NIX на наймасштабнішій JSConf EU 2019

19 Червня 2019

NIX завжди намагаються залишатися в курсі світових трендів та новинок IT-ком’юніті, тому відвідування таких знакових івентів як WWDC або Blockchain | AI | IoT | CyberSecurity EXPO вважаються must have для наших розробників. Цього року наші хлопці вирушили на щорічну та наймасштабнішу JSConf EU. Тепер вони діляться з нами подробицями доповідей, що запам’яталися, і розповідають про галасливий і жвавий Берлін.

pasted-image-0-4

Як нам здається, Берлін — це найкраще місце, де можна провести масові івенти будь-якого роду, у тому числі й конференції для людей, які працюють в IT або просто цікавляться технологіями. Мультикультурність та мультинаціональність цього міста дозволяє повною мірою відчути себе частиною всесвітньої спільноти. У столиці Європи складається враження, що все найважливіше відбувалося і відбувається тут. І ти теж стаєш частиною історії.

Тут ви можете побачити і сфотографуватися з різноманітними історичними пам’ятками, як, наприклад, Бранденбурзькі ворота.

Або з’їсти німецькі сосиски під всесвітньо відомою берлінською телевежею, яку можна побачити майже з будь-якої точки Берліна.

Ну і звісно ж, відвідати JSConf EU, яка третій рік поспіль проходить у столиці Німеччини.

photo_2019-06-18_10-52-35

Що ж таке JSConf EU і навіщо вона потрібна?

На першу частину питання легко знайти відповідь. Варто відкрити веб-сторінку, присвячену цій конференції:

“JSConf EU is a professional, not-for-profit, labour-of-love conference for the JavaScript community. It’s a two day affair, with many related side events in the days surrounding it. JSConf EU is an invitation for the community to come together and for new people to get to know and join the community.”

Розділ About JSConf EU 2019

Таке складно перекладати навіть за допомогою Google перекладача, але ще складніше зрозуміти.

“Я точно купив квиток туди, де мені розповідатимуть про нові технології, підходи до розробки та ділитися досвідом найкращі у ніші, в якій я працюю, яку я люблю і якій присвячую величезну частину свого часу?” — подумав я після того, як уперше прочитав це.

Виявляється, так. Вибір упав на те, що мені справді було потрібно. Це були 2 дні відмінних доповідей від цікавих людей із різних куточків світу. Географія доповідачів дає змогу оцінити масштабність заходу. На конференції виступали хлопці із США, Колумбії, Непалу та багатьох європейських країн (був представник і від України). Це все допомагає зрозуміти, що ти є частиною величезної спільноти, яка з кожним роком стає дедалі більшою.

photo_2019-06-18_10-53-10

За 2 дні на JSConf EU було порушено безліч цікавих тем: GraphQL, DevOps, Machine Learning, Accessibility, React, Vue, Angular, Node.js, Web performance, Progressive Web Apps, нові фічі JavaScript і т.д.

У перший день Laurie Voss проаналізував та представив різноманітні дані щодо минулого та майбутнього світу JavaScript. Наприклад, npm – найбільший реєстр програмного забезпечення. У всьому відомому GitHub кількість рядків коду/кількість фіч/кількість багів на JS у рази більша, ніж іншими мовами програмування, що свідчить про його дику популярність. Статистичні дані зі Stackoverflow зміцнюють позиції JavaScript, внаслідок чого автор називає JavaScript найпопулярнішою мовою програмування у світі. Також Лорі навів цікаві дані щодо ком’юніті JS: 99% людей використовують npm, 97% розробників пишуть код для браузера, 63% – пишуть на React (з них 47% роблять це постійно). Загалом цей хлопець із San Francisco справив приємне враження і поставив досить високу планку наступним спікерам, будучи першим доповідачем конференції.

Потім Jessica Jordan презентувала виступ на тему “Створення коміксів буквально для всіх”, де вона розповіла про те, що веб – хороша платформа для коміксів, проте варто трохи повозитися для того, щоб комікси були доступні для різної аудиторії та для різних пристроїв. Стек, на якому працює Джессіка, виявився класичним: SPA на Ember.js. Протягом півгодини автор показувала проблеми та завдання, з якими вона стикалася у своїй роботі, та методи, якими вона їх вирішувала. Зокрема, багато чого необхідно зробити, щоб комікси працювали на скринрідерах. Вона також поділилася думкою про проблему доступності веб-додатків і сайтів.

Jason Williams розповів, як працюють двигуни JS. Він поділився досвідом їхнього створення з нуля на Rust. Це було весело, дивно, захоплююче та інколи втомлює. Ми дізналися, як це працювати над специфікацією, співпрацювати з TC39 та уроками, отриманими від досліджуваних ним програм, що обробляють JavaScript.

pasted-image-0Потім були не менш цікаві доповіді від:

  • Tara Z. Manicsic розповіла про нові фічі ES2019, і ми навіть розглянули кілька прикладів;
  • Garann Means виступила із темою “What happened to my JavaScript phone?”;
  • Roshan Gautam поділився своєю історією створення та розвитку спільноти JS у країні Непал. Розповів про проблеми, з якими він зіштовхнувся під час створення спільноти, і про те, як подолати їх.

Michael Mifsud розкрив цікаву тему “GRAPHQL: на шляху до універсальної мови запитів”. Він показав на практиці приклад того, як він використовує запити GraphQL як універсальний інтерфейс для доступу до даних: від віддалених HTTP-запитів до локальних .CSV файлів та сховищ даних у пам’яті. Далі він продемонстрував, як можна використовувати GraphQL як інтерфейс для DOM та різних інших веб-API. Доповідь вийшла цікавою та цікавою.

Це були найбільш цікаві (для нас) доповіді першого дня конференції. Зрозуміло, їх було набагато більше. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

pasted-image-0-1Вранці другого дня конференції доповіддю нас порадував Nick Kreeger, розповівши про машинне навчання. ML – потужний інструмент, який пропонує унікальні можливості для розробників JavaScript. TensorFlow.js — бібліотека для навчання та розгортання моделей ML у браузері та Node.js. У своєму виступі автор розповів про TensorFlow.js: як впровадити існуючу модель ML у додаток на JS та переналаштувати модель, використовуючи ваші дані. Крім того, поділився планами на впровадження ML на такі платформи, як React Native, Raspberry Pi та Electron. Закінчив доповідь цікавою демкою.

Una Kravets із New York представила до уваги цікаву тему “CSS HOUDINI & THE FUTURE OF STYLING”. Як стверджує автор, це майбутнє CSS! Специфікація дозволяє розробникам створювати web worklets із синтаксисом JavaScript та отримувати доступ до об’єктної моделі CSS. У цьому виступі ми побачили візуальні ефекти, які можна створити за допомогою Houdini та його різноманітних майбутніх API-інтерфейсів для браузерів, познайомилися з майбутньою реалізацією цієї технології. З доповіді ми дізналися, як використовувати Houdini, і що це, ймовірно, одна з майбутніх технологій для стилізації веб-застосунків. Уна навіть ретвітнула на своїй сторінці цікавий пост, який показав, що буквально все можна розмістити в CSS.

Наступним цікавим спікером виявився Maxim Koretskyi. Він розповів правду про написання супер-оптимізованого коду (або хоча б трохи оптимізованого). Поділився, що швидкість часто є визначальною характеристикою при виборі фреймворку. Повідомив про кілька методів, які прискорюють виконання коду: пов’язані списки, мономорфізм та бітові маски. Максим мав досвід у реверс-інжинірингу Angular’a та React’a та поділився з нами знаннями, які ми можемо використати у повсякденній роботі.

“Шпаргалка за сучасним PWA” здалася нам однією з найхайповіших тем. Maximiliano Firtman розповів, що PWA нині популярно як на мобільних, так і на настільних ОС. Автор розповів про життєвий цикл програми для кожної ОС, включаючи нові API, обмеження для iOS та способи їх усунення, а також принципи роботи WebAPK на Android. Він згадав про проблеми в настільних PWA, включаючи управління декількома вікнами, розповів про нові події DOM для покращення аналітики та про те, як створити інтерфейс установки і як поширювати додаток в магазині.

Інші доповіді другого дня були не менш корисними та цікавими, проте перераховані вище сподобалися та запам’яталися нам більше за інших.

 

photo_2019-06-18_10-52-38

2 дні виступів, програм та виставок – це найкращий спосіб об’єднати пристрасть та креативність, що демонструються у спільнотах JS/CSS як у ЄС, так і у всьому світі. Це була дивовижна конференція, яка зібрала безліч людей з різних куточків світу в Берліні: з Америки та Аргентини, з В’єтнаму та Австралії, з України та Польщі. Співвідношення передових компаній світу на квадратний метр було неймовірним, і навіть якщо ми не побачимо JS Conf наступного року, але дух конференції залишиться з нами.