Наукові ARTiFACTS

11 Березня 2020

Є проєкти, про які дуже складно розповісти двома словами, і ARTiFACTS — один з них. Тут мова піде про науку, захист інтелектуальної власності та самі передові технології. Ця історія успіху про те, як наша команда допомогла ученим всього світу швидше і ефективніше проводити дослідження і здійснювати наукові відкриття.

У науковому співтоваристві довго існувала нерозв’язна, здавалося б, проблема. З одного боку, ученим життєво необхідно обговорювати свої ідеї та мати доступ до матеріалів по темі. З іншої – немає нічого легшого, ніж присвоїти чуже дослідження і видати результати за власне досягнення. Клієнти компанії з ARTiFACTS прагнули розв’язати цю проблему і звернулися в NIX по допомогу в розробці свого продукту.

photo_2019-11-29_11-29-45-1024x506

Для того, щоб розуміти глобальну мету Артефактів, я розповім вам про те, як у світі учених відбувається публікація досліджень. Спочатку ти довго працюєш над якоюсь ідеєю, заповнюєш багато заявок на гранти, потім виграєш ці гранти, вони фінансують твої подальші дослідження, ти збираєш команду, ви проводите купу досліджень, у вас з’являються якісь документи, які несуть користь для вашої команди і, потенційно, для інших команд, які працюють в цьому напрямі. Проте до того моменту, як робота по вашому дослідженню побачить світ і хтось напише свою роботу, посилаючись на неї, може пройти до 7-ми років, а наука рухається вперед набагато швидше. І ось Артефакти допомагають науці, скажімо так, йти в ногу з часом. Цей проект вирішує дві основні задачі:

1) учені можуть бути упевнені, що вони отримають визнання набагато раніше, ніж буде опублікована їх робота.

2) вони можуть не боятися, що хтось видасть їх дослідження за свої.

Є ще така штука: при публікації наукових робіт ніколи не публікуються провальні дослідження, але якщо людина займається, приміром, проблемою лікування раку і хоче почати якесь дослідження, він ніде не може дізнатися, що таке дослідження вже проводилося і воно виявилося тупиковим. Артефакти допомагають розв’язати і цю проблему.

До недавнього часу ми знали лише частину цілей, які є у замовника, і були зосереджені на технічні рішеннях, які допомогли б ефективно досягати їх. Проте під час відрядження нам провели глобальне овервью, і зараз ми розуміємо, що ми як команда причетні до чогось неймовірного. Завдяки Артефактам в майбутньому, можливо, винайдуть ліки від раку! Це ж абсолютно інший рівень причетності

Галина, BA Lead проекта

75635909_436550060336857_44393254417858560_o-1024x1024

Команді NIX належало розробити першу у світі веб-платформу для зберігання, шеринга і надійного захисту цих наукових досліджень. Головною метою проєкту було забезпечити ученим всього світу можливість поділитися своєю ідеєю без страху її втратити.

Проект Артефакти особисто для мене доки найцікавіший проект: використати п’ять баз даних, тягнути дані патентів з різних апих, і при цьому зберігати усі ці метадані у блокчейн – це реально круто.

Але найвеселіше починається, коли вдивляєшся і аналізуєш дані цих патентів. Пам’ятаю, було весело, коли ніби працюєш з документами великих учених, а потім ловиш баги, тому що Альберт Ейнштейн або Сергій Брин криво заповнили свої дані. Ще на початку проекту все робилося “не завдяки, а всупереч”. То блокчейн відвалиться, то апиха закриється і доводиться просити дампи даних, а вони у вигляді графів і так на рівному місці піднімаєш Neo4j, щоб зберегти усі ці графські асоціації авторів і їх робіт.

Валерій, BE Software engineer

Звичайно ж, Ніксова команда впоралася з цим завданням, а також завоювали таке визнання з боку клієнта, що вже встигли  виступити разом з представником замовника на міжнародній конференції.

1-1024x658

Коли не вистачає в житті челленджей, їх зазвичай не доводиться довго чекати, життя поспішає їх підкинути. Так сталося і з цим проектом. Він прийшов несподівано, морозної зими 2018 року. Для мене в нім новим було практично все, від основної мови розробки до таємничого і хайпового на той час блокчейна(не дзвінкі звуки биткоинов, але все таки).

Відтоді моє життя круто змінилося. Проект постійно підкидав усі нові і нові виклики. Це і обробка великих об’ємів даних, що познайомило нас з граф базою даних Neo4J, це і розробка правил ідентифікації сутностей, розгортання мікро(і не зовсім мікро) сервісної архітектури на серверах(привіт Rancher), і написання смарт-контрактов для Ethereum, і перехід на приватний блокчейн від Hyperledger Sawtooth.

Proof Of Concept- характер проекту не давав розслабитися ні на хвилину, терміни постійно підганяли нас.

Багато безсонних ночей і сил вже вкладені в цей проект, і мені здається, що це усе не даремно. Проект дійсно цікавий і дає можливість безпосередньо брати участь в його розвитку.

Олексій, Tech Lead 

Після ретельного аналізу бізнес-домена команда NIX запропонувала організувати структуру даних так, щоб частина даних зберігалася усередині системи, а інша – у блокчейн, і при цьому обидві частини були пов’язані між собою. Для цього хлопців чекало:

Впровадити SSO(Single Sign – On), щоб дати доступ до усіх сервісів використовуючи тільки одну точку аутентифікації і авторизації;

— Застосувати такі блокчейн-концепти як Proof – of – Existence і Smart Contract сервіси;

— Працювати з опенсорс платформою без рефакторинга;

— Обробити величезну кількість даних і інтегрувати science graphs, такі як Microsoft Academic Graph, в існуючу систему.

3-1024x658 4-1024x658

Я приєдналася до проекту в другій хвилі розробки, велика частина системи була вже готова і повноцінно працювала. Той етап мені запам’ятався дуже яскраво, йшли стадії узгодження і розробки нових ідей, ми багато обговорювали, і я паралельно знайомилася з системою. Відразу зрозуміла, що буде непросто, але дуже цікаво. І не помилилася :).

Доменна область була абсолютно новою для мене – учені і їх роботи, наукові публікації, захист своїх даних і багато що інше. Мені трохи відкрилася сфера, про яку я раніше тільки чула, що дуже захоплює. Бізнес ідея ARTiFACTS мені теж, як мовиться, “зайшла”, є сенс і ідея, рішення проблем кінцевих користувачів і відчуття того, що ми робимо світ краще :).

Система сама по собі досить не тривіальна, складається з безліч частин і зв’язків, які треба враховувати при імплементації того або іншого функціонала. Мені подобається, що використовується великий стек технологій і реалізуються різні технічні рішення – це дозволяє рости і проекту і його учасникам.

Якщо говорити в цілому, проект крутий, технічно непростий і кожен з учасників вкладає частинку своєї енергії, що дуже цінно.

Єлізавета, QA Engineer

Перша версія продукту була створена на основі Ropsten(Ethereum trest network). Команда розробників проаналізувала різні варіанти фреймворка для створення приватного блокчейна і дійшла висновку, що в такому випадку ефективніше використовуватиме Hyperledger Sawtooth. Для цього експерти NIX розробили стратегію передачі даних з Ropsten в нову приватну мережу Sawtooth. А щоб партнери клієнта могли продовжувати успішно працювати з продуктом, команда створила для них технічне керівництво і набір рекомендацій.

5-1024x658

Я прийшов в цей проект на недовгий термін, і за цей час ось що мене вразило. Артефакти – це велика по-справжньому крута команда, яка любить цей проект і вкладає величезні зусилля в розробку. Ми відмінно потусили на тімбілдінгу, порозумілися один з одним, в робочому процесі завжди панували веселощі :) (іноді на дейліках неможливо було перестати сміятися). Моментами, що самими, що запам’ятовуються, були “ночі перед демо/релізом”, коли спільними зусиллями розробників, тестувальників, лидов шукалися і фиксились баги, коли за декілька годин до демо лягав додаток, бо хтось все ще старанно відточує його функціонал :D, коли для реалізації однієї фичи доводилося юзать парне кодування, коли в 11 ночей думаєш не про те, як хочеться додому або спати, а пиляєш до останнього аппку, щоб релиз пройшов “як по олії”. І, звичайно ж, дуже порадувала чуйність усіх членів команди, де кожен був радий допомогти, підказати, почастувати закордонними вкусняхами :).

Олександр, Software Engineer 

Менш ніж за рік роботи над проєктом команда NIX:

— Пропрацювала специфічні алгоритми для ідентифікації та валідації даних;

— Оновила платформу для кращої відповідності бізнес-потребам і оптимізувала внутрішні процеси;

— Впровадила в проєкт роботу з Grafana – відкритою платформою для аналітики і моніторингу;

— Задеплоіла проєкт на Rancher – для управління мікросервісами та швидкій реакції на можливі проблеми;

— Впровадила Drone, Gitlab, Slack інтеграцію – для CI/CD; Sentry, а також Jira – для швидкого виявлення помилок;

— Розробила Blockchain broker сервіс, що дозволяє системі бути blockchain agnostic platform.

7

Завдяки зусиллям хлопців учені всього світу тепер можуть співпрацювати в режимі реального часу, ділитися ідеями і отримувати визнання. У ARTiFACTS у дослідників є можливість закріпити право на свої матеріали, сертифікуючи їх у блокчейне і підвищуючи рівень довіри до них.

Відмінні технічні скіли та повна залученість в проєкт зробили команду NIX незамінними фахівцями для клієнта і дозволили їй стати причетними до створення унікального продукту, покликаного вивести умови роботи для учених на якісно новий рівень.