Нікси на Blockchain | IoT | AI | CyberSecurity Expo North America 2018

14 Січня 2019

Blockchain | AI | IoT | CyberSecurity EXPO — це конференція, на яку мріє потрапити кожен фахівець, працюючий в напрямах блокчейн, інтернет речей, штучний інтелект або кібербезпека. Ми здійснили мрію наших експертів, і тепер вони діляться своїми враженнями від відвідування івента.

Захід об’єднує флагманів технологій Blockchain, IoT, AI, CyberSecurity і представників бізнесу, який вже застосували їх. Щорічно ця конференція проходить в три етапи: Global(Лондон, Великобританія), Europe(Амстердам, Нідерланди) і North America(Санта-Клара, США). Цього року ми відправилися на виставку в Північну Америку.

Є приказка “Дощ в дорогу – це добре”. Мабуть, природа вирішила не обмежуватися тільки “…у дорогу.”., і дощ супроводжував нас уся подорож. Зливою нас зустрів Бостон, що мжичить дощем зустрів і провів зливою Сан-Франциско; дощ супроводжував нас і під час перебування в Санта-Кларі. Навіть Нью-Йорк, який за прогнозом обіцяв мінусову температуру і сніг, зустрічав нас дощем і +5С. За усіма ознаками поїздка була вдалою із самого початку.

1

Конференція проходила у виставковому центрі Santa Clara Convention Center. У трьох великих експохолах було грамотно організовано зонування, яке дозволило запустити 7 одночасних потоків з доступом для усіх учасників. У окремих залах проходили ще 6 паралельних потоків для учасників з платними пропусками. Масштаби конференції воістину вражаючі, тому круто, що в кожному буклеті був надрукований floorplan, який дуже виручав і не давав загубитися.

Більшість екзибіторів презентували рішення у сфері IoT, AI & Big Data і їх різних комбінацій, трохи скромніше були представлені напрями Blockchain і нове відгалуження, яке з’явилося у рамках цієї конференції уперше, – CyberSecurity. Далі про деякі цікаві рішення в кожному з них.

Internet of Things

Більшість учасників представляли рішення для заводів, фабрик і промислових концернів. Попри те, що сучасні виробничі механізми обладнані датчиками, які відстежують сотні параметрів роботи, завдання предиктивного аналізу, – уникнути простоїв у виробництві – залишається актуальною. Одні екзибітори пропонували датчики свого виробництва, інші – платформи для збору і аналізу даних. Були і такі, хто пропонував комплексний підхід – синхронізуватися з датчиками, які вже є на виробництві(оснастити бракуючими датчиками застарілі моделі), і збирати показники в режимі реального часу, а підключивши AI- моделі визначати аномалії і видавати рекомендації по профілактиці неполадок ще до того, як механізм вийде з ладу.

На окремих острівцях-стендах були представлені рішення з Японії і Південної Кореї. Компанії з Японії більше демонстрували рішення для індивідуального користування – наприклад, датчики в підошви кросівок, які дозволяють відстежувати результати тренувань в режимі реального часу і видавати рекомендації по досягненню поставлених цілей, або рішення для трекінгу процесу реабілітації, коли дані передаються лікареві і він може коригувати програму, оцінюючи індивідуальний прогрес кожного пацієнта. В той же час представники з Південної Кореї більше спеціалізувалися на рішеннях для “розумного будинку”. Були представлені “розумні” штори, якими можна управляти за допомогою смартфону, – міняти їх положення і настроювати прозорість залежно від освітлення за вікном.

Окремим цікавим напрямом в IoT є спроба мінімізувати енергоспоживання датчиками. Так компанія  PsiKick представила датчики з малим споживанням енергії, які працюють без батареї від різних джерел енергії, включаючи сонячні, теплові градієнти, вібрації і радіохвилі в приміщенні. У цьому ж напрямі компанія uBeam представила своє рішення в області передачі енергії різним пристроям(датчикам, смартфонам, ноутбукам) за допомогою ультразвуку. Використовуючи запатентовані передавачі і приймачі, uBeam може забезпечити необхідну потужність для зарядки ряду пристроїв від портативної електроніки до датчиків IoT на різних відстанях.

2

AI & Big Data

Про те, що сервіси Azure тепер дозволяють генерувати AI- моделі, Windows оголосила у вересні 2018 року. Тим часом команда Ople вже другий рік пропонує своє рішення в цій же сфері: є можливість завантажити свої тренувальні і тестові дані, конфігурувати параметри оптимізації і запустити генерацію моделі. Система автоматично застосовує методи проектування функцій, запускає кращі в галузі алгоритми, витягає уроки з результатів цих тестів і генерує призначену для користувача остаточну модель AI. Залишається тільки з RESTful API використати згенеровану модель для своїх цілей.

Питання доступності якісної медицини відноситься до найбільш значимих завдань, які стоять перед сучасним суспільством. Мобільне застосування, яке представила компанія WaCare, використовує NLP, Big Data, AI і Machine Learning, щоб точніше спрогнозувати риски в здоров’ї пацієнта. За допомогою ряду AI- моделей, правила яких базуються на даних наукових журналів у сфері охорони здоров’я, клінічних протоколах лікування і аналізі персональних і медичних записів про здоров’я пацієнта, будується Individual Risk Prediction профіль. Потім Machine Learning інструмент визначає особисті патерни поведінки, генерує дашборд здоров’я і коригує потенційні ризики відносно здоров’я. Якщо ризик перевищує допустимі значення, додаток видає користувачеві рекомендації, як можна понизити ризик. NLP(Natural Language Processing) спільно з AI- моделлю шляхом аналізу пошукових запитів визначають питання, що найбільш хвилюють користувача, у сфері здоров’я і пропонують кваліфікованих докторів і відповідні надійні інформаційні ресурси. Окрім цього в додатку є можливість додати рідних і друзів в довірені круги, ділитися з ними інформацією про своє здоров’я і влаштовувати змагання різного роду активностям.

3

Blockchain

Перша асоціація, яка виникає при слові Blockchain, – це криптовалюта, але сама технологія не обмежується тільки їй. Так компанія DOC.com, використовуючи blockchain, розширила сферу послуг телемедицини, і тепер отримати консультацію доктора 24/7 можна просто маючи смартфон у своїй кишені. При первинному зверненні пацієнт заповнює форму, де відмічає симптоми, які його турбують. Далі ця інформація поступає на обробку ряду AI- алгоритмів, які, використовуючи наявну базу даних про пацієнтів(локація, мова) і дані про докторів(спеціалізацію, рейтинг, історія консультацій) підбирають потрібного доктора для пацієнта. Консультація надається безкоштовно і підтримується учасниками-докторами в 20 країнах. За кожну консультацію доктор отримує винагороду у вигляді внутрішніх токенів, які він може витрачати на суміжних сервісах для діставання доступу до повчальних матеріалів, статистичним даним про епідеміологічне оточення в реальному часі, знеособленим даним пацієнтів. Дані пацієнтів, статистика і історія звернень підтримуються технологією Blockchain.

Хорошим прикладом поєднання двох технологій є захист від підробок у сфері дорогої продукції. Так Alexander Koppel (Riddle & Code) поділився прикладом того, як в ексклюзивні години встановлюється чіп, інформація з якого прочитується на кожному проміжному пункті доставки і записується в ланцюжок blockchain. Одержувач може відстежити увесь цей ланцюжок і бути упевненим, що він отримав саме те, що замовляв. “Шерлок Холмс” у сфері підробок дорогих вин Maureen Downey (The Institute of Masters of Wine) розповіла про те, як в при виробництві вин використовують спеціальні датчики, які встановлюються на кришку пляшки і відстежують, чи не порушувався температурний режим, чи не було затоплення пляшки, а також забезпечують неможливість перевикористовувати цю пляшку без ушкодження датчика. При установці генерується QR- код, який розміщується на пляшці, дані записуються в blockchain, а покупець, відсканувавши QR- код, може переконатися, що конкретно з його пляшкою все добре.

Одночасно декілька учасників виставки представляли свої рішення в області децентралізованої ідентифікації. Так Hyperledger представили проект Hyperledger Indy, який ще знаходиться у стадії інкубації. Blockpass і VerySmart продемонстрували свої варіанти рішення, які можна було завантажити і випробувати. Правда, кожне з представлених рішень вимагає, щоб ті, хто просить ідентифікацію(адміністративні установи, банки, мобільні оператори, і так далі), також встановлювали програмні компоненти, які зможуть взаємодіяти з розподіленим реєстром.

4

CyberSecurity

У цьому напрямі компанії пропонували консультаційні послуги з аналізу профілю безпеки компаній і надання рекомендацій, як понизити можливі загрози.

Було надано відділення InfraGard Members Alliance у місті Cан- Франциско – це партнерство між приватним сектором і Федеральним бюро розслідувань (ФБР), створене для заохочення обміну інформацією між урядом і членами InfraGard. Вступити до цього альянсу запрошувалися усі бажаючі жителі США.

Більшість компаній спеціалізувалися виключно на питаннях інформаційної безпеки, але були і ті (наприклад, CISCO, SAS, IBM), у яких інформаційна безпека є лише одним з багатьох напрямів. CyberSecurity у виставці виділилася перший раз, і в майбутньому вона набиратиме оберти.

На закінчення можна відмітити, що це була наймасштабніша конференція, на якій зустрічаються ті, хто активно розвиває технології Internet of Things, AI & Big Data, Blockchain і CyberSecurity, і ті, хто застосовує ці технології на практиці. Приємно було бачити, що у бізнесу сформувалося розуміння, що окремо взята технологія не є гарантією успіху, що технологія – це інструмент, який дає результат тільки тоді, коли відлагоджені процеси, коли є екосистема, в яку цей інструмент вписується, або є готовність мінятися. В той же час розвиток технологій не відбувається у вакуумі, і відгуків на реальні потреби бізнесу спостерігається все більше, а такі компанії, як NIX Solutions, знають, як правильно застосувати потрібну технологію для досягнення нових цілей!

Автори статті Галина Цимбал(BA) і Олексій Новіков(technical expert)