Усі шляхи ведуть у Java: історія нашого експерта

22 Грудня 2020

Хто міг би подумати, що статуси і цитати на кшталт “якщо твоє, то обов’язково повернеться” виявляться правдою?

Історія героя нашої статті доводить: менше скептицизму, чудеса трапляються! Ілля познайомився із Java на першому курсі. Потім їх шляхи розійшлися на 8 років, проте Ніксам вдалося їх воз’єднати. І тепер вони вже понад 5 років разом.

Ілля пройшов шлях від першого тестування на курси навчання до гуру Java зараз і тепер готовий ділитися секретами успіху з тими, хто хоче стартувати в Java сьогодні.

photo_2020-12-15 12.29.57

Ти з дитинства мріяв працювати в IT чи так просто вийшло?

Скоріш так вийшло. Але інтерес до техніки був завжди: з першого комп’ютера далекого 2004 року. Не скажу, що в мене він з’явився раніше за всіх, але техніки у багатьох тоді взагалі не було.

Коли і як ти прийшов до ІТ?

Жодних блискучих рішень і осяянь не було, швидше за так просто склалася мозаїка.

Підробляти я почав ще зі шкільних років і продовжив на перших курсах університету: працював офіціантом, барменом, кухарем, і навіть один сезон був вожатим у таборі в Криму.

До Ніксів працював завідувачем складу фармпрепаратів, і в якийсь момент я став відчувати, що немає жодного розвитку, ніби застиг на місці. Я володів англійською та іспанською мовами, але це ніяк не використовував. Хотілося вивчати і пробувати щось нове, але не було куди виплеснути цю енергію.

Кілька разів я робив друзям і знайомим простенькі сайти на конструкторах. І в якийсь момент подумав, а чому б не зайнятися цим глибше? Сказано зроблено.

За освітою я інженер-технолог, і раніше з IT-сферою особливо не перетинався. Почав цілеспрямовано дізнаватися, чим займаються айтішники. Мені стало справді цікаво, як це все працює зсередини. Тоді я згадав про свої спроби десятирічної давності вивчати Java.

Копия ALB51760

Чому саме Java?

На першому курсі університету в КВК я познайомився з людиною, яка займалася програмуванням, і дізнався від нього про існування Java. Жарти до добра доводять:).

Тоді й трапилася моя перша, чисто цікава, спроба вивчити цю мову. Вирішальним аргументом було те, що на ньому написано більшість ігор на телефон:). Але якось не задалося, мені не вистачило усидливості. Та й не бачив я себе програмістом, хімія і фізика мені були цікаві більше математики, яка потрібна для програмування.

Тоді я махнув на себе рукою і не звернув на IT-доріжку, відклавши зустріч з Java на 8 років. Лише у 2014 році я вирішив повернутися на “стежку праведності” та вивчити цю мову.

Ресурси, якими ти користувався при навчанні?

Усе! Я використав усі ресурси, які мені тільки були доступні, починаючи з порад на Харків Форумі (хто пам’ятає?) до уроків на ютуб. І все ж таки переважно це були книги.

Можу порадити стартуючим настільну біблію кожного джавіста “Філософія JAVA” Брюса Еккеля та “Java. Повне керівництво Герберта Шилдта. Я просто відкривав ці книги, читав і куштував — жодних надприродних осяянь.

У серпні 2014 року я вирішив ґрунтовно зайнятися вивченням Java, а через рік, у жовтні 2015, вже прийшов до Нікси.

Чому саме Нікси?

NIX у всіх на слуху, і багато хто говорив про те, що тут дійсно надають величезні можливості для новачків. Одні безкоштовні курси чого варті!

Я вирішив, що хочу бути в рядах Ніксів, і досі я ніколи не розчарувався.

Поділися лайфхаками, як пройти тестування?

Професійні аспекти називати не буду, вони завжди вказуються у вимогах, а ось про особисте ставлення можу розповісти. По-перше, тобі це має справді подобатися. По-друге, підготуйся, повтори теорію та розберись у всіх темах, які зазначені. Вникай у те, що робиш, — просто завчивши матеріал, якісь формули/терміни навряд чи в тебе вдасться пройти. І обов’язково вір у себе!

Як ти вважаєш, чи потрібно починати з курсів? Може краще одразу з головою в роботу?

Мені було б набагато важче без курсів. До них я займався сам у стислий термін, а курси дали дуже крутий буст та зорієнтували, що саме потрібно вивчати для роботи у проектах.

Це були ті ще три місяці “виживання”: до 8-ї ранку – основна робота, до 5-ї я їхав на курси, десь о 8-й вечора повертався додому і до 12-ї займався. Іноді навіть брав відпустку, щоби встигнути виконати завдання. А воно того варте!

З нашої групи курсу навчання з дев’яти осіб лише двоє не подужали матеріал до фінішної прямої. З деякими хлопцями я й досі в одній команді. Чи я раджу курси? Однозначно ТАК!

28Bu15my724 (1)

Що далі: які перспективи у Java-розробника після навчання?

Для мене це все дуже умовно. Багато хлопців приходять і кажуть: “Хочу стати сеньйором/мідлом за півроку.” Але це не можна зумовити, адже кожен цей проміжок біжить у своєму темпі. У мене не було бажання стати сеньйором через рік, я хотів і хочу розібратися в усьому більше і краще.

Зараз я допомагаю новим джавістам заходити до Нікси. Намагаюся, щоб вони ще легше і швидше ставали частиною команди, а вхід до проектів був цікавим та успішним.

Який метод прокачування скіллів вважаєш найефективнішим?

За своїм досвідом скажу, що найефективніший метод простий: сідайте та пишіть код. Моя ідеальна формула звучить так: 20% часу вивчаєте теорію та 80% – практикуєтеся. Теорія без практики рідко має сенс.

Які особисті риси бажано мати розробнику?

  • Допитливість. Без цього розробник далеко не піде, має бути цікаве все, бажання вникати та з’ясовувати “а чому саме так, а не інакше?”
  • Певний склад розуму. Вважаю, що програмування не всім личить. Багато хто хоче сюди потрапити через “айтішні” зарплати та круті офіси. Але на такій мотивації довго не протримаєшся, програмування треба справді любити. Важливо завжди відповідати собі на запитання: навіщо це мені треба?
  • Відкритість. Мені дуже подобається, що люди, які працюють довше за тебе, відкрито діляться досвідом – просто бери і переймай його. І далі потім передавай.
  • Посидючість. Щось швидко зробив і пішов далі, а над чимось довго, наполегливо й нудно сидиш. Кидаєш, потім знову повертаєшся. Тут немає слова “не вирішуване”.

NIX_18_0331

Як горіти, але не вигоряти в ІТ?

Балансувати та знайти своє внутрішнє “я”. Я ще у процесі цього пошуку.

Працюючи треба не забувати жити. Робота має бути частиною твого дня, а не всім днем. Потрібно відволікатися на інші речі, цікавитися чимось, добре відпочивати, проводити час із сім’єю. Важливо не перелюбити свою роботу. Для цього банально розмежовуйте свій робочий та особистий час.

Вигоряння можливе у будь-якій професії, і потрібно зрозуміти, у чому його корінь. Можна поміняти 55 робіт, де платитимуть більше і офіс крутіше, але поки що ти сам собі не встановиш цінності – вигоряння не подолаєш.

Що подобається у професії?

Коли те, що ми з командою творили, починає працювати. Я ж інженер:)

Ще дуже драйвіт дізнаватися про нове, спілкуватися з людьми, переймати чужий досвід. Я відчуваю постійний розвиток, саме те, чого мені не вистачало раніше.

imgpsh_fullsize (5)

Що вважаєш недоліком професії?

Важко знайти недоліки. Можна було б назвати вигоряння, але воно можливе у будь-якій професії.

Дещо дратують люди, які стрімголов рвуться в IT, але не розуміють для чого по-справжньому їм це потрібно. Тільки заради грошей тут довго не протягнеш.

Що порадиш хлопцям, які лише починають свій шлях до IT? Наприклад, собі 5 років тому.

Я порадив би проводити ще більше часу над вивченням матеріалу і ще більше практикуватися.

Не здаватися! Ні в якому разі. Навіть якщо падаєш, знати, що все одно встанеш і побіжиш далі. Незважаючи на те, що не вдалося скласти якийсь тест, іспит чи ще щось. Це лише означає, що ти просто погано підготувався, не більше.

Бути розробником – це…

класно, цікаво та захоплююче :) Раджу спробувати!