Чому не варто відкладати відпочинок на потім: думка експертів Human Care Department

21 Квітня 2020

Чи є сумніви щодо відпочинку під час карантину? Думаєте, що він точно вам не потрібен, а ідеальні канікули трапляються вже після скасування самоізоляції? Як би не так :). Як виявилося, відпочинок під час карантину став ще важливішим, ніж до нього О_о. Ось такими квітневими одкровеннями поділилася з нами команда психологів Human Care NIX. Вони розповіли, чому не варто відкладати відпочинок на потім і до чого може призвести відсутність перерв у роботі.

Йти відпочивати потрібно хоча б для того, щоб не потрапити до пастки обсягу роботи.

pasted-image-0

Як показала практика, віддалена робота за умов карантину змушує перевіряти на міцність як нашу здатність сконцентруватися на завданнях домашньої обстановці, а й уміння зберігати баланс між робітниками і особистими справами.

Напевно, кожен з вас вже відчув на собі, що таке приступити до роботи з дому над захоплюючим завданням о 10-й ранку, а через пару десятків хвилин виявити, що на вулиці вже темно, а на годиннику майже опівночі. І що діти самі собі приготували вечерю, прочитали казку на ніч та сплять безтурботним сном:).

А ви начебто й робили перерви, і навіть приготували собі та дітям обід, але при цьому відчуваєте, що весь день пройшов як кілька хвилин, і весь цей час ви працювали.

f202b7e213498e469ef71bcd0d58d576

Чому так відбувається і до чого це може призвести?

Перебуваючи в умовах роботи з дому, більшість людей втрачають здатність повноцінно перемикатися між завданнями. Мало того, їм здається природним відкладати невеликі особисті справи для того, щоб присвятити себе робітникам, які захоплюють їх зараз.

Ось ще кілька рядків коду, і тоді піду обідати.

Зараз ще один мітинг і вже після нього зроблю перерву.

Закінчу вирішувати це завдання, а потім вже відпочину та проведу час 

А теперь слідкуйте за руками за вашими думками

Коли ви нарешті фізично переключаєтеся на особисті завдання в перервах між роботою, з ймовірністю в 80% ви розумово продовжуватимете вирішувати ті самі робочі завдання. Не вірите? Перевірте самі – простежте за потоком ваших думок протягом одного робочого дня. Ви будете здивовані, як часто ви переключаєтеся на особисті справи фізично, але при цьому розумово залишаєтесь залученими до робочих завдань.

Що зрештою?

У вас накопичується втома, з’являється почуття, що кожен новий день за відчуттями схожий на попередній, робочий тиждень проходить на одному подиху, але в ньому все рівно/однотипно/безбарвно. Та й найгірше — якщо довго перебувати в такому ритмі життя, у вас з’явиться (або вже з’явилося О_о) відчуття, що ви безсилі, вас просто несе за течією, а вплинути на ситуацію неможливо.

Якщо ви хоч на одну частку секунди, читаючи рядки вище, подумали: “О так, це про мене!” , – не турбуйтеся. У такій же ситуації зараз виявилася більшість людей, які працюють із дому. Повірте – навіть найстійкіші дають слабину і відчувають те саме, що відчуваєте ви. Це нормально, you’re only human after all. Вам просто потрібно навчитися правильно відпочивати:).

zhdu-otpusk-open

Горщик, не вари!

Ось три інструменти, які дійсно допоможуть взяти під контроль свій час, думки та емоції:

1.Правильний режим та розпорядок дня

Коли ви плануєте свій день, чітко визначте час:

— Коли ви матимете обід. Не задовольняйтесь коротким перекушуванням за робочим комп’ютером. Виділяйте мінімум годину на те, щоб спокійно зайнятися приготуванням їжі, пообідати і випити філіжанку ароматного чаю.

— Коли ви проводите час із дитиною та другою половинкою. Визначте, коли і як ви будете виконувати уроки, дивитися улюблений серіал, грати в улюблені ігри.

– Коли ви приділите час особисто собі. Це один із найважливіших пунктів. Кожній людині в сім’ї щодня необхідно виділяти час, який він витратить тільки на себе і протягом якого він займатиметься лише собою. Неважливо, що це буде перегляд роликів на YouTube або невелике заняття спортом. Цей час має бути присвячений вам і лише вам.

Так, всі знають, як складно змусити себе дотримуватися порядку дня. Але в даному випадку, повірте, це важлива потреба, яка дозволить вам зберегти душевну рівновагу, а воно того варте :).

2.Медитація

Ні, це не пропозиція по годині на день сидіти в позі лотоса і досягати нірван. Просто і легко здійсненний спосіб зупинити потік думок і зробити перезавантаження для мозку можна знайти за посиланням.

Перемикайтеся з робочих завдань на особисті через цю просту вправу, і вже після першого разу ви відчуєте, що проводячи час з дитиною, обідаючи або присвячуючи собі час, ви дійсно знаходитесь в моменті, а у вашій голові не кружляє тисяча думок про те, як краще було б вирішити те чи інше робоче завдання.

3. Відпустка

На жаль, ви не всесильні. У будь-якому разі втома тією чи іншою мірою накопичуватиметься, а напруга — наростатиме. Дуже серйозна помилка вважати, що зараз ви можете потерпіти і обійтися без відпустки, а потім компенсувати це, відпочивши вдвічі довше/сильніше/активніше.

На жаль, це не працює. Не даючи собі перепочинок, ігноруючи необхідність відпочити, ви можете привести себе до того, що коли настане той самий вдалий час, ви будете настільки втомленими, що сил радіти активному відпочинку просто не залишиться. Та й часу на відновлення сил потрібно більше, ніж зазвичай.

otpusk_1

Робіть все своєчасно, прислухайтеся до себе і просто візьміть відпустку для того, щоб перезавантажитись на повну, поки що не пізно :).

Напевно, всім навколо відомо, як ви любите свою роботу, як складно “виринути” з потоку генерування ідей для вирішення цікавих завдань і повернути себе в реальність. При цьому варто пам’ятати, що тривале перебування в такому темпі може швидко привести вас до стану емоційного вигоряння. Тому так важливо подбати про себе та свій відпочинок.

І пам’ятайте, що відпустка — це не тільки подорожі. Це, в першу чергу, можливість перевести подих без поспіху і дедлайнів, що горять, – просто присвятіть час собі, сім’ї, і всьому, що робить вас щасливими :).

Команда відділу Human Care