PwC: Харків – найбільший технологічний хаб країни

17 Жовтня 2018

9 жовтня Харківський IT- кластер  презентував результати великого дослідження Kharkiv IT – Research, в якому взяла участь компанія NIX Solutions.

Перспективи для молодих IT- фахівців

Дослідження грунтувалося на результатах опитування 36 компаній-представників харківського IT- кластера і охоплювало 7225 фахівців. Аналіз ринку показав, що на 2018 рік Харків займає лідируючу позицію за чисельністю IT- фахівців серед регіонів України, поступаючись лише столиці. У Харкові знаходиться 450 IT- компаній, в яких працюють більше 25 000 чоловік – це 14% усіх IT- фахівців країни. При цьому попит на техекспертів постійно росте і вже сьогодні в два рази перевищує кількість випускників. У 2018 році місцевої IT- індустрії було потрібно 3 329 нових співробітників, тоді як внз випустили в два рази менше – 1 517 чоловік.

ru

У місті постійно працюють працюють курси, які навчають і дообучають тих, що бажають по різних спеціальностях у сфері IT. 72% харківських компаній проводять курси і стажування по різних напрямах IT- сфери : від рекрутинга до розробки. Крім того, в місті працюють незалежні курси і школи, які також готують IT- фахівців. Таким чином, харківські студенти можуть набратися практичного досвіду роботи як усередині компаній, так і на учбових курсах, які працюють з реальними кейсами. Студенти без попереднього досвіду роботи складають 20% усіх співробітників міських IT- компаній.

Одна з компаній, яка охоче співпрацює із студентами, це NIX Solutions. Найбільша харківська IT- компанія вже більше 20 років працює з місцевими технічними внз: бере участь в складанні учбових програм, проводить курси навчання і дообучання студентів і молодих фахівців , бере участь в ярмарках вакансій і приймає у свою команду студентів і випускників, готових професійно рости. Працевлаштування і навчання молодих IT- фахівців компанія вважає необхідним і перспективним кроком, сприяючим розвитку міського IT- коммьюніті.

Зростання IT- співтовариства пов’язане і з тим, що в місті працюють 65 університетів, 18 з яких готують фахівців у сфері IT. Попри те, що загальна кількість студентів в харківських університетах знижується, чисельність студентів IT- напрямів в останні 3 роки росте. До найбільш популярним напрямом вивчення у сфері IT відносяться “Комп’ютерні науки”, “Комп’ютерна інженерія” і “Інженерія програмного забезпечення”. Кращими університетами для підготовки IT- фахівців PwC назвали Харківський національний університет радіоелектроніки, Харківський аерокосмічний університет “Харківський авіаційний інститут” і Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут”. Результати дослідження говорять про те, що у міста є потужна освітня база, яка дає індутстрії якісні кадри.

Розвиток харківської IT- індустрії впливає на розвиток міської інфраструктури : компанії-забудовники намагаються задовольняти зростаючий попит IT- компаній на комерційну нерухомість, а кількість міжнародних рейсів з місцевого аеропорту постійно росте. У 2017 році Харків визнали найкомфортнішим містом для життя в Україні. Дослідження PwC показало значущість вкладу IT- компаній в поліпшення якості життя в місті.

Як виглядає типовий харківський IT- фахівець?

PwC сформували образ типового співробітника IT- компанії. Переважну більшість(72%) мають ступінь магістра, 60% – власне житло. Айтішникі багато подорожують за кордон – 82% з них бували в іншій країні, а 38% регулярно їздять в зарубіжні відрядження.

IT- галузь здебільшого представлена молодими співробітниками: на 60% вона складається з людей віком від 21 до 30 років. Середня зарплата у галузі $1800, це в шість разів більше середнього доходу харків’янина. Більшість девелоперів зарплатою задоволена. Кожен четвертий замислюється про власний проект, що в перспективі приведе до ще більшого зростання галузі.

infographics_research_ru_stranica_3

Що далі?

Підводячи підсумки дослідження, експерти назвали Харків великим IT- хабом країни, який послідовно нарощує темпи розвитку, притягає в країну нові інвестиції, сприяє підвищенню кваліфікації молодих фахівців і формує позитивний образ міста як надійній локації для міжнародної співпраці.

СЕО NIX Solutions, Віктор Шальнев, дає свою оцінку міському IT- середовищу і відмічає: “Харків – це колиска трьох Нобелівських лауреатів в області економіки, фізики і медицина, найсильніша академічна школа точних наук і престижні внз, що щороку займають рядки в міжнародних рейтингах. Навіть 20 років тому ми вже були прекрасними технічними фахівцями, а за ці роки ми стали ще і хорошими бізнесменами, накопили переконливу експертизу і створили відмінну бізнес-екосистему в місті. Наша IT- експертиза, фундаментальна освіта, бізнес-надійність і традиційна українська гостинність – це ультра-комбо, що залучає до нас бізнес-партнерів і клієнтів зі всього світу”.