Ради психолога : як жити і процвітати #наудаленке

20 Березня 2020

Йшов третій день віддаленці. Ми справлялися як могли: тискали пухнастих домашніх вихованців, гуляли на балконі, намагалися рідше дивитися у бік холодильника і вигадували десятки приводів написати тиммейтам, тому що без них ну зовсім ніяк. А потім вирішили узяти ситуацію під контроль і відправилися за порадою до Наталії Чекалкіной, Human Care Lead. Читаємо, беремо на озброєння і ділимося рекомендаціями з друзями :).

Найбільша спокуса, яка з’являється при переході на роботу з будинку, – оптимізувати і перерозподілити витрати свого часу. Якщо ви думаєте так: “Робочий день починається в 10: 00? Відмінно, витрачати час на збори і дорогу не треба, значить, можна подовше поспати та повалятися в ліжку”, – те ці поради для вас.

1101

Рада №1. Постарайтеся дотримуватися свого звичного робочого розпорядку дня

pviir

Якщо ви у буденні дні прокидаєтеся в 8: 30, продовжуйте це робити і далі, навіть працюючи з будинку.

Ранок – дуже важливий період, який може легко визначити, як саме пройде ваш день. Розпочинайте його зі звичних ритуалів: збадьорюючого душу, чашки кави, смачного сніданку( не снідаєте? Самий час почати :) ), улюбленого плейлиста і уранішньої зарядки. Завдяки звичним речам до початку робочого дня ваша свідомість самостійно налаштується на роботу, і вам не доведеться докладати зусиль, примушуючи себе “нарештіпочатипрацювати”.

Пам’ятайте, що збій звичного розпорядку робочого дня вводить ваш мозок в оману. Адже ви удома, тобто мозок розцінює це як вихідний день. І незалежно від вашого бажання, ви починаєте сприймати роботу, як звичайний вихідний з перервами на роботу(яку у вихідний, звичайно ж, робити лінь :) ).

Рада №2. Створіть навколо себе простір, який дозволить сфокусуватися на роботі

Виберіть у вашому будинку певне місце – “домашній офіс”, в якому ви виконуватимете робочі завдання. Це може бути звичний робочий стіл з ПК, зручне крісло з підставкою для ноутбука або навіть шкільний стіл дитини. Постарайтеся працювати тільки у вибраному місці. Таким чином ви сформуєте нову звичку: “в цьому місці – я працюю”. Вона дозволить без додаткових зусиль перемикатися на робочі завдання.

Переконайтеся, що у вибраному вами місці достатня кількість природного освітлення. Робота в напівтемряві добу безперервно може сильно позначитися на вашій продуктивності, настрої і емоційній стабільності. Біологічно наш організм пристосований працювати і діяти у світлий час доби, саме в цей період завдання виконуватимуться легко, а зосередитися буде простіший. Якщо до вашого робочого місця поступатиме мало світла, організм знаходитиметься в змозі “ще не прокинувся” або “скоро спати”, і ви швидко відчуєте знесилення.

Домовтеся з рідними, щоб коли ви знаходитеся у своєму “домашньому офісі”, вони вас не турбували. Поясніть, що для вас це важливо і що ви дуже цінуєте той факт, що вони дозволяють вам спокійно виконувати свою роботу.

Якщо у вашій сім’ї є діти до 7-ми років, домовлятися з ними буде даремне :). В цьому випадку домовитеся з другою половинкою про чергування, в якому ви по черзі піклуватиметеся про малюків.

630_360_1584442256-514

Рада №3. Стежте за підтримкою режиму сну

Оскільки ваша звична фізична активність під час роботи з будинку сильно обмежена, до вечора ви можете почувати себе втомленим морально, але бадьорим фізично. А це може погано відбитися на швидкості засипання і якості сну.

Впродовж дня регулярно робіть фізичні вправи. Навіть якщо ви раніше цього не робили :). Це дозволить до вечора бути досить стомленим, щоб спокійно заснути, добре відпочити, а уранці прокинутися бадьорим і у хорошому настрої.

Багато спортивних клубів Харкова теж #наудаленке. Тепер свої тренування вони проводять онлайн в Instagram і на добу залишають запису у вільному доступі. Це ще один хороший спосіб різноманітити своє спортивне життя і залишатися на зв’язку з улюбленими тренерами і колегами по спортивних секціях. Перевірте свій Інстаграм, може ви вже спізнюєтеся на тренування :)?

Рада №4. Соціальні контакти в період ізоляції важливі як ніколи

Дуже дивно давати таку пораду в 2020 році, але все-таки :). Дзвоніть своїм близьким і друзям, щоб просто поговорити. Особливо, якщо ви живете одні. Дзвоніть колегам, щоб обговорити робочі питання і просто запитати, як у них справи.

Не переносьте усе спілкування в месенджери. Навіть якщо ви вважаєте себе самим інтровертним інтровертом на землі. Навіть якщо вам здається, що ви могли б взагалі не розмовляти з людьми.

Працюючи в офісі, ви щодня отримуєте дозу соціального контакту: смолтолки, в ліфті та в кімнатах відпочинку, обговорення останніх новин. Контакти з людьми стають для вас звичними, навіть якщо ви не берете в них активну участь, а просто спостерігаєте і слухаєте.

Різка зміна усього цього, соціальна ізоляція(особливо наодинці) і недосипання може стати ґрунтом для безпричинного зростання рівня тривоги та негативних емоцій – а нам з вами зараз треба зовсім інше :).

 Наталія Чекалкіна, Human Care Lead

І бонус: хроніки Ніксов #наудаленке :).

Будьте здорові. Нехай 36,6 стане вашим щасливим числом. Усіх міцно-міцно обійняли. І до зустрічі в офісі :).