SmartGurlz Power. Історія успіху

11 Грудня 2020

SmartGurlz™ — перший у світі робот-кодувальник, що самобалансується, на сигвеї для дівчаток, який отримав пропозицію про співпрацю від самого Daymond John відразу після участі у відомому американському шоу Shark Tank. Але перш ніж Джон вперше почув про SmartGurlz, ляльку та команду NIX, що створила програму для управління лялькою, довелося пройти довгий шлях розробки, тестувань та модерацій. А тепер про все по черзі.

Ви не повірите, але SmartGurlz з’явилася завдяки маленькій дівчинці Ніні та американській статистиці від GirlsWhoCode, яка показує, що інтерес дівчаток до IT знижується в міру їхнього дорослішання.

Мама Ніни, Шармі Альбрехтсен, вирішила виправити технологічний гендерний розрив, і стала ідейним натхненником та генеральним директором першої у світі лінії жіночих ляльок-роботів для кодування. Ну і чого вже таїти, проект мав привернути більше уваги до жінок у сфері технологій.

Сама лялька мало чим відрізнялася від звичайних Barbie. За винятком наявності спеціального двоколісного сигвею під ногами. Сігвеї оснащені платою з вшитою прошивкою ляльки та балансувальним механізмом. Прошивка дозволяє ляльці взаємодіяти з додатком, а сигвею – не лежати, а постійно рухатися поступально-коливальними рухами доти, поки дитина не приконнектиться до ляльки і не почне нею керувати.

І ось Шармі стукає у двері NIX. Вона бачить, як SmartGurlz ™ стає не просто лялькою на сигвеї, а унікальним роботом, який заохочує дітей до вивчення технологій, математики, техніки та програмування. Тут на екранах з’являється команда NIX, яка мала створити програму SmartGurlz SugarCoded.

Шармі постійно наголошувала на тому, що SmartGurlz — це саме той продукт, який допоможе дівчатам зайняти гідну нішу у технічній сфері. У неї весь профіль Фейсбука на той момент ряснів темою, пов’язаною з жінками в науці, космосі, медицині тощо. То була її фішка. І вона допомогла їй зайняти певну нішу у бізнесі. Вони з чоловіком дуже активні у плані пошуку інвестицій та розвитку свого продукту. Постійно щось шукають, допрацьовують, беруть участь у якихось конкурсах, шоу тощо.

Сам продукт – це крос-платформна програма, яка написана на QT і JS. Кросплатформне рішення спочатку має певні обмеження у вигляді нативних речей. Наші хлопці зіткнулися з низкою труднощів, коли потрібно було встановлювати коннект між девайсом та лялькою. Це було дуже складно. Вони витратили дуже багато часу і сил на те, щоб таки подолати це, і, звичайно, в результаті ефектно впоралися із завданням.

Але на релізі програми SmartGurlz SugarCoded Шармі не зупинилася:). Лялька набирала популярності, у лінійці з’явилися кени, і через деякий час американські школи вирішили використати SmartGurlz у своїх навчальних програмах. Наша команда провела невеликий редизайн першого додатка і випустила новий додаток SmartBuddies. Його можна завантажити з App Store і Google Play, але законнектитися до звичайної SmartGurlz не вийде – програма розроблена спеціально для лінійки ляльок, призначених для американських шкіл. Дуже хочеться вірити, що цей ступінь розвитку принесе проекту ще більшу популярність і незабаром Шармі знову постукає в NIX для покращення додатка :).

Рената, Project Manager

За два роки роботи над проектом команда NIX вирішила 1000 та 1 проблему, деякі з яких іноді здавались просто нереальними. Їй вдалося:

  • забезпечити стабільне з’єднання та роботу ляльки через Bluetooth. Під час тестування команда виявила, що кілька ляльок в одній кімнаті може спровокувати порушення роботи Bluetooth. Екшн-ляльки могли підключатися до чужого смартфона і навпаки;
  • розробити зрозумілий і зручний інтерфейс для дівчаток від шести років і старше;
  • удосконалити UX, підібравши такі описи, які були б зрозумілі дитині;
  • використовувати функції бібліотеки Blockly, яка широко використовується для навчання дітей основ програмування та містить 10 конкретних завдань, що допомагають зрозуміти кожен елемент коду;
  • підібрати оптимальну колірну гаму;
  • продумати типи шрифтів та анімації, які допомагають малюкам розуміти сенс завдань, використовуючи абстрактне мислення;
  • розробити зручну навігацію, тому що діти під час ігор на гаджетах часто намагаються використати кілька пальців. Щоб уникнути плутанини, команда надала можливість використання Multi-touch.

Коли я прийшов у проект, додаток був у своїй, напевно, однією з найактивніших фаз після першого релізу. Кількість користувачів постійно збільшувалася, тому не дивно, що почали випливати нові баги, про які ми й не підозрювали, а іноді навіть не чекали :). Власне це перша частина моєї роботи над SmartGurlz SugarCoded.

Друга частина – це адаптація програми під різні аксесуари та операційні системи. Ну а третє завдання (так-так, у мене було відразу три напрямки роботи в проекті :)) було пов’язане з підготовкою релізу для американських шкіл, який був редизайном існуючого додатка з деяким набором додаткових специфічних фіч.

Артем, QD Engineer

Сьогодні додаток SmartGurlz SugarCoded для смартфонів та планшетів допомагає маленьким дівчаткам вчитися кодувати Siggy роботів. Щоб керувати лялькою та допомагати їй виконувати різні місії, діти повинні використовувати карти та знаходити уявні предмети на підлозі. За допомогою програми вони зможуть керувати скутером Siggy, танцювати, крутити та ділитися своїми результатами з друзями.

Лялька Шарлі та програма, розроблена NIX, стали справжньою сенсацією. Про них писали та говорили на BBC, у Forbes та The Huffington Post, які назвали SmartGurlz «революційним» додатком майбутнього серед жінок. А сама лялька була рекомендована дівчатками-скаутами Америки та BlackGirlsCode.

Генеральний директор і співзасновник Шармі Альбрехтсен була номінована на звання найкращої жінки AdWeek, які «порушують статус-кво та виступають за гендерну різноманітність у рекламі та технологіях».

5

Власне, цей проект став моїм першим комерційним проектом після того, як я прийшов до JS. І працюю я над ним із самого його початку, але тепер уже як техлід :). Тому не дивно, що він був мені цікавий з усіх боків.

Особливо якщо врахувати, що це був мультиплатформний додаток для мобільних девайсів. Для мене це був шок. Я ніби йшов у JS відділ, і тоді у мене було уявлення, що ми робитимемо так, щоб сайти були красивенькими :). А у цьому проекті все перевернулося з ніг на голову. Ми стали працювати над програмою для мобільних девайсів О_о.

Пам’ятаю, як ми писали “скелет”, продумували деталі, промальовували та створювали все з нуля. І робити це було дуже приємно, бо ми завжди знаходили спільну мову з командою. У нас, напевно, навіть не виникало серйозних суперечок і точно обійшлося без скандалів :). Принаймні я такого не пам’ятаю.

І що найдивовижніше, на цьому проекті мені довелося згадати тригонометрію зі школи. Тут майже все було зав’язано з математики. Бувало, увечері ми з тиммейтом допізна переписувалися, вирішуючи справжні математичні завдання, а я ще при цьому сидів і розбирався в синусах і косинусах. Ніколи не подумав би, що це мені реально знадобиться. Це якраз той випадок, коли вчителька математики виявилася правою :). Але взагалі мене вразила взаємодія QT та JS, і те, як хлопці це пов’язали між собою, щоб це все працювало, і працювало адекватно :).

Деякий час я сидів окремо від команди разом із JS Team. У мене тоді було багато завдань з анімації. То треба було анімувати дерева, щоб вони гойдалися, то світлофор, щоб він блимав. І ось мої хлопці ходили і жартували з мене, що дорослий хлопець і в ляльки грає на роботі :).

Михайло, Tech Lead JS Part

Гучний успіх призвів до запуску другої програми – SmartBuddies. Деякі школи Америки скоро почнуть використовувати ляльки, щоб мотивувати дівчаток і хлопчиків вчитися кодувати разом. І сьогодні те, що починалося як турбота матері про майбутнього дочки, за допомогою команди NIX перетворилося на компанію, яка допомагає дітям з усього світу набувати навичок кодування у ранньому віці.