Щедрий вечір у NIX Solutions

22 Січня 2013

Готуйте святкову кутю, млинці, пироги, вареники, всілякі солодощі і, звичайно ж, “кільце ковбаски” — у NIX Solutions настали Святки!

Настав час для святкових ворожінь, гулянь ряжених, щедрування та посіву! Щоб у нас завжди панував щастя, благополуччя та веселий настрій, напередодні Старого Нового року в кожній кімнаті нашого замку звучали традиційні щедрівки.

Щедрый вечер в NIX SolutionsЩедрик, щедрик, щедрівочка,Щедрый вечер в NIX Solutions

Прилетіла ластівочка,

Стала собі щебетати,

Господаря викликати:

– Вийди, вийди, господарю,

Подивися на кошару,

Там овечки покотились,

А ягнички народились.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка.

Щоправда, наше щедрування не обійшлося без втручання нечистої сили. У замку завівся дідько лисій і взявся наводити свої порядки, а згодом до нього приєднався ще й Бабай, який щедро обсипав усіх багами. Погано довелося б мешканцям NIX Solutions, якби не чаклун Дід Нікола та його Ведмідь! За символічну плату де смачним, де дзвінким, а де і шелестящим вони вигнали нечисту силу з усіх кімнат замку, і в нашій компанії знову запанував спокій :).

Трохи о Святкових традиціях

Святками називаються 12 днів “від зірки до води” (тобто від Різдва до Водохреща). У цей час усі відпочивали від роботи, ходили один до одного у гості та влаштовували народні гуляння.

Святки включають три свята: Різдво, Щедрий вечір (Новий рік за старим стилем) і Хрещення. Для святкування кожного із цих свят передбачені особливі обряди.

Колядування – різдвяний обряд з рядженням, виконанням колядок та обдаруванням колядників. Головними атрибутами колядування є різдвяна (Віфліємська) зірка та коза.

Щедрування – обряд, приурочений до передодня Нового року за старим стилем (Щедрому вечору). Щедруючі рядяться і обходять сусідів, висловлюючи добрі побажання кожному будинку, виконуючи жартівливі сценки, танці та обрядові пісні – щедрівки. На подяку за добрі побажання, господарі пригощають щедруючих та обдаровують їх грошима.

Посівання – обряд, що виконується на світанку наступного після Щедрого вечора дня. Посіваючі сіють зерном у будинках хрещених, родичів та друзів та вітають усіх із Новим роком. Перший посіваючий приносить у будинок щастя.

Святкові ворожіння – “раз у Хрещенський вечір вечірки ворожили…”. Традиційно вважається, що Святки – найсприятливіший період для ворожіння. У святкові вечори дівчата влаштовували посиденьки з ворожіннями, намагаючись дізнатися про ім’я нареченого і свою долю наступного року.