Ніксові експерти на Analyst Days 2017

19 Травня 2017

Наприкінці квітня відбулася шоста міжнародна конференція з системного та бізнес-аналізу. Напрям бізнес-аналізу в NIX Solutions активно зростає, і тому цього разу на конференцію відправилося по представнику відразу від чотирьох підрозділів. У кожного з них своя специфіка і тому було дуже корисно обговорити особливості застосування нових знань у роботі кожного з наших хлопців.

Вранці 21-го числа ми неквапливо прогулялися набережною Москви-ріки до місця проведення конференції. Організатори підготували для всіх учасників приємні подарунки: блокноти з виділеною під кожну доповідь сторінкою з коротким описом, ручки, іменні бейджі та стікери, щоб голосувати за найкращих та найгірших спікерів (про це трохи пізніше).

Analyst Days славиться великим набором різнопланових лекцій, зібраних за декількома напрямками системного та бізнес-аналізу, саме тому ми вже не перший рік їздимо на цю конференцію за новими враженнями та обміном досвідом. Основними темами цього року стали Agile та Тестування вимог — за ними переважно організатори та розділили доповіді. На івенті працювало одночасно чотири секції: три потоки доповідей та секція майстер-класів. Добре, що ми з колегами наперед спланували свій розклад так, щоб охопити усі активності. Також цього року вперше організували BarCamp, де учасники могли самі висувати теми для обговорення та спілкуватися зі спікерами.

Розділившись за доповідями, що цікавлять кожного з нас, ми зібралися разом вже на обіді, щоб поділитися враженнями,— і знову розбіглися на виступи та майстер-класи.

Найбільш доповідями першого дня, що запам’ятовуються, для мене стали:

  • “Черговість вимог: від хаосу до FIFO” від Андрія Павлова (тимлід відділу тестування в T-Systems, Санкт-Петербург), в якому він розповів, як у проекті з водопадною моделлю їх команді вдалося утихомирити потік генерування нових вимог від замовника та перевести роботу з вимогами модель first-in, first-out. Також Андрій поділився цікавим підходом для роботи з asap вимогами — черга ескалації, яка все ж таки дозволяє замовнику внести позачергову вимогу.
  • “Аналітики з Марса, користувачі з Венери” від Андрія Казакова (керівник групи аналітиків у ТОВ “Ростелеком-Інтеграція”, Москва), в якому він ще раз нагадав про всю відому істину: “Користувачі – єдині люди, які працюватимуть у вашому продукті “, а значить з користувачами потрібно співпрацювати та залучати їх до процесу проектування продукту, що для них розробляється. У своїй доповіді Андрій розповів про те, як вони знаходили спільну мову з користувачами продукту, в яку впроваджувалися зміни, і як вони виявляли саме тих користувачів, які дадуть справді корисну інформацію для подальшої роботи.

Конференція була дуже насичена: величезна кількість доповідей з різних напрямів, доповідачі з різних країн, що працюють у різних галузях.

Усі учасники конференції поспішали поділитись своїми враженнями від доповідей під час кава-брейків. Часу не вистачало, щоби висловити всі свої думки, ідеї та враження. Здавалося, ніхто не залишався байдужим, тому що деякі доповіді змушували активно мислити, інші захоплювалися професіоналізмом спікерів.

Фішкою конференції був BarCamp: особлива атмосфера, невимушене спілкування та безкінечний потік інформації, питань та ідей.

Серед усіх доповідачів мене вразив Сергій Шиманський (EPAM Systems, Мінськ) — ідеально продумана презентація та, звичайно, сама манера виступу, яку неможливо передати жодними словами.

Олена, Business Analyst NIX Solutions

Увечері першого дня на нас чекав фуршет із музичним супроводом. Вечір почала дівчина зі скрипкою, яка віртуозно зіграла хіти сучасності, а продовжила гурт із Мордовії, виконавши свої пісні ерзянською мовою. Ми ж після вечірньої програми попрямували додому, щоб відпочити і набратися сил наступного не менш насиченого дня. За перший день у нас не встигло скластися чітке уявлення про конференцію, і ми дуже чекали другого дня доповідей, щоб повністю сформувати свою думку.

Другий день справді виявився більш насиченим цікавими доповідями, харизматичними спікерами та продуктивними майстер-класами. У цей день доповіді здебільшого стосувалися питань підвищення ефективності аналітиків та їх спеціалізованих знань. Було над чим подумати та про що поговорити зі спікерами, а також вирішити, як застосувати отримані знання у своїй роботі.

Дуже запам’яталася доповідь від Георгія Савельєва (Luxoft, Москва) про те, як покращувати продуктивність бізнес-аналізу, використовуючи методи Lean. Всім відомо, наскільки важливо аналізувати свою роботу та працювати над підвищенням її якості та ефективності. Доповідь Георгія розклала все по поличках і нагадала про те, з якими втратами виробництва зіштовхуються у своїй роботі бізнес-аналітики і як мінімізувати, а далі взагалі не допускати їх у своїй роботі.

Найяскравішою доповіддю Analyst Days 2017 став завершальний виступ другого дня конференції — експресивна доповідь від представника спільноти UML2.ru Григорія Печенкіна з темою “Що може бути простіше моделювання!”. Після того як приклад Use-Case діаграми Григорій вивів на екран картинку з наскальним живописом наших предків, стало зрозуміло — ця доповідь не буде схожою на інші. Завдяки Григорію ми переконалися: моделювання – це елементарно, і для нього не треба знати напам’ять нотацію UML. Достатньо 12-ти базових елементів, за допомогою яких можна намалювати модель будь-якої складності в ситуації, коли є дошка, маркер і людина, яка відповідає за процеси системи, що моделюється. Григорій зібрав ці 12 елементів на своєму сайті, де можна знайти і більш детальний опис цього підходу.

Деякі доповіді добре структурували відомі методики, хоч і не містили нової інформації. Мені сподобалася доповідь «Тестування вимог. Знаходимо проблеми до появи ». У рамках  «Дизайн-мислення. Що це і чи можуть аналітики його застосовувати?» лектор покроково розглянула весь шлях від постановки завдання (проблеми) до створення її вирішення.

Дуже запам’яталася лекція Сергія Крупеніна PM vs BA vs World. Як поводяться люди, яким ви ставите завдання + Управлінські поєдинки. Сувора практика». Він навчав за деякими проявами членів команди розуміти, як варто поводитися з ним керівнику. А наприкінці лекції ми проводили «поєдинок» менеджера проекту та тимліду, розбирали їхні помилки та вирішували, хто з них був переконливішим.

Також я відвідала низку доповідей з BDD, на яких лектор розповідав про переваги цього підходу.

Ще був дуже цікавий майстер-клас «Збір вимог та опис бачення рішення (скорочена версія)». Після теоретичної частини ми розбилися на команди, щоби придумати продукт і описати його цільову аудиторію (зі створенням персонажа). Нам потрібно було виділити його основні функції, приємні плюшки, визначити, які проблеми вирішує наш продукт, до якої соціальної групи може наблизити свого власника, а також які ризики можуть чекати на шляху його реалізації. Це було цікаве творче завдання, в ході якого невелика група незнайомих один з одним аналітиків змогла домовитися і знайти відповіді на всі ці питання.

Олександра, Business Analyst NIX Solutions

Analyst Days 2017

Після кожної доповіді ми могли оцінити спікера стікерами-смайликами, які видали нам у перший день конференції. Таким чином організатори наприкінці другого дня вручили подарунки найкращим спікерам конференції:

1-е місце – iPhone 7

2-е місце – Xbox

3 місце – гіроскутер.

Хороша мотивація, щоб наступного року вирушити на конференцію як спікера і поборотися за цінні призи ;).

Після закриття конференції у нас ще залишилося трохи сил, щоб погуляти Москвою і побачити Червону площу у вечірніх вогнях, а вже в неділю ми вирушили додому до Харкова, щоб з понеділка почати застосовувати отриманий досвід у роботі.

Автор статті Анастасія, Business Analyst NIX Solutions