Відвідати ETC 2020? Done!

26 Лютого 2020

Рік тільки почався, а представник НІКСової QA команди вже встиг злітати в Амстердам і прокачати свої професійні навички на European Testing Conference. На початку лютого Дмитро став одним з 120 учасників івента, провів два дні на лекціях і воркшопах, зустрів земляків з Києва і навіть відвідав музей Ван Гога! Про секрет Диминого успішного тайм-менеджмента і його враженнях від поїздки читайте в статті :).

European Testing Conference (ETC) — дводенна конференція для QA. Інтенсиви включають паралельні лекційні сесії, кей-ноти(на ETC їх було відразу 4-ри) і воркшопи з практичним зайняттям для учасників. Цього року серед 120 учасників з Норвегії, Словаччини, Ізраїлю, Литви, Естонії, Швеції, Греції, Голландії, Росії, України і навіть несподівано Японії можна було зустріти не лише представників QA, але і DevOps :).

screenshot

Після анонсування конференції, знайомства зі списком спікерів і темами доповідей, НІКСова команда зрозуміла, що не може пропустити цей івент. Цього разу “скаутом”, якому належало відправитися за новими знаннями в Амстердам і потім поділитися ними з усіма, став QA- експерт Дмитро. Так що вже за декілька місяців до поїздки Дмитро почав вивчати програму ETC разом з QA- лідами NIX, вибирати важливі для команди теми і збирати валізи :).

Агенда

Конференція порадувала фокусом на технічних темах. На ETC говорили про актуальні галузеві оновлення, зачіпали теми саморозвитку і обговорювали концептуально важливі речі для QA.

Наприклад, в програмі була лекція з DevOps. Логічно, що для мене вона навряд чи повинна була представляти інтерес. Але на практиці вийшло, що це був спіч про розвиток, лекція виявилася дуже цікавою, насиченою і захоплюючою. І я ні на хвилину не пошкодував про те, що відвідав її. До того ж лектор виявилася дивовижною жінкою, яка до приходу в IT була тренером собак. І попри те, що вона вже багато років не пов’язана з минулою професією, у багатьох прикладах вона проводила паралель з кейсами зі свого досвіду дог тренера. І це виявилося дуже наочно, цікаво і актуально.

Дмитро, QA-експерт NIX

ТОП-4 лекцій від Дмитра.

=Mirjam Bauerlein=

Мірьям Бауерляйн презентувала кей-нот з презентацією “Treat yourself – a tale about dog training and test driven development”, і вона була дуже переконливою. Поглянули на TDD не просто з позиції тестування, але і стратегії дизайну в цілому.

=Rob Meaney=

Роб Міні провів воркшоп “Exploring Testability”. Він допоміг виявити найбільш критичні і неоднозначні моменти приоритизации сегментів тестового покриття.

=Gaspar Nagy=

У рамках воркшопа “Breaking down problems with example mapping” Гашпар Наги навантажив аудиторію в BDD сценарії з позиції найбільш ефективного маппінга вимог і варіантів призначеної для користувача поведінки.

=Crystal Onyeari Mbanefo=

У форматі Talks з презентацією “Exploring different ways of Giving and Receiving feedback” Кристал поділилася досвідом подолання гострих кутів в складанні фидбеків в проектній діяльності.

Дмитро, QA-експерт NIX

Формат

Воркшоп сесії і кей-ноти виявилися продуктивнішими в порівнянні з лекційною частиною програми. Так вийшло у тому числі завдяки їх практичній спрямованості і активному діалогу спікерів з учасниками, а також жвавому обговоренню між учасниками під час кави-брейків. Втім, свою роль зіграли і тематичні блоки, що більше пропрацювали, і актуальність тим воркшопів.

Дуже вразив один з організаторів, який за сумісництвом малює скетчі. Представте, йде лекція, і вона паралельно створює скетч. Вона уважно слухає, ліпить багато стикеров, змальовує їх, вибудовує по певному алгоритму, потім прибирає старі стікери і клеїть нові. В результаті у неї виходять мега круті скетчі.

Дмитро, QA-експерт NIX

Деякі з них проводилися і в перший, і в другий день івента. Таким чином на другий день у Діми було трохи вільного часу, завдяки чому він зміг потрапити на воркшоп Гашпара Нагі, яку йому порадили учасники конференції.

Гашпар – незалежний коуч з глибокою експертизою в різних областях тестування. Підкупило і те, що він більше 15 років допомагає командам впроваджувати Behavior Driven Development техніка в проектах.

Як я і чекав, на воркшопі було запропоновано багато практичних кейсів і матеріалу для дискусій. А завдяки командним завданням вийшло ще глибше усвідомити найважливіші аспекти BDD. Це був унікальний челлендж, враховуючи інтернаціональність команд, ментальність кожного учасника і особливі думки експертів на кожне дане питання.

Дмитро, QA-експерт NIX

Очікування — реальність

Дмитро їхав на конференцію з великими очікуваннями. І ось перед вами той випадок, коли реальність повністю виправдала, а місцями навіть перевершила їх :).

Тут було досить і “м’яса”, і технічної складової, і мотиваційні лекції, і цікаві практичні кейси, а також багато інструментів, які можна вже сьогодні використати в нашій роботі. Не можу не відмітити спікерів – це були цікаві і незвичайні хлопці, які дійсно горіли тим, що говорили, заражали слухачів своєю енергетикою і мотивували розвиватися в QA.

Дмитро, QA-експерт NIX

Підготовка

Цього разу не було зубріння і складання списку з 1000 і 1 питання :). Підготовка складалася з реєстрації, купівлі квитків, броні житла, вивчення змісту конференції та вибору пріоритетних тем. Все :).

Звичайно, треба заздалегідь познайомитися з програмою, вибрати важливі напрями, але більше значення має те, як ти поводишся на заході. Тут головне не втрачатися, знайомитися з новими людьми, ділитися враженнями і емоціями з іншими учасниками, ставити питання, спілкуватися із спікерами і не лише слухати, але і чути те, що говорять з сцени. Для себе я чітко визначив, що будь-яка конференція ділиться на дві частини – безпосередньо сам івент і спілкування з його учасниками..

Дмитро, QA-експерт NIX

А тепер трохи про Амстердам. Точніше, про музей Ван Гога. Дмитро зміг здійснити свою мрію – три години споглядання картин одного з великих художників стали ідеальним завершенням поїздки.

У Ніксах люблять зарубіжні конференції, тому відвідування European Testing Conference стало першим, але точно не останнім таким івентом в новому році. Тому до зустрічі на нових заходах, і нехай усі вони будуть такими ж крутими та пізнавальними, як ETC :).