Хелловін! Гаманець або життя :)?

31 Жовтня 2012

Зловісний силует замку Дракули, зграї кажанів, відьми на мітлах, привиди і усмішливі гарбузи – ні, це не сюжет мультфільму “Кошмар перед Різдвом”, це Хелловін у NIX Solutions!

Напередодні Дня усіх святих – єдиний день в році, коли в нашому замку можна зустріти нечисть, що спокійно розгулює, поласувати шматочком кладовища і поділитися пирогом з привидом :). Щоб не стати жертвою витівок і витівок неспокійних духів, жителям NIX Solutions краще замаскуватися під потойбічних гостей і підготувати солодощі на відкуп :). А увечері настане час для традиційного хеллоуїнського пуншу, страшилок і міських легенд…

Декілька фактів про Хелловін:

  • Прообразом Хелловіну стало кельтське свято Самайн, що знаменує собою кінець літа. Кельти вірили, що цього дня грань між реальним і потойбічним світами зникає, і духи можуть вільно бродити по землі.
  • Головною традицією Самайна було приготування пригощань для потойбічних сил і розведення священних вогнищ, вогнем від яких кельти розпалювали домівки. Священний вогонь Самайна повинен був горіти у будинку усю зиму.

  • Сучасна назва свята “Хеллоуин” походить від All Hallows Even(переддень Дня усіх святих). Християнське свято усіх святих було приурочене до язичницького Самайну за указом Папи Григорія I в 601 році, щоб підмінити древні обряди християнськими.
  • Хэллоуин! Кошелек или жизнь :)?Самий впізнанний символ Хелловіну – Джек-ліхтар(гарбуз-світильник), з’явився не так давно. Древні кельти використали на Хелловін в якості ритуальних світильників, які вкажуть шлях потойбічним духам, вичищені зсередини ріпи. Нащадки кельтів(ірландці і шотландці), які завезли традицію відмічання цього свята до Америки, почали використати замість ріпи доступніші гарбузи. Існує і легенда про Джека-ліхтар – ледачого і скупого фермера, якого після смерті не пустили ні в рай, ні в пекло, залишивши блукати по світу з ліхтарем у вигляді гарбуза, що підсвічується пекельними вуглинками.
  • З найбільшим розмахом Хелловін відмічають в США і Канаді. Діти вбираються в костюми нечисті і ходять по будинках сусідів, збираючи солодощі із загрозою “Trick or treat”!, а молодь влаштовує вечірки, які нерідко закінчуються всілякими витівками.