У Agile- рядах прибуло: у Ніксах пройшов тренінг Scaled Agile

18 Лютого 2019

Нікси відомі своїм невичерпним потягом до знань і невгамовним бажанням вчитися. Як тільки попереду починають маячити нові вершини, ми безстрашно беремося за їх підкорення. Останнім часом великі компанії і великі команди почали перекладати свою розробку на SAFe. Ми теж йдемо в ногу з часом, тому вирішили не просто навчитися новому, але і підтвердити свої уміння відповідним сертифікатом. У надрах команди PAREXEL, яка одна з перших зайнялася розробкою відповідно до методології SAFe, вже давно зріла думка про те, що непогано було б нам в SAFe- розробці прокачатися, щоб працювати ще ефективніше. Своїм ентузіазмом вони заразили і інших хлопців, тому навесні почалися перші переговори і обговорення тонкощів проведення великого івента. І ось на початку грудня 60 наших хлопців брали участь в тренінгу Scaled Agile і тепер краще за усіх знають, як менеджить проекти, налагоджувати комунікацію між командами і усередині них, а також найбільш продуктивно працювати із замовниками.

leo_4480

Про методологію

Сьогодні Agile – найпопулярніша і сучасніша “сім’я методів” розробки програмного забезпечення, яку багато хто намагається застосувати на практиці. Один з гнучких фреймворків цієї сім’ї – Scaled Agile Framework(SAFe). Одна з основних цілей цього підходу – спрощення взаємодії усередині команди, а також між командою і стейкхолдерами. Так ми можемо швидко реагувати на зміну ринку і вимог до проекту.

Команди, працюючі в SAFe, кожен спринт(2-4 тижневий період) надають замовникові логічно закінчену частину продукту, яка розроблялася декількома командами паралельно. Це дозволяє бізнесу вбудовувати корективи “на льоту”. У результаті виходить продукт, що повністю відповідає поточним тенденціям ринку, і найголовніше – актуальним потребам замовника. Найбільше SAFe підходить великим командам(від 40 до 120 чоловік), які часто працюють дистанційно і займаються тривалою розробкою.

Про тренінг

Проводила тренінг практикуючий Agile Program Manager компанії PAREXEL і сертифікований Scaled Agile коуч Джейн Житніцкі.

Для NIX Solutions Джейн провела три дводенні курси, розрахованих на представників різних позицій усередині методології SAFe. Джейн підійшла до проведення тренінгу з великою залученістю і не просто викладала обов’язковий матеріал, а намагалася переконатися в розумінні його усіма учасниками. Завдяки цьому, дводенні тренінги зайняли три дні кожного. Перший блок називався Leading SAFe і був розроблений для менеджерів проектів. Фокус блоку – управління проектами у рамках SAFe 4.5, а саме: роль керівника команди і координація ключових гравців на рівнях Portfolio і Program. Другий напрям тренінгу, Scrum SAFe, для Scrum- майстрів було присвячене вивченню ролі скрам-мастера в команді, точковому налагодженню роботи між усіма командами, залученими в розробку, а також скрам-активностям усередині команди. Третій блок, SAFe Product Owners/Product Managers, був орієнтований на Product Owner ‘ів і бізнес-аналітиків, які безпосередньо працюють з кінцевим замовником, тим, хто безпосередньо користуватиметься цією продукцією.

Кожен курс включав теоретичні лекції і практичне зайняття. Окрім стандартних слайдів і підручників, Джейн включила матеріали зі своєї практики і із задоволенням відповідала на усі питання учасників. Теоретична частина тренінгу ґрунтувалася на обговоренні великої схеми ролей кожного учасника. Коли закінчується розбір однієї з частин, пропонувалися практичні вправи, які моделює реальні робочі ситуації. В результаті учасники, як новачки, так і ті, хто давно практикує SAFe, отримали більшу і зрозумілішу картину.

Про результати тренінгу

Для того, щоб стати сертифікованим SAFe- експертом, треба пройти дводенний тренінг від Scaled Agile. Після цього коуч підтверджує участь кандидата в тренінгу, а впродовж наступного місяця компанія-організатор проводить іспит для учасників. У разі успішного проходження екзаменаційних завдань, учасники отримують сертифікат, що підтверджує їх компетенцію. У NIX Solutions тренінг пройшли 60 чоловік, і вже сьогодні в нашій команді додалися 15 сертифікованих SAFe 4.5 Project Managers, 17 SAFe 4.5 Scrum Masters і 19 SAFe 4.5 Product Owners.

Ми дуже пишаємося досягненнями наших ніксівців, і радіємо, що в компанії тепер буде вже 130 сертифікованих Agile- фахівців.