NIX на NG-DE 2019: про Angular и не тільки

9 Жовтня 2019

Є 1000 і одна причина, чому NIX залишається кращою у своїй сфері. І ось одна з таких причин — наші хлопці щороку відвідують десятки корисних конференцій, їздять по всьому світу за новими знаннями, діляться досвідом із іноземними колегами, ставлять сотні запитань крутим спікерам, отримують на них професійні відповіді та рекомендації, а потім привозять все це до Харкова і діляться з нами всім-усім, що їм удалося дізнатися самим. Лена та Женя побували в Берліні на конференції NG-DE 2019, зарядилися, надихнулися, зібрали все найцікавіше і навіть встигли поділитися своїми враженнями :).

Конференція NG-DE 2019 – це чудова можливість повчитися у експертів та поспілкуватися з іншими ентузіастами Angular. Тут можна дізнатися про останні розробки Angular від всесвітньо відомих експертів, отримати прямий доступ до кращих кейсів на практичних семінарах, а також гарний офіційний сертифікат.

Ця подорож стала для мене приємною несподіванкою. У Ніксах працюю лише четвертий місяць, а мене вже відправили на міжнародну конференцію з NG-DE 2019 з Angular. Такий підхід дозволяє відчувати свою важливість та цінність твоєї роботи, це дуже мотивує працювати ще краще та розвиватися далі :).

Того року я вже була на конференції з Angular у Харкові. На NG-DE 2019 я навіть зустріла деяких спікерів, які виступали у Харкові. Щодо складності доповідей можу сказати, що вони були рівня Middle+.

Спікери розповідали про те, що на нас чекає в оновленні Angular 9.0, на що варто звернути увагу під час роботи з новою версією, ділилися основними труднощами, з якими вони стикаються вже зараз.

Слухати доповідачів було не просто цікаво, а й продуктивно. Вдалося поспілкуватися з ними особисто у перервах та поставити запитання у межах свого проекту. Самі доповіді були по суті, спікери наводили реальні приклади, ділилися проблемами, з якими вони щодня працюють, говорили про нестандартні способи їх вирішення.

Яскравим доповідачем був творець NestJS – бібліотеки для написання бека, в якій використовується синтаксис, схожий на Ангуляр. Це було максимально цікаво, тому що він розповідав не з боку користувача, а розробника продукту. Коли ти настільки добре знаєш свій продукт, ти говориш про нього цікаво, смачно та насичено. Тому багато речей, які на перший погляд здавались незначними, відкрилися для мене з іншого боку.

Можу зі 100% упевненістю сказати, що у програмі були корисні кейси. Завдяки таким конференціям ти можеш знайти новий підхід та переосмислити те, з чим ти працюєш щодня. Коли доповідач говорить про проблеми та успіхи, з якими ти вже працював чи стикаєшся регулярно, але розповідає про інший підхід, ти візьмеш це собі на озброєння. Не факт, що в майбутньому ти обов’язково приймеш і використовуєш цю стратегію, але це дозволить тобі під новим кутом та свіжим поглядом подивитися на повсякденні завдання. У твоїй скарбничці професіоналізму з’явиться те, що завтра може допомогти тобі в роботі над власним проектом.

Мене найбільше вразили одразу дві доповіді. Один був на тему того, як впроваджувати співробітників Junior або Middle у нові проекти, і чому такий великий відсоток людей не може адаптуватися до нової команди. На реальних кейсах нам показали, як це відбувається в інших компаніях, і можу сказати, що в NIX використовується практично такий самий підхід – це приємно порадувало :). Друга доповідь була присвячена Change Detection. Мені близька ця тема, тому що я стикалася з цим у своїй роботі.

Найважливіше, що я винесла для себе з NG-DE 2019, це те, що всі межі можливого є лише в нашій голові. Тут виступали люди, які зустрічаються із такими ж труднощами, як і ми. І не має значення, на якій ти позиції, будь-яку проблему можна вирішити чи знайти альтернативні підходи. Важливо, щоб очі горіли від того, що ти робиш. Такі заходи надихають, заряджають енергією, дають стимул рухатися вперед та розвиватися.

Олена

Цінність конференції не лише у доповідях та воркшопах, а й у можливості поспілкуватися з розробниками з усього світу. Це — чудовий шанс поділитися досвідом, обговорити почуте та розвинути дискусію щодо принципових та важливих питань. Тут можна знайти однодумців, отримати корисні поради щодо вирішення існуючих проблем та знайти нові підходи до звичних питань.

NG-DE 2019 стала для мене особливою подією. Це була моя перша конференція, перший переліт літаком. Я очікував, що спілкуюся з такими ж хлопцями, як і я, які люблять писати на Angular, ми поділимося знаннями, я розповім їм, що я знаю, а вони мені — що вони знають.

Чого очікувати від спікерів, я не знав, тож сподівався дізнатися щось корисне для своєї роботи. Так і вийшло. Доповідачі подавали інформацію крізь призму свого досвіду, що допомогло мені краще зрозуміти, що і як там відбувається, “під капотом”. Були теми, з якими ми раніше не зустрічалися. Завдяки цьому я заповнив деякі прогалини у знаннях, структурував та впорядкував інформацію у своїй голові.

Найбільше вразили дві доповіді — по бібліотеці для управління потоками даних у додатках Angular NgRx та про бекендівське фреймворк, зроблене на зразок Angular NestJS.

Зараз з Angular NgRx мало хто працює, тому що він знаходиться у тестовому вигляді і не надто стабільний, щоб використовувати його у комерційних проектах. Але в Ангулярі 9.0, який має незабаром з’явитися, він стоїть по дефолту. Тому було дуже корисно дізнатися, як він працює і що він має під капотом.

У додатках Angular компоненти взаємодіють із сервісами для звернення до зовнішніх ресурсів, які можуть звертатися до інших сервісів тощо. Це наділяє компоненти додатковими залежностями та обов’язками. За всім цим доводиться стежити і контролювати, не кажучи вже про велику кількість коду в компонентах.

Що ж відбувається в голові людини, яка входить у проект і вперше бачить код? У спробах вивчити всі потоки даних, як вони обробляються, де використовуються, можливо він почне замислюватися, а чи можна відмовитися від проекту.

І ось тут з’являється NgRx – такий собі Redux на стероїдах. Ви звільняєте ваші компоненти від зайвої логіки, надаєте коду більш декларативний вигляд. Не потрібно більше турбуватися про конфлікти між різними версіями даних. А головне, що рівень абстракції компонентів зростає. А як ми знаємо, що більший рівень абстракції, то менший головний біль :).

У сухому залишку – читабельність краще, продуктивність вища, налагодження простіше, а головне, можна красуватися перед друзями, що ви використовуєте state management, тому що знанням Angular вже нікого не здивуєш.

Поїздка на конференцію допомогла мені доповнити вже існуючі знання, розкласти все “по поличках”. Після NG-DE 2019 я помітив, що навіть мій підхід до роботи змінився на краще, хочеться впровадити багато з того, що обговорювалося на конференції, спробувати щось нове.

Євген

Відвідування семінарів чи конференцій – це ідеальний спосіб на кілька днів зосередитись виключно на вивченні твоєї сфери діяльності. Спілкуйтесь з іншими розробниками, обмінюйтесь ідеями, крос-проектами та знаходьте нові шляхи вирішення щоденних завдань. Почніть це робити вже зараз – реєстрація на NIX MultiConf вже йде повним ходом;).