ThinkPHP #14

26 Квітня 2017

Нещодавно відбувся вже чотирнадцятий івент ThinkPHP. Відмінним приводом для нього послужило як прагнення поділитися знаннями, що накопичилися з моменту ThinkPHP #13, так і бажання відзначити п’ятирічний ювілей ком’юніті в колі його нових і постійних учасників :).

У травні 2012 року ми вперше зібралися на конференції ThinkPHP. Нашою метою було створення нового крутого майданчика для PHP-розробників, де кожен із них міг би дізнаватися про щось нове з реального досвіду спікерів і при цьому ділитися власними напрацюваннями. З того часу ми провели 14 івентів, виступили з 42 доповідями, відповіли на величезну кількість запитань від учасників та провели ще більше годин за підготовкою до конференцій. За п’ять років також зросла кількість гостей наших івентів, і на ThinkPHP #14 у Fabrika.space прийшло понад 400 розробників!

Почесним першим спікером чотирнадцятої зустрічі став Дмитро Троян – він же був одним із доповідачів ThinkPHP #1. Його доповідь “Elasticsearch” викликала у гостей івента багато питань: у яких випадках варто застосовувати систему, як вона працює та які обмеження накладає її використання? Діма дав відповіді з докладними поясненнями та навів приклади з власного досвіду, після чого учасники вирушили на каву-брейк — підкріпитися, обговорити почуте та налаштуватися на наступну доповідь.

Другим на сцену вийшов Максим Корабельський із темою “GraphQL. API query language”. У ході його доповіді учасники ближче познайомилися з GraphQL, розібралися в недоліках та перевагах у порівнянні зі стандартним REST-підходом, а потім Максим представив популярні юзкейси та стислий огляд найпопулярніших рішень для роботи з GraphQL.

Після ще однієї перерви на каву в компанії однодумців на всіх учасників івента чекала доповідь Дмитра Чиркіна “Збір статистики та моніторинг серверів”. Дмитро вже не вперше виступав на зустрічі ThinkPHP, і його доповідь традиційно викликала жваву дискусію. Після того, як спікер допоміг гостям конференції розібратися в інструментах збору статистики — Grafana, Influx, Talegraf — та представив приклади використання у реальному проєкті, учасники івента ставили запитання. Дмитро відповів на кожен, після чого всім доповідачам вручили плюшевих elePHPant’ів, а найактивнішим хлопцям — корисні подарунки: чашки, футболки та пауербанки!

Дякуємо всім гостям івента за участь та відгуки в опитувальнику – вони будуть дуже корисні під час підготовки п’ятнадцятого івента ThinkPHP.

Поділитися своїми ідеями ви також можете в облікових записах конференції у ВКонтакті, Facebook та Twitter, або написавши лист організаторам у відповідному розділі сайту ThinkPHP :).

До зустрічі на ThinkPHP #15!