Фахівці нарозхват, або Чому круто бути DevOps-інженером

25 Лютого 2021

Менеджер спілкується із клієнтом, збирає проектні вимоги. Розробник «пиляє» код. Тестувальник документує помилки, а замовник чекає результат «на вчора». У всіх свої завдання та спільна мета – отримати крутий продукт. Як на стороні клієнта, так і на стороні команди задоволеними повинні залишитися всі. Допоможе з цим DevOps-інженер.

Хто такий DevOps-інженер

DevOps-інженер – це спеціаліст, який працює на стику двох процесів – розробки та експлуатації продукту. Його завдання – вибирати відповідні інструменти та налаштовувати ефективну співпрацю різних учасників команди. З потрібними тулзами девелопери самостійно вирішують завдання, для яких раніше знадобилася б допомога сторонніх спеціалістів.

Представимо типовий проект із розробкою Front-end/Back-end. Після чергового апдейту обох частин системи падає продакшн. Починається довге з’ясування: що пішло негаразд, чому, як це виправити. DevOps’и намагаються не допускати подібного, а у разі проблем, знаючи інфраструктуру продукту, знаходять грамотний вихід із ситуації. Завдяки допомозі DevOps’а програмісти можуть зосередитися на створенні логіки програми та швидше справлятися зі своїми завданнями.

DevOps-інженер включається в роботу на всіх життєвих циклах програми. Він вміє проектувати, розробляти, тестувати, розгортати код, підтримувати, моніторити проект. Фахівець намагається запобігти появі багів на кожному етапі та збільшити ефективність та безпеку створення ПЗ.

Специалисты нарасхват, или Почему круто быть DevOps-инженером

Реалізований у коді функціонал має відповідати бізнес-вимогам клієнта. В ідеалі вся система працює так, щоб користувачі швидко скористалися новими фічами, а девелопери, при необхідності, вчасно змінили продукт.

Специалисты нарасхват, или Почему круто быть DevOps-инженером

Ops’и такі різні

Через різноманітність інструментів та зростаючу потребу DevOps фахівців у різних сферах, з’явилося кілька спеціалізацій:

  • TechOps — системні адміністратори типу HelpDesk Engineer;
  • LiveOps — сисадміни, що відповідають за продуктивні середовища;
  • CloudOps — адміністратори систем, побудованих на базі провайдерів хмарних інфраструктур та ресурсів Azure, AWS, GCP та інших;
  • PlatOps/InfraOps/SysOps — системні адміністратори інфраструктури;
  • NetOps — мережеві адміністратори;
  • SecOps — системні адміністратори з інформаційної безпеки (PCI compliance, CIS compliance, patching).

Курси з DevOps найчастіше універсальні. Програми навчання покривають найпоширеніші завдання у проектах. Але іноді клієнтам потрібні DevOps-інженери певного профілю з глибоким розумінням сфери діяльності клієнта. В інших випадках чекають на фахівців із суміжними знаннями, готових приступити відразу до кількох завдань.

Навчання DevOps з нуля – з чого почати

Фахівцеві постійно доводиться пробувати себе в чомусь новому, користуватися різними інструментами. Самостійно освоїти їх досить складно. Адже DevOps – це керування складним оточенням проекту. Одночасно потрібно правильно підбирати технології та знаходити спільну мову з різними людьми на кожному етапі розробки.

Щоб грамотно автоматизувати та підтримувати всі процеси, потрібні впевнені хард скіли. Для DevOps-інженера навчання в тісному контакті з досвідченими фахівцями – це можливість швидко розібратися в темі та впевненіше просуватися у вибраній сфері. Девелопери, які щоденно вирішують типові завдання, завжди в курсі останніх тенденцій. На реальних прикладах пізнавати ази методології набагато ефективніше. Подібною тактикою йдуть експерти NIX – автори та викладачі безкоштовного курсу з DevOps.

З ними ти можеш вивчити основні аспекти DevOps та адміністрування серверів Linux. Програма навчання підходить студентам технічних спеціальностей, системним адміністраторам, які бажають змінити вектор розвитку, девелоперам інших напрямів, які теж не проти покопатися в «залізі».

Всі вимоги до кандидатів на курс з DevOps дивись за посиланням.

Достатньо мати базові знання з налаштування Linux серверів та бажання отримати більше практичних навичок. На заняттях ти навчишся налаштовувати поштовий сервер та хостинг сайту на Linux, оптимізувати продуктивність на сервері, налаштовувати DNS, бекапи. Викладачі перевіряють практичні завдання на приклад реальних ситуацій. DevOps навчання в NIX триває 6 тижнів. Готуйся присвятити навчанню повний робочий день раз на тиждень.

Як потрапити на безкоштовні курси DevOps в NIX:

  • записатися на онлайн тестування до 5 березня;
  • у листі від рекрутера перейти за посиланням з детальною інформацією – як виконати тестове завдання та який дедлайн;
  • пройти онлайн-тестування;
  • Ура, ти – студент Навчального центру NIX!

Тестування включає:

  • технічне завдання з обраного напрямку;
  • перевірку знання англійської.

Крім роботи пліч-о-пліч з професіоналами, ще одна перевага навчання в NIX — шанс приєднатися до команди відразу після випуску. Команда пропонує курси з DevOps з працевлаштуванням. На співбесіді експерти визначать рівень здобутих знань та навичок. У разі успіху запропонують стати Junior System Administrator/DevOps.

Чим займається DevOps-інженер і де шукати роботу

DevOps фахівців часто плутають із сисадмінами. Останні — основний список завдань зазвичай незмінний. Вони щодня забезпечують працездатність та безпеку інфраструктури/мережі. А ось обов’язки DevOps’у — необмежені. Вчора готував інфраструктуру під розворот коду, сьогодні — тестуєш програму, завтра розроблятимеш нову фічу або налаштовуватимеш CI/CD процес. Завдання змінюються залежно від цього, якому етапі перебуває проект.

Основні обов’язки DevOps-інженера:

  • проектування інфраструктури;
  • налаштування, підтримка та управління хмарними сервісами;
  • управління конфігурацією робітників, тестових, production серверів;
  • управління безперервної інтеграції CI/CD;
  • налаштування міграції додатків у хмару;
  • моніторинг інфраструктури та додатків;
  • управління постачанням ПЗ.

Перед випускниками Ніксового курсу DevOps з працевлаштуванням відкривається безліч можливостей для професійної реалізації. Вакансії DevOps часто зустрічаються у проектах із розробки B2C-сервісів (business-to-consumer). Це мобільні оператори, банки, інтернет-провайдери та інші послуги масових споживачів.

У NIX вже відкрито кілька вакансій у даному напрямку. Не чекай «того самого» моменту — подавай резюме прямо зараз! Або приходь на DevOps навчання – прокачай скіли разом із досвідченими девелоперами.

Хочеш дізнатися більше про інші програми навчання в NIX? Підключайся до онлайн-трансляції та вибирай майбутню професію серед найбільш затребуваних IT-напрямків.