Осягаємо дзен в умовах карантину. Поради NIX Human Care Department

5 Листопада 2020

Ми вирішили трохи розбавити потік карантинних новин чимось корисним та цікавим.  Наприклад, як зробити так, щоб під час самоізоляції не лише продовжувати відчувати аромат свіжозвареної кави та відчувати смак улюблених круасанів, а й жити в гармонії зі своїм внутрішнім «Я» і не втрачати зв’язку з душевною рівновагою.  Своїми рекомендаціями щодо цього поділилися експерти NIX Human Care Department. 

Карантин є нелегким випробуванням для кожного з нас.  Хтось ставиться до цього спокійно і філософськи дивиться в майбутнє, а для душевної рівноваги багатьох життя на карантині перетворюється на справжній челендж.  Звичне життя необхідно підлаштовувати під сучасні реалії, приводів для тривоги стає дедалі більше, а дні перетворюються на нескінченний ланцюжок переживань.  Хочеться сказати «Я в будиночку» і уявити, що все гаразд.  Але що робити, коли ти справді в будиночку, а щоденний стрес вбиває залишки самовладання?

Питання, яке набирає обертів не лише у соціальних мережах, а й у повсякденному спілкуванні — як впоратися з тривогою та страхом в умовах пандемії?

2018a00607

Чому ми боїмося і як протистояти паніці

Скільки б ми не тягнулися до технічного прогресу, фізіологічно ми все ще давні люди.  Наші внутрішні ритми тісно пов’язані зі світловим днем, а на поганий фідбек лімбічна система реагує як на напад шаблезубого тигра.  Ви відчуваєте тривогу, тому що мозок не тільки отримав сигнал про небезпеку, але й встиг мобілізувати всі сили організму, щоби придушити ворога.  І ось ми тут, радісно чекаємо нападу, тільки тепер нас підстерігає дещо гірше: невивчений вірус і безліч теорій, варіантів та припущень, яким чином можна заразитися і який перебіг цієї хвороби.

Страх і тривога виникають через невизначеність, тому що насправді ми не знаємо, як захиститись напевно, і як довго нам доведеться жити в умовах пандемії та обмежень.

Звичайно, всі ми дорослі, відповідальні і знаходимо мільйон способів захиститися від будь-якої загрози: протирати спиртом підлогу та стелю, не виходити з кімнати, обмежити контакти аж до уявного друга Федора, але є один мінус – це не працює.

Спокій і тільки спокій!

Ось список простих рекомендацій, який допоможе вам повернути спокій та здоровий сон.

1. Встановіть фільтр на «вхідні»: підгодовуй качечок, а не страхи

Новини — штука цікава, але необхідно навчитися вмінню їх правильно вживати.  Мета будь-яких видань з новинами та блогерів — зібрати аудиторію.  Вони зобов’язані виробляти контент, щоб бути на слуху та отримувати лайки, це їхня робота і від цього залежить їхній дохід.  Їхній контент розроблений таким чином, щоб найбільш ефективно привертати увагу, а ваші емоції тут — головний елемент, що притягує.

0724cc8d6303c3f80c4ec5a8a9b335b6

Тому дозуйте споживання медіаконтенту, адже ми стежимо за харчуванням, коли хочемо скинути в талії, що ж заважає нам почати відслідковувати інформацію яку ми споживаємо? Якщо читання новин викликає у вас активний емоційний відгук, найправильніше перестати себе провокувати та закрити це джерело.

2. Вживайте адекватних запобіжних заходів

Мийте руки, обмежте контакти, якщо боїтеся заразити або заразитися.  Носіть із собою санітайзер, підтримуйте імунітет: намагайтеся правильно харчуватися, висипатися та займатися фізичними навантаженнями.

 Для цього є чудові YouTube-канали для ефективних домашніх тренувань: FitnessBlender, ScottHermanFitnessSELFMadFITTaraSTILES. А також безкоштовні додатки: 7 Minute Workout (iOS/Android), Down Dog для йоги (iOS/Android), NTC (iOS/Android).

kniga-i-chaj

3. Намагайтесь підтримувати баланс спілкування та усамітнення

Кожен із нас перебуває у різних умовах та обставинах.  Хтось цілодобово знаходиться з сім’єю у квартирі, хтось цілий день наодинці з собою.  І в тому, і в іншому випадку важливо не обмежувати себе в комунікації та давати собі можливість побути наодинці зі своїми думками.  Якщо ви почуваєтеся самотньо, завжди можна організувати з друзями вечірку в Google Hangouts, взяти участь у вікторині, або просто поділитися емоціями та переживаннями.

Але якщо ви людина сімейна і вам часом потрібно побути наодинці зі своїми думками, постарайтеся обговорити це зі своїми близькими.  Півгодинки у тиші з можливістю розслабитися допоможуть вам відпочити та переключитися з робочого настрою на домашній.

4. Пам’ятайте про прості повсякденні радощі

Намагайтеся дбати про себе та своїх близьких, наскільки це можливо за нинішніх умов.  Частіше телефонуйте один одному, більше гуляйте, жартуйте один з одним.  Небезпечний вірус?  Метеорит?  Пробудження стародавньої цивілізації?  Прекрасно.  Можна робити ставки на справжні пророцтва, правдиві версії та ймовірні результати.  Не забудьте вигадати приємну винагороду переможцю.  Сміх і позитивні емоції знижують вироблення кортизолу, позитивно впливають на імунітет і мінімізують стрес.

d7970e65201f7e228b964da1f2df1d06

5. Звертайтесь по допомогу

Якщо вам тяжко, не бійтеся звернутися до психолога.  З допомогою спеціаліста ви швидше повернете гармонію.  Працювати з собою непросто, але це варте того спокою та рівноваги, який ви знайдете, перемагаючи свої страхи та тривоги.  Пам’ятайте, майстрами кунг-фу не народжуються, ними стають.

На сторожі вашого душевного спокою, NIX Human Care Department