Як Нікси збирають використані вейпи і наближають Перемогу

21 Квітня 2023

До повномасштабного вторгнення Роман Дашківський, Java Tech Lead у NIX, проводив вільний час із друзями, ходив у кіно, жив звичним життям. А за останній рік наш експерт ініціював і налагодив виробництво повербанків для ЗСУ.

Із чого починався цей процес, які виклики вже подолав Роман і як кожен із нас може полегшити життя волонтерам — про це розповідаємо з перших уст.

Як усе починалося 

Після початку повномасштабного вторгнення я поїхав у рідне місто — Красноград. І майже одразу приєднався до місцевого волонтерського центру, де зустрівся з давніми друзями й однокласниками. Ми постійно шукали, чим допомогти військовим. І одного разу побачили туторіал в інсті, як роблять павербанки з одноразок. У нас було чимало розхідників, тож вирішили повторити цей досвід.

Теорія: як зробити повербанк із вживаного вейпа 

  • Дістати з пристрою акумулятор (усе інше здаємо на переробку). 
  • Відсортувати джерела живлення за об’ємом. Якщо поєднувати різні акумулятори, то створений повербанк буде недовговічним.
  • Припаяти акумулятори до плат з індикацією та USB-портом.
  • Помістити пристрій у корпус. 

Перевірка практикою 

Усе виявилося не так просто. По-перше, ми витратили чимало часу на експерименти із корпусами. На старті проєкту виготовляли їх самостійно із ПВХ-трубок (розігрівали їх промисловим феном і надавали потрібну форму). Це потребувало багато часу. Та й самі повербанки мали неестетичний вигляд. Зрештою ми стали замовляти готові корпуси. За ціною вийшло те саме, але ми зекономили купу часу. 

Не менше турбот ми мали із платами. У якийсь момент виник дефіцит плат, тому зараз ми замовляємо їх з Китаю. З урахуванням того, що ми фінансуємо весь процес власним коштом, часом це викликає незручності.

Та найбільшою проблемою були і залишаються одноразки. Вони потрібні постійно у великій кількості, бо павербанків у військових і досі не вистачає! 

Ми збираємо вейпи всюди, де є можливість:

  • у Полтаві в курильні Нікси встановили окремий контейнер для «одноразок» — його ми спустошували вже неодноразово; 
  • я часто публікую запити в Instagram — на них активно відгукуються;
  • кілька разів нам надсилали витратники навіть великі магазини. 

Деталі в цифрах

У середньому на павербанк ємністю 10 000 мА потрібно 8-12 одноразок, а на аналогічний девайс на 20 000 мА — близько 20 одноразок. 

Собівартість нашого продукту — лише 90-130 грн. 

За рік ми встигли забезпечити військових 226 павербанками. І ми не зупиняємося, бо точно знаємо: разом ми — сила!