. Android (2 команди)

Зарепорчено багів: 37 унікальних

З них заведено в проектну джиру: 8

Крашів: 1

Зарепорчено імпрувментів: 20

З них заведено в проектну джиру: поки що 0, аналіз імпрувментів буде проведено пізніше.

WEB проект (11 команд)

Зарепорчено багів: 200+ неунікальних (в середньому 20+ від команди)

З них буде заведено до проектної джири: 12 унікальних

Критикалів\блокерів: –

Мажорів: 2

Мінорів: 10

Імпрувментів буде заведено в проектну джиру: 8

Основна причина непопадання в джиру: частина проблем вже заведена, частина відпала дублікатами між командами, багато імпрувментів виявилися непридатними для проекту на його поточній стадії.

Мені дуже сподобався цей івент, змагальна складова круто вписалася у процес. І було цікаво з новими людьми попрацювати в команді плюс я був на андроїді, тестуванням якого не займався вже більше року. Отримав купу насолоди.

Нашій команді дісталася програма, в якій було що потестувати :). І мені здається, що за 5 годин, які нам виділили на процес, ми показали непогані результати. Добре вийшло, що це був корисний досвід для мене, і допомога реальному проекту. Приємно знати, коли твоя праця приносить реальну користь.

Сильно запам’яталася атмосфера самого івента, коли довкола чулися лише звуки запеклого тестування :). Організація теж була на хорошому рівні, крута ідея про те, щоб виводити проміжні результати на екран у кімнаті в реальному часі. Це сильно додавало бажання знайти ще щось:).

У плані досвіду, трохи освіжив знання про те, як це тестувати на андроїді.

Олександр, відділ QD

Велике дякую ще раз усім, хто нехай навіть і мінімально, але був причетний до цієї події: просто зайшов у телеграм канал, прочитав інтро-лист і обговорив його з другом за чаєм, прийшов на івент, привів команду, допоміг організувати, залишив фідбек і т.д. Ви супер!

Ми проаналізуємо пілотний досвід проведення пілотного QA Testathon, ваші відгуки та зробимо наступну подію ще кращою.

Автор статті — Дмитро