Чому PHP підходить для старта в IT

19 Жовтня 2020

Що допоможе успішно пробігти марафон?  Будь-який професійний спортсмен порадить на довгих дистанціях тримати темп.  Для кожного він індивідуальний.  Якщо неправильно вибереш швидкість, вже до десяти кілометрів швидко видихнешся, почнеш відставати.  Потім, який би темп не взяв, все одно не досягнеш фінішу першим.  Зі спортивного марафону перенесемося в марафон кар’єрний.  Для старту в IT саме PHP вважається одним із напрямків, що підходить.  Відразу береш впевнений темп і рухаєшся до мети.

Дивись, PHP — це ж топчик!

Його затребуваність говорить сама за снбе. За статистикою BuiltWith, сьогодні понад 39 млн. сайтів написані на PHP.  Завдяки цій мові програмування з’явились і досі працюють 80% ресурсів.  Серед них – Facebook, Wikipedia, WordPress, Yahoo, flickr, tumblr, iStock, Source Forge.  За 26 років існування на світовому ринку створили сотні сайтів на PHP.  Деякі з них переписують у межах технологічного стека.  Клієнтам важлива швидкість розробки, вартість підтримки та розвитку ресурсу.  За цими критеріями багатьом підходить саме PHP.

Популярність PHP пояснюється високою продуктивністю.  Додатки легко можна масштабувати для роботи на тисячі серверів, при цьому вони витримуватимуть величезне навантаження.  Наприклад, сторінки Wikipedia кожну секунду отримують близько 6 000 запитів від користувачів із 1,5 мільярдів різних пристроїв.

Де використовують PHP?

  • Веб-розробка. Лендінги, каталоги товарів, статті у блогах, CMS – все це створюють на PHP.  Можна робити динамічні сторінки з текстом та зображеннями, налаштовувати взаємодію з базами даних, завантажувати та обробляти файли, збирати інформацію з інших ресурсів.
  • Backend-частина розробки. PHP — серверна мова, вона виконує роль бекенда в мобільних додатках.  З її допомогою об’єднують різні платформи та створюють браузерні ігри.

LEO_4090

PHP для старту в IT

Щоб почати писати на PHP, не треба навчатись роками.  Це безкоштовна мова програмування, жодних ліцензій купувати не потрібно.  Завантажуй інструменти і одразу приступай до роботи.  Тобі знадобляться:

  • інтерпретатор PHP;
  • сервер чи вбудований веб-сервер PHP;
  • браузер.

PHP використовується на операційних системах Windows, Linux, OS X, легко налаштовується у зв’язці з серверами Apache та Nginx та підтримує більшість баз даних (MySQL, MongoDB, PostgreSQL).

На GitHub є багато відкритих бібліотек PHP для спільної розробки.  Вибираєш будь-яку та за допомогою Composer підключаєш у свій проект.  Досвідчені девелопери застерігають: у руках аматора написаний на PHP продукт може мати неякісний код.  Не поспішай, будь уважнішим.

З часом рівень розробників зростає, а мова стає кращою від версії до версії.  Більше того, у Харкові сформувалося велике співтовариство програмістів, готових навчати та ділитися досвідом із джуніорами.  З нішевого мітапу ThinkPHP у 150 осіб ком’юніті виросло у конференцію NIXMultiConf на тисячі учасників за 15-ма напрямками для розробників та нетехнічних спеціалістів в ІТ. Про «пхпшників» не забуваємо і цього року готуємо кілька корисних доповідей від експертів NIX.

image_2020-10-19_18-24-37

Скільки пам’ятаю, у професійному середовищі завжди знаходилися хейтери PHP.  Справді, в гонитві за результатом можна не встежити за якістю коду.  Я раджу зосередитись не тільки на синтаксисі мови, як зазвичай роблять самоучки, але й на правилах написання коду, алгоритмізації, вивченні основ ООП.  На старті добре б пройтися по теорії баз даних і протоколів інтернету.  Джуніору цього багажу знань достатньо, щоб робити прості якісні додатки.

Дмитро Троян, PHP Tech Lead

Як виглядає програма навчання PHP?

Тривалість — 2 місяці

Графік — 3 рази на тиждень по 4 години в офисі NIX

Старт в грудні

У програмі — вивчення PHP від ​​базових принципів до об’єктно-орієнтованого програмування, принципи роботи з GIT і GitHub, контейнеризація додатків.  По суті, курс — це fullstack-практика, тому тут ти вивчиш основи JS і роботу з VueJS.

Практика чекає на студентів буквально на кожному кроці з перших занять.  Визначаєшся з ідеєю майбутнього проекту та поетапно застосовуєш отримані знання.  Наприклад, базово пройшли html/css і відразу побудували веб-сторінки.  Познайомилися з GIT — додали до проекту контроль версій.  Вивчили структуру фреймворків —написали та впровадили MVC (Model-View-Controller) — шаблон, що описує спосіб побудови структури додатку.

Гнучкий розклад дозволяє поєднувати навчання з ВНЗ.

У IT командна робота вже звичайна справа.  У NIX схема навчання побудована так, щоб кожен відчув справжнє життя девелопера.  У тому числі — навчився співпрацювати з колегами.  Викладач — ментор, який видає завдання.  Студенти об’єднуються у команди, розподіляють обов’язки, планують, будують структуру даних, обговорюють таски та спринти — все, як у справжніх програмістів.

Незалежно від напрямку, сьогодні розробка — це стовідсоткова командна робота.  Тому ми привчаємо до такого формату всіх студентів.  Усі завдання перевіряють лектори та ментори, оцінюють якість виконання та за результатами всієї роботи дають рекомендації.  Кожен випускник отримає готовий проект та зможе претендувати на позицію Junior.

Дмитро Троян

Як потрапити на курс?

Тобі знадобляться базове розуміння PHP та синтаксису SQL. Якщо ти новачок, для самостійної підготовки використовуй онлайн-курс. Наші спеціалісти зібрали корисні матеріали за напрямком. На офлайн-заняття прийдеш більш підкованим і поринеш у атмосферу реальної роботи над проектом.  Викладач поділиться особистим досвідом, зорієнтує у завданнях та відповість на всі запитання.

Важливо знати англійську мову не нижче за рівень Intermediate.  Часто замовники хочуть спілкуватися із розробниками безпосередньо.  Упевнена англійська допоможе знайомитися з клієнтами, обговорювати вимоги щодо проекту та отримувати зворотний зв’язок.  Вся необхідна документація з мови, бібліотек та дані про проект теж доступні англійською.

  • Реєструйся на сайті;
  • Отримай листа на електронну пошту;
  •  У призначений час перейди за посиланням та виконай тестове завдання;
  •  За результатами тесту отримай зворотний зв’язок від рекрутера;
  •  Приходь на співбесіду та розкажи про себе;
  •  Ура, ти на курсах NIX!

Будь-яке навчання приємно закінчувати, потрапляючи до крутої команди розробників.  Після успішного закінчення курсу, у тебе є шанс отримати запрошення до NIX.  Ти зможеш працювати з експертами над проектами різної складності та специфіки, брати участь в іноземних конференціях і спробувати себе в ролі спікера на NIXMultiConf.  Дерзай!

ХОЧЕШ ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ?

  • Дивися доповіді минулих ThinkPHP
  • Приєднуйся до PHP-ком’юніті Харкова та приймай участь у ThinkPHP в рамках NIXMultiConf #4 24–25 жовтня

Підписуйся на наш Telegram-канал і завжди залишайся в курсі нових PHP-вакансій та старту програми навчання PHP в NIX.