Знайти роботу на карантині: співбесіди і онбордінг в NIX #наудаленке

30 Березня 2020

Як завжди проходять співбесіди: приходиш в офіс, тебе проводжають в мітинг-рум, ти хвилюєшся, плутано відповідаєш на перші питання, потім вдало жартуєш, усі сміються, спілкування стає легким і приємним. Через декілька днів ти – частина крутої IT- команди, знайомишся з командою і приносиш в офіс свій улюблений кактус Жору. Думаєш, що так було до карантину, а тепер пошук нової роботи краще відкласти? “Карантин не привід ставити життя на паузу,” – відповість тобі на це NIX ;).

Тепер співбесіди в NIX можна проходити на зручному домашньому дивані, а в цей час тискати котейку для натхнення. При знайомстві з колегами не треба тисячу разів вибачатися і плутати Іру з Оленою – усі імена видно в профілі і їх можна запам’ятати з першого разу ;).

492a0428

HR- менеджери NIX продовжують уважно читати сотні резюме, запрошувати на співбесіди і допомагати новачкам освоїтися в команді не виходячи з будинку :). І це виявилося простіше, ніж ти міг подумати. Хоч би тому, що онлайн-співбесіди в NIX проводилися ще до карантину. Тепер їх стало більше, але проходять вони за тією ж схемою:

  • за 10 хвилин до призначеного часу тобі подзвонить менеджер, щоб познайомитися ближче, перейти на “ти” і перевірити, чи не забув ти настроїти(а іноді і купити :) ) камеру і мікрофон;
  • у призначений час до діалогу підключаться експерти і дадуть тобі можливість відповісти на декілька питань, пожартувати, ще раз пожартувати і обов’язково поділитися своїми враженнями про життя #наудаленке.

На співбесіді онлайн ти можеш упізнати людину навіть трохи краще, ніж під час “офісного” спілкування. Наприклад, про його захоплення або багатократні перемоги в змаганнях по військово-спортивному багатоборству(так я уперше дізналася, що такий вид спорту взагалі існує :) ) по плакатах і медалях на стіні або гітарі на кріслі. А ще можна познайомитися ближче з домашніми тваринами технічних експертів :).

Поліна, HR менеджер

492a9834

Тестування теж пристосувалося до режиму онлайн: заходиш в мережу, конектишься з HR- менеджером NIX в Skype або Zoom, перевіряєш якість з’єднання, звуку і картинки, отримуєш завдання, расшарюєш екран, щоб все було чесно, успішно справляєшся із завданням, отримуєш позитивний фидбэк, і ось ти вже частина великої Ніксовой команди.

Єдиною перешкодою для онлайн-співбесід виявилося може бути швидкість інтернету у претендентів(напевно, сусіди просто регулярно міняють пароль від Wi – Fi :) ). До таких ситуацій менеджери NIX відносяться з розумінням. Якщо картинка зникне, а хтось з іншого боку екрану продовжить жартувати і підбадьорювати, знай, що це HR- менеджер з експертами чекають відновлення зв’язку або готуються перенести співбесіду на інший день або інший час.

В основному складнощі виникають тільки технічного характеру: буває, “відвалюється” інтернет, або кандидат забуває про те, що для співбесіди потрібна камера :). При необхідності можемо перейти з Skype в Zoom або навіть на телефонний дзвінок. Всяке буває, в крайньому випадку завжди можна перенести співбесіду на інший день. Якщо потрібно, допомагаємо хлопцям настроювати камеру і звук.

Валерія, HR менеджер

492a9575

За два тижні співбесід і тестувань онлайн Нікси поповнили скарбничку практичних порад для хлопців, яким такий формат в новинку :

  • созвонюйся з менеджером за 10-15 хвилин до початку співбесіди, перевіряй якість зв’язку і зображення, і не забувай про фон – рекрутеру, звичайно, буде цікаво подивитися на творчий хаос у твоїй кімнаті, але тебе це може збентежити :);
  • не соромся просити допомоги, якщо виникають проблеми з налаштуванням звуку і відео;
  • жарти про прогулянки на балконі вітаються;
  • будь готовий, що співбесіда розділена на дві частини: з рекрутером і з експертами. Це допоможе менше переживати і не доведеться постійно перемикатися з питання на питання;
  • якщо раптом не залучений в діалог експерт скаже щось схоже на: “Ти навіщо згриз мої тапки”?!, – знай, що це він так перевіряє, як його чутно. Ну або він просто забув вимкнути мікрофон, і тепер ти знаєш, що він завів цуценя;
  • встанови відразу декілька мессенджерів для відеодзвінків: якщо не працює один, буде можливість швидко перейти на іншій.

Підготуватися до всього неможливо, але можна передбачити очікувані речі. Наприклад, що робити, якщо сусід візьметься за дріль, кіт вимагатиме безроздільної уваги, або дитина терміново захоче на ручки :).

Лера, HR менеджер

Без уваги не залишаються і Ніксові новачки. Так, екскурсію по затишному офісу і знайомство з усіма привітними сусідами доведеться відкласти до кінця карантину, зате якими ж міцними будуть ваші перші рукостискання після повернення з віддаленці!

492a9962

Зараз онбординг новачків проходить в режимі онлайн. У твій перший робочий день HR- менеджери NIX познайомлять тебе з внутрішніми ресурсами, а усі виникаючі питання можна буде обговорити по відеозв’язку з ними або твоїм ментором. Знайомство з командою відбуватиметься поступово, що дозволить запам’ятати імена тимейтів з першого разу :). Поступово тебе знайомитимуть з хлопцями, з якими ти працюватимеш в проекті, поступово введуть в курс справи і вже з перших днів залучать до активної роботи над проектами.

У перший видалений робочий день близько 10: 30 ранку з новеньким по телефону зв’язується менеджер, розповідає, що чекає його в перші дні. Потім усіх хлопців, які виходять цього дня, менеджери додають в загальний чат в Skype і вже там вирішують усі оргмоменти. В цей же час системні адміністратори готують хлопцям необхідні доступи.

Лілія, HR менеджер

492a9890

Так що якщо ти нудьгуєш на карантині та готовий стати частиною великою, ні, дуже великої команди і викласти сториз з хештегом #Никсывпланке, прийшов час перейти по посиланню і вибрати роботу своєї мрії. І до зустрічі в онлайні!

P. S. Котики під час співбесід кармічно притягують удачу і везіння :).