Хакатон Google Hash Code у хабі NIX

16 Березня 2020

На змагання для “усіх ентузіастів кодинга” від Google цього року зареєструвалося 10724 команд зі всього світу, 340 з них – з України. У Харкові брати участь в Hash Code 2020 зібралося більше ніж 70 команд. А щоб хлопцям було комфортніше займатися розв’язанням задачі від Google, Нікси другий рік підряд відкрили для усіх бажаючих NIX Hub з ароматною кавою, смачними снеками, печеньками та зонами активностей для учасників.

Минулого року Нікси першими організували офіційно зареєстрований хаб для команд – і його успіх став відмінним прикладом для інших. Цього року в Харкові було зареєстровано відразу 4 хаба. На жаль, один з них так і не був відкритий, тому замість очікуваних 43 команд в NIX Hub прийшло ще близько 15! Спочатку організатори трохи здивувалися, потім запанікували – а чи вистачить усім місця?! – а потім узяли себе в руки та розмістили тих, що усіх, що бажають, напоїли хлопців кави, вручили подарункові пакети учасників(вони усі були заряджені на успіх, звичайно), і на чотири години з головою пошли в програмування.

Перший етап хакатона проходив в усіх країнах світу в один і той же час в онлайн режимі. Рівно в 19: 30 Google почала пряму трансляцію, представила завдання 2020 року і хлопці приступили до роботи.

Після офіційного старту в хабе повисла тиша. Учасники знайомилися із завданням, думали над шляхами рішення, а потім поступово гул голосів став наростати – настала фаза активних обговорень. З різних сторін долітали спори, хтось розмахував руками, доводячи правоту своїх слів, а хтось захоплено стукав по клавіатурі, набираючи переможні бали.

У усіх команд було одне завдання, суть якого полягала в наступному. У нас була певна кількість днів і задана кількість книг. Усі книги мали свою собівартість. І була безліч бібліотек. Одна бібліотека могла реєструватися певна кількість днів. І тільки після реєстрації вона могла почати випускати книги. Приступати до реєстрації наступної бібліотеки ми могли тільки після реєстрації попередньої. Треба було вибрати такі бібліотеки і таку черговість, при якій ми отримали б найбільш максимальний результат випуску книг.

Підказка номер один : вчить англійську! Наша команда була не упевнена, що точно зрозуміла усі умови, тому довелося розділити зусилля: один учасник уточнював формулювання, я писав введення усіх даних. Працювали ми однією командою. Кожен генерував свої ідеї, ми їх записували, писали код, покращували, дивилися на результат і залишали те, що працює. І це підказка номер два: не витрачайте час даремно, якнайшвидше подавайте перше рішення, дивіться на результат в порівнянні з іншими командами і відразу починайте його дорабляти.

За 10 хвилин до заморожування ми були п’яті по хабу, потім у нас вийшло поліпшити результат, ми набрали пару мільйонів очок і сталі першими.

Деніс, .NET-девелопер NIX,учасник команди з кращим результатом в NIX Hub

Було цікаво спостерігати, як в стінах NIX Hub кращі уми міста вирішували задачу, з якою до них справлялися інженери Google. Адже кожне завдання хакатона – це практичний кейс з реального досвіду фахівців компанії.

І ось годинник пробив 23: 45 – перший етап Hash Code офіційно був закінчений. Залишалося дочекатися результатів і дізнатися, кого ж цього року запросять в офіційний офіс Google для участі у фінальному турі.

В цьому році у рейтингу ТОП-500 кращих команд можна зустріти харків’ян – наші хлопці змогли потрапити в кращі 5% усіх учасників, а команда KhNURE _ NRG – навіть пройти у фінал. В той час, як команда Team Orange отримала кращий результат серед учасників NIX Hub і порадувала 382 місцем з 10724 команд. Це означає, що вони обігнали 96,5% команд зі всього світу!

Можливо, хлопцям допомогла ароматна кава, зварена з особливою любов’ю, або лампова атмосфера хаба. Але це не має значення – Нікси гордяться усіма, хто взяв участь в Google Hash Code, і бажають їм удачі у фіналі 25 квітня і в усіх їх майбутніх починах.

До зустрічі на Google Hash Code 2021 – наступного року NIX Hub з радістю чекатиме нові команди із смачними печеньками та найтеплішими обнімашками в місті :).