NIX на Data Council Barcelona

24 Жовтня 2019

Сьогодні на кожному значущому для галузі IT-івенті можна зустріти фірмові худі та футболки NIX. Експерти компанії регулярно відвідують топові світові конференції, діляться своїм досвідом і переймають його у іноземних колег. Таким івентом стала Data Council.Barcelona — ми не могли пропустити таку важливу та корисну конфу, а тепер із задоволенням ділимося з вами враженнями тих, хто нещодавно повернувся із сонячної Барси з великими валізками корисностей та нових ідей.

Data Council – це велика всесвітня конференція, присвячена платформам даних, науці та аналітиці. Сюди з усього світу приїжджають інженери-програмісти, аналітики та фахівці, які працюють із даними, які хочуть знайти нові інструменти та ідеї для створення продуктів на основі ІІ. Data Council — це конференція для обговорення технічних питань з реальними кейсами про актуальні проблеми та рішення для інженерії даних.

Кожен виступ на Data Council – це грамотно згенерований та корисний контент. Лекції проводяться провідними фахівцями в галузі даних та інженерами з таких всесвітньо відомих організацій, як Google, Uber, Datadog, Intermix, LINE, Eurecat, Schibsted, Yara та ін.

Конференція тривала два дні і включала два потоки. Перший був присвячений Data Engenering: Big Data, стрімінгових систем та систем обробки даних, створення інфраструктури. Але те, що було цікавіше для нас, Data Science, розповідали у другому потоці в обидва дні.

Цікавою доповіддю став виступ представника команди дослідницької групи MIT, присвячений аналізу емоцій на зображеннях. Їхні рішення відрізняються від більшості інших тим, що вони аналізують емоцію не тільки на підставі виразу особи, а з додатковим контекстом: де знаходиться людина, що її оточує. Є дві окремі згорткові основи: одна збирає ознаки людини в кадрі, інша — контекст. Для отримання підсумкового висновку результат обох основ об’єднується.

Дуже корисною, на мою думку, виявилася доповідь німецької компанії “Scout24”, робота якої аналогічна нашому Авторіа. Наразі вони зайняті тестуванням функції запиту, де на видачу контенту буде додано нову опцію. У компанії хочуть надати користувачам можливість пошуку контенту, запровадженого природною мовою. Мені здається, якщо ідею спробувати впровадити в одному з наших e-commerce проектів, навіть у тестовому вигляді, ми побачимо відмінний результат. Такий інструмент може стати прогресивним рішенням і для бізнесу, клієнти якого отримають альтернативний спосіб отримання контенту, і, звичайно, для нас, як для розробників, це теж було б дуже цікаво. Це чудова можливість спробувати щось нове та інноваційніше, ніж те, що було раніше.

Хороші практичні рекомендації ми почули у доповіді про роботу з чат-ботами від компанії Nestle. Спікер розповіла багато корисного. А також підтвердила висновки, яких ми самі дійшли раніше. Наприклад, що для створення чат-ботів необхідні окремі команди, які будуть працювати з “розміткою” даних, тому що всі фреймворки створення ботів вимагають великої кількості ручної роботи з прописування сценаріїв та розмітки тренувальних даних.

До відвідування Data Council у Барселоні я вже бував на подібних конференціях в Україні. І якщо порівнювати їх між собою, можна сказати, що в нас розкривається більше технічних деталей, а за кордоном наводяться приклади конкретних продуктів. Ось тільки в Барселоні доповідачі, як нам здалося, простіше йдуть на контакт, охоче відповідають на всі питання, дають консультації. На конференції також був спеціальний годинник, відведений кожному доповідачу, в який він у тісному колі міг обговорити свій домен і відповісти на питання, що залишилися в аудиторії. Це, безперечно, великий плюс.

Саша, С++ розробник

Data Council – це реальні кейси та презентація продуктів, що змінюють майбутнє. Тут говорять про штучний інтелект, показують його в дії та допомагають підібрати потрібні інструменти для цього.

На конференції міжнародного рівня я вперше, а ось на всеукраїнських бував неодноразово. На Data Council у Барселоні ми почули багато цікавих лекцій та отримали корисний досвід, тому що не лише лектори, а й учасники ділилися між собою особистим досвідом. Тому в NIX ми привезли чимало корисних кейсів та інформації.

Тематика лекцій була різноманітною. Доповідачі розповідали про проекти, над якими вони працювали особисто, про проблеми, які вони вже мали вирішувати. Наприклад, була тема про розпізнавання їжі за зображенням. В одному зі своїх проектів я вже стикався із завданням розпізнавання фруктів, тому ця тема була для мене дуже цікавою.

Нам також розповіли про низку масштабніших проектів. Наприклад, представники обчислювального центру Барселони розповідали, які проекти вони реалізують за допомогою своїх потужностей. До речі, їх потужний обчислювальний центр — другий у Європі та 13-й у світі. Тому такі їхні проекти, як симуляція поведінки людей у ​​натовпі у певних частинах міста для покращення інфраструктури, багатьом навряд чи вдасться реалізувати. Але взяти на озброєння ідею та спосіб її реалізації цілком можливо:). І перша частина моєї доповіді у відділі була присвячена цим проектам.

У другій частині я розповідав про Explainable AI. Це досить цікава тема, і вона незабаром явно буде присутня у наших проектах. Якщо раніше системи прийняття рішень видавали лише кінцевий результат без надання обґрунтувань, то Explainable Artificial Intelligence має допомогти нам зрозуміти причину рішень, надати пояснення, у яких у майбутньому користувач може побудувати дискусію. Наприклад, якщо система говоритиме, що на картинці зображений кіт, то вона одночасно надасть і обґрунтування – тому що у нього ось такі вуса, лапи та хвіст :).

Дмитро, С++ разработчик

Після кожного спічу слухачі мають можливість особисто поспілкуватися з лектором і поставити йому запитання щодо своїх кейсів та проектів. На відміну від звичайного формату питання-відповідь під час лекційних сесій, на таких зустрічах можна провести глибоку дискусію з доповідачем та однодумцями, розкрити цікаву тему з різних боків та зав’язати корисні та цікаві знайомства.

На конференції дуже корисними були доповіді, схожі на завдання, які нам уже доводилося вирішувати: NLP, розпізнавання зображень, класифікація у напівавтоматичному режимі (без розмітки людиною), метрики оцінки моделей. Завдяки доповідям ставало зрозумілішим, як ще можна вирішити аналогічні проблеми. Особисто для себе я наголосив на деяких best practice. Надалі обов’язково застосую їх у своїй роботі. Потішило, що в деяких моментах NIX опинилися на крок попереду інших команд :).

Якщо порівнювати Data Council у Барселоні з AI Ukraine, то ця конференція була не така масова — людей помітно менше. Але це є політика організаторів, наскільки я знаю. При цьому тут реальних робіт із життя було показано більше. Самі доповіді виявилися менш технічними, натомість було зроблено акцент на аналітиці. Нам показували, кого націлено рішення, який ринок використовується, як поводяться конкуренти, як шукати відмінності товарів.

Для мене найбільш незабутніми стали доповіді з розпізнавання їжі та автоматичної класифікації товарів на платформі для онлайн продажів. Однозначно можу сказати, що відвідування таких конференцій важливе для data scientist’а та його професійного зростання.

Віталій, С++ разработчик

Відвідування всесвітніх конференцій стало для Ніксових хлопців стилем життя. Ми вже не можемо уявити свою роботу без таких оверкорисних поїздок. Кожна нова конфа додає до нашої спільної скарбнички знань нові скіли, дозволяє продуктивніше вирішувати щоденні завдання, знаходити нові підходи та ефективніше справлятися з проектами.

Оскільки в NIX хлопці люблять ділитися корисною інформацією, після кожної конфи вони готують власні доповіді та проводять лекції всередині відділів, виступають на профільних конференціях або стають спікерами NIXMultiConf. Розвиватись з NIX так просто, коли робота стає твоїм хобі :).