NIX Academy відсвяткувала свій перший День народження

6 Жовтня 2020

У вересні, 15 числа, NIX Academy виповнився рік!  Вже цілий рік юні айтішники та айтішниці вивчають програмування та робототехніку.  Хтось із них поки що тільки мріє про створення своїх техно-проектів та стартапів, а хтось уже може похвалитися своїми першими іграми та сайтами.  День народження Академії — чудова нагода згадати, як розпочинався і розвивався проект, і поговорити про те, яким він став сьогодні.

Як все починалось

Серцем будь-якого освітнього проекту можна назвати навчальну програму.  Саме з неї і розпочалося створення Академії.  Рік тому куратори навчальних курсів, експерти NIX та запрошені фахівці зайнялися розробкою програм найпопулярніших IT-напрямків для дітей віком від 11 до 15 років.  Так, до вересня 2019 року в Академії з’явилися курси з робототехніки — Lego та Arduino, та з програмування — Front End та Python.  А вже цього року було запущено курс по Construct 3 для дітей 8-11 років.

Після розробки навчальних програм настав час виконати найвідповідальніше завдання — зайнятися пошуком таких викладачів, які були б закохані у свій напрямок, і, головне, любили дітей та вміли легко та доступно пояснити їм навіть найскладніший матеріал.

І поки телефони ідейних натхненників Академії поповнювалися новими контактами, тривала підготовка комфортного приміщення для занять, в якому кожна дитина могла б почуватися як удома.  Закуповувалося необхідне обладнання та софт, і проводилися всі необхідні роботи, щоб уже у вересні класи наповнилися першими учнями та щасливим дитячим сміхом.

NIX Academy готова зустрічати учнів

Відкриття Академії відбулось 15 вересня.  Це було найбільш довгоочікуване свято: з самого ранку почалося декорування приміщення, кожна навчальна аудиторія перевірялася на готовність зустрічати юних програмістів, яких у той день було відразу 78!  Цього ж дня було проведено рекордну кількість відкритих уроків — 10 занять, під час яких викладачі Академії познайомили малюків із програмуванням, буквально закохали їх у код, і потім їх було вже не зупинити.

Що було далі

А далі розпочався навчальний рік, до Академії приходили сотні діток та їхніх батьків.  Восени разом з ними Академія відзначила свій перший Хелловін, провела відкриті уроки у Франсільванії, з’їздила на Інтелліаду та стала учасником Наукових пікніків.  А взимку NIX Academy вітала дітей із Новим Роком та успішним завершенням першого семестру.

У січні за підтримки Академії у Харківській області було проведено Всеукраїнську навчальну олімпіаду з інформатики.  Тисячі дітей із різних куточків Харківщини два дні вирішували складні логічні завдання, писали коди мовами Java, Python, Pascal, Python, C++.  Найкращі з них були відзначені грамотами та пам’ятними сувенірами у стінах Академії, а згодом Антон Шевчук провів інтерактивну лекцію для учасників на тему ролей у IT.

Щомісяця керівники та викладачі Академії закохувалися в неї все більше і більше, і робили все, щоб діти любили її так само, як вони.  Щомісяця проводилися Дні відкритих дверей, де проходило знайомство з юними програмістами та їхніми батьками, проводилися безкоштовні ознайомчі уроки, а коли прийшло розуміння, що з кожним разом охочих потрапити до Академії стає все більше, додаткові свята організовувалися кілька вихідних поспіль!

Карантинне закулісся

Для Академії карантин став такою ж несподіванкою, як і для інших шкіл.  Але тут звикли шукати рішення для будь-яких ситуацій.  Тому старші групи було вирішено перевести на онлайн-навчання, а ось із молодшими зробити цього не вийшло.  Викладачі не могли втратити якість освітньої складової, оскільки програмування роботів в офлайні відрізняється від онлайн програмування віртуальних машин.  Так програми з Lego та Arduino тимчасово пішли на самоізоляцію.

У той період юні айтішники та айтішниці відчували себе справжніми програмістами на віддаленій роботі!  І попри невеликі побоювання, вони з великим бажанням підключалися до уроків у Zoom.

Всім привіт!

Мене звати Аліса!  У NIX Academy я вивчаю мову програмування Python.  Хотіла б з вами поділитися враженнями від дистанційного навчання в період карантину.  Я вважаю, що зараз кожен учень NIX Academy може відчути себе справжнім програмістом на відаленій роботі.  Тепер це реальне занурення у майбутню професію!  Думаю, що зараз у кожного з’явилося більше вільного часу, адже не треба нікуди їхати та можна трохи довше поспати.

Саме навчання майже не змінилося.  Мені здається, що ми навіть стали трохи більше встигати.  Євген Олексійович пояснює все дуже простою і зрозумілою мовою, кожен її легко розуміє і легко виконує домашні завдання.  З ним нам дуже цікаво вчитися.  Наступного року мрію потрапити на літнє стажування у NIX.

Аліса, учениця курса Python, 15 років

У травні три команди з Академії взяли участь у онлайн-чемпіонаті з програмування. Нашим учням довелося змагатися за призові місця зі студентами 1-5 курсів технічних університетів Харкова. Тоді почесні медалі першості вони вирішили віддати старшим суперникам, але обіцяли повернутися наступного разу вже з новими силами та знаннями, і скласти гідну конкуренцію студентам. У цьому нашим хлопцям та дівчатам продовжили допомагати викладачі Академії, тому чекаємо на наступні олімпіади і продовжуємо тримати кулачки за юних розробників.

Як NIX Academy працює зараз

З вересня Академія працює у штатному режимі.  Діти повернулися з онлайну та поступово стали заповнювати рідні аудиторії Академії, продовжуючи вивчати улюблені програми навчання.  З початком навчального року Академія відкрила нові набори на всі курси — тож кожен, хто не встиг минулого року, отримав можливість приєднатися до навчання цього року.

Важливою подією у житті Академії став запуск нового курсу з Construct 3 для дітей 8-11 років. Довгі пошуки сучасних IT-курсів для дітей молодшого віку тепер перестали бути нічним кошмаром батьків. На курсах малюки зможуть познайомитися зі світом геймдева та стати розробниками ігор! Вже захотілося спробувати? Пишіть або телефонуйте адміністратору в Академію, там вам з радістю дадуть відповідь на будь-які питання, допоможуть підібрати цікавий напрямок і час пробних занять.

 P.S. З Днем народження, Академія!  Більше тобі нових напрямків, щасливих дитячих очей та вдячних випускників :).