Підсумки 2020: The hard year’s [good] end

30 Грудня 2020

Здається, всі ми чекаємо на закінчення року, як ніколи. «‎Гей, 2020-й, ти серйозно?» – ця думка відвідувала голову не раз. Ми втомилися від постійних челенджів і просто хочемо на ручки, щоб усе стало добре… Але ж, якщо озирнутися на 2020-й, ми стільки всього класного встигли. Труднощі дали нам потужний поштовх до розвитку, нових, сміливих рішень.

Захопи улюблений напій і влаштовуйся зручніше. Згадаймо, що хорошого трапилося з нами у році, що минає.

Поповнили портфоліо десятками крутих проектів

З перших тижнів 2020-го Нікси з головою поринули у нові проекти. Від healthcare, fintech та e-commerce до геймдева, подорожей та освітніх платформ – кожен девелопер, тестувальник та аналітик знайшов заняття до душі. На віддаленні було важче координуватися, вінбордити новачків і формувати нові команди, але загалом ми впоралися. Дякуємо всім, хто був причетний! Адже було багато релізів, якими можна пишатися. Виділимо лише деякі з них:

  • IoT-рішення для «розумного будинку» та чат-бот

Команда NIX створила і налаштувала чат-бот для орендодавців та IoT-рішення з автоматизації системи «розумного будинку». Розробка об’єднує пристрої з постачальниками послуг та віртуальним домашнім помічником. Через робот, вбудований в додаток, користувачі пов’язуються з базою даних і адмінпанеллю SalesForce. Платформа автоматично обробляє більшість процесів, повідомляє про небезпеку, зберігає історію пристроїв, аналізує дані та показує класну інфографіку.

  • Технології доповненої реальності для Ed Tech рішень та телемедицини

Команда NIX приєдналася до одного з найбільших паблішерів та операторів наукової та навчальної інформації у роботі над найкращою у світі 3D платформою анатомії людини. Бібліотека платформи оперує більш ніж 13 000 анатомічних структур для різних систем органів. Навчальними інструментами користуються сотні світових медичних університетів та мільйони професіоналів у галузі медицини та мед-освіти. Разом із командою замовника наші інженери працюють над покращеною візуалізацією, реплатформінгом та портуванням мобільних додатків, розробляють новий SDK, який дасть змогу інтегрувати можливості платформи у системи телемедицини, розвитком хмарної інфраструктури в AWS та системою інтелектуального аналізу даних.

  • Deep Learning для охорони здоров’я

Цікаве досягнення в області Healthcare — система для лікарень та страхових компаній, здатна аналізувати та прогнозувати ризик смертності пацієнтів, якість та рентабельність лікування та знаходити закономірності для різних груп населення. Оптимізувати роботу нових моделей вдалося за допомогою хмарних інструментів Deep Learning і Data Science.

  • Хайтек приходить на допомогу сучасному агробізнесу за допомогою IoT, Mobile, і BI

Перед Ніксами стояло завдання — створити систему віддаленого моніторингу та оповіщення для силосних комплексів. Розробка дозволяє співробітникам комплексу відслідковувати необхідні параметри через мобільний додаток та отримувати сповіщення при відхиленні від заданих умов або аварійних подій.

Давайте й надалі надихатись успіхами тиммейтів!

Потрапили в топи професійних рейтингів найкращих розробників

У році, що минає, успіхи NIX оцінили престижні рейтинги:

  • за версією International Association of Outsourcing Professionals (IAOP), NIX увійшли до рейтингу Outsourcing Top 100. У журі конкурсу організація підбирає інтелектуальних лідерів індустрії, топ-менеджерів великих компаній (Thomson Reuters, IBM, etc.) та засновників успішних стартів. Проводиться сліпе оцінювання за величезною кількістю параметрів, включаючи опитування клієнтів та вивчення проектів. Тому це визнання для нас є особливо почесним.
  • The Manifest, Clutch і Mobile App Daily включили команду в топи найкращих розробників для платформ iOS та Android;
  • одразу кілька мобільних сервісів відзначили GoodFirms;
  • згідно з рейтингом Best United States Software Development Firms, NIX стали однією з провідних компаній із розробки програмного забезпечення в США;
  • TechReviewer.co додали нас Топ-30 кращих команд, що створюють IoT-рішення, та Топ-50 успішних компаній у сфері мобільної розробки;
  • The Business of Apps включили NIX до списку провідних світових компаній із розробки додатків;
  • за даними Retail Today, Нікси – одні з найвидатніших постачальників eCommerce рішень;
  • Senior Business Analyst NIX Євген Руденко отримав нагороду конференції CogX 2020 у номінації CognitionX Knowledge Expert.

Були відзначені Kharkiv IT Cluster

За традицією, що склалася, ми робили краще і красивіше місце, в якому ми живемо. Kharkiv IT Cluster, підбиваючи підсумки року, відмінили нас двома нагородами. Перша – за участь у проекті благодійного фонду IT4Life по боротьбі з пандемією. Друга нагорода – за активність у різних ініціативах Кластера.

Заручилися підтримкою нових партнерських спільнот

2020-го сім’я NIX приєдналася відразу до кількох організацій:

Також ми стали партнерами Харківського технологічного університету КРОК. Тепер наші експерти братимуть участь у створенні навчальних програм, знайомитимуть студентів із прикладами з реальної практики. Ми будемо націлені на те, щоб допомагати університету давати якісну та актуальну освіту, а студентам — отримувати правильний кар’єрний менторинг та бути затребуваними одразу після вишу.

Итоги 2020: The hard year's [good] end

Підтримували клієнтів та зміцнювали відносини

Успішні замовники – це наш хліб, а виконані проекти – це прекурсор для реалізації їхніх бізнес-цілей. Не зайвий раз повторювати в якій ситуації опинилися багато секторів реального бізнесу у зв’язку з COVID-19.

В умовах локдауну, обмежень на транскордонний рух та переходу на ремоут, нашим супер важливим завданням було підтримати координацію на найвищому рівні, забезпечити виконання проектів та брати участь у успіху замовника як ніколи раніше. Довелося вести складні переговори, йти на поступки, винаходити компроміси, приймати важкі, і робити набагато більше. Давайте подивимося, як у нас вийшло з прикладу «Індексу щастя» клієнтів.

«Індекс щастя» — це у суворій термінології Customer Satisfaction Index (CSI), який формується нашим чудовим Customer Happiness Office на основі зворотного зв’язку від менеджерів замовника різних рівнів. Залежно від розміру компанії, це можуть бути власники, керівники С-level, директори з розробки та менеджери, які безпосередньо працюють із нашими командами. Під час опитування клієнти оцінюють нашу роботу за різними параметрами (технічні компетенції, якісні комунікації, готовність рекомендувати тощо), дають відкриті відповіді на сильні аспекти та необхідні поліпшення.

Отже, в 2020 ми отримали 339 розгорнутих фідбека від 153 респондентів. “Індекс щастя” клієнтів склав 93%. Для порівняння: у 2019 році показник був 92% на основі відгуків від 52 респондентів.

Високий рівень довіри та лояльність замовників – одне з наших головних досягнень року.

Знімали новорічне відеовітання

Ремоут скасував наші традиційні різдвяні кошики, які команди з України могли відправити до офісів США, Великої Британії та Європи. Але навіть тут ми знайшли креативний вихід із ситуації. За шість тижнів до католицького Різдва хтось запропонував: Хо-хо-хо, а давайте знімемо відеопривітання, а акторами будемо самі. Місяць на реалізацію? У передноворічному авралі? Локацій немає, бригад немає, сюжету немає? Прекрасно, виклик прийнятий! :)

Отже, три супер-дівчата з PR-групи, два тижні на пошук локації та підготовку, 32 учасники знімальної команди, 86 яскравих акторів, три камери, три знімальні дні, 11 акторських складів та 11 варіантів роликів, 2 ТБ знятого матеріалу, дев’ять годин вихідників, 11 днів на пост-продакшен і лише 1,5 місяці на все про все – від ідеї до випуску в live … Ух, впоралися! А ось загальний ролик, змонтований із фрагментів 11 кастомних привітань:

Happy Holidays from NIX Team! from NIX on Vimeo.

Дивимося на повторі і розчулюємося. Дуже ж!

Стали дружнішими навіть #наудалёнке

Міцний командний дух, приправлений дрібкою доброго шаленства – це наша фірмова атмосфера. Звичайна справа – побачити топ-менеджера, що тестує нову машину на пульті управління. Вечорами на кухні розробники можуть годинами рубатися в настілки і не підуть додому, доки не почастують всіх тиммейтів какао.

Гуляти до упаду? Момент! Тільки дайте захопити винишка! Не дарма наша команда відома своїми легендарними вечірками. Наступним за масштабом після Нового року став NIX Women’s Day. Ранок починався з тюльпанів, шампанського та компліментів. Сміх у фотозонах чувся весь день, а хлопці час від часу пригощали дівчат ласощами. Робота швидко перетекла у відрив під баси Heart Beat brass band та Другої Ріки. Дівчатам навіть довелося позбавлятися каблуків і танцювати босоніж — настільки круто запалили музиканти.

Ну, як після такого двигуна можна спокійно піти на віддалення? Але здоров’я та безпека понад усе. Так що з середини березня ми вже #надалёнке прокачували хард скіли в проектах і свої м’язи – стоячи в планці. Новий челендж об’єднав усі команди. В Інстаграм щодня з’являлися позначки nix_community. Хлопці активно змагалися, хто довше втримається на ліктях. Дехто використовував заборонений прийом – приваблював своїх діточок… Гей, це ж таааак мило! Беззастережні переможці!

Итоги 2020: The hard year's [good] endИтоги 2020: The hard year's [good] endПоддерживать тонус помогали NIX тренировки:

Закінчити мітинг до того, як на клавіатуру стрибне кіт або сусід увімкне дриль — не питання. Нові умови завдали чимало клопоту і, звичайно, не замінять живого спілкування та обіймашок. Але коли ми разом, навіть по той бік екрану, ніякі труднощі не страшні. А мокрий ніс бульдога у кадрі все вибачать :)

Хорошенько #Ніксигуляють навіть онлайн. Найзатишніший квітневий вечір забезпечив перший в історії NIX онлайн-концерт. Дві години разом із ведучими Блек Джеком та Глібом хлопці підспівували старим-добрим хітам у виконанні акустики Dream West. Звучать останні акорди «Йду красиво», а оператори за камерами кричать «Давайте ще пісню!», один за одним приходять коментарі на стримі: «На біс!». Для івентників такі щирі емоції – найкраща нагорода.

На календарі наближалося 14 жовтня – NIX Man’s Day. Відставати круто від жіночого дня не можна. Івентники днями брейнштормили нові ідеї та вуа-ля — з самого ранку хлопців з дому забирав галасливий баті-бас і віз на картинг. Вечірка на колесах гриміла так, що зупинялися пішоходи та сигналили водії. Тусовка велася та онлайн. У перервах між танцями та коктейлями хлопці передавали тиммейтам привітання. І наші хлопці були б нашими хлопцями, якби не викрали паті-бас (ну, мааааальчики!).

В рамках онлайн ток-шоу на Android Boys чекав сюрприз. За допомогою спеціальної програми хлопці визначили, на кого зі знаменитостей вони схожі. Хто б міг подумати, що дівчата працюють пліч-о-пліч з двійниками Джорджа Клуні і Леонардо ДіКапріо :)

Відкрили в собі кулінарну чакру та прокачали perfect English

Щоб з’явилася корисна звичка, достатньо 21-го дня. Ми звикли снідати під стрими ще швидше. За півроку хлопці вивчили десятки нових ідіом з англійської та дізналися, how to be polite with customers.

Итоги 2020: The hard year's [good] endПаста з морепродуктами, стейк з індички в імбирному маринаді, сибас імбирне печиво… Мммм… Ранок вихідного дня перестав бути важким завдяки кулінарним майстер-класам AL.Cuisine. Якщо ще на Ніксової кухні повторимо, взагалі чудово буде :)

Допомагали і кодом, і справою

Коли йдеться про допомогу, Нікси ніколи не стоять осторонь. Ми відгукуємось на потреби соціальних служб, що працюють з дітьми, та громадських організацій для підтримки бійців АТО/ООС. Вже шість років ми підтримуємо українську армію, військову частину Нацгвардії №3005 та сім’ї загиблих військових. Другий рік сприяємо у проведенні змагань серед ветеранів АТО «Ігри Героїв» та забезпечуємо переможців та учасників призами. Психологи з громадської організації «Лінія Згоди» допомагають бійцям із фронту адаптуватися до колишнього життя, а ми намагаємось дати їм необхідні для реабілітації кошти.

Наразі Нікси активно збирають презенти для проекту «Олені Святого Миколая». До Різдва діти, які мешкають на лінії на фронті, отримають довгоочікувані подарунки.

2020-й зробив країні чергове випробування, в якому знадобилася наша допомога. Навесні харківські лікарі, які стоять на «передовій» у боротьбі з пандемією, отримали від NIX медичний інвентар: 500 пар захисних масок та окулярів, 500 респіраторів, 300 захисних костюмів, 2000 хірургічних масок та 3000 пар хірургічних рукавичок.

Итоги 2020: The hard year's [good] end

У розпал карантину за дев’ять (!) днів девелопери NIX розробили некомерційну онлайн-платформу для координації волонтерів.

Щомісячна сума надходить на коронавірусні потреби опікового відділення «невідкладної допомоги». НДКС почали допомагати медикам у 2014-му, коли до відділення привозили військових із опіками, і сьогодні вважаємо своїм обов’язком залишатися поряд. Протягом року також фінансували потреби кардіологічного відділення Інституту терапії імені Л.Т. Малої та відділення дитячої кардіохірургії Інституту загальної та невідкладної хірургії імені В.Т. Зайцева.

NIX продовжує відгукуватися на потреби соціальних служб, що працюють із дітьми, та громадських організацій для підтримки бійців АТО/ООС.

Окрема допомога надійшла постраждалим від лісових пожеж у Харківській області. Влітку до благодійного фонду IT4Life звернулися родина Світлани Пивоварової та її 80-річна мати, Ірина Борохова та її чоловік, учасник АТО, а також родина Шапкіних. Пожежа знищила їхні будинки та майно. NIX розуміли, що погорільцям терміново потрібна підмога, зокрема фінансова. Поєднавши зусилля з IT-кластером та іншими організаціями, передали харків’янам гроші на купівлю житла та будматеріалів. Раді дізнатися, що одна сім’я зустріне найближчі свята у новому будинку, інші — у затишних квартирах, а ще одні встигли відновити житло до холодів. Ця новина гріє нам серця.

У грудні сказали «так» на підтримку благодійного online-фестивалю, метою якого є зібрати кошти для онкохворих студентів Харківського національного університету імені В.М. Каразіна.

Пізнали українську природу та неготельну Туреччину

В гостях добре а вдома краще. Час літнього відпочинку більшість із нас присвятили тріпам по Україні. Виявилося, крім Одеси, Львова та Карпат, у нас багато фантастичних, маловивчених місць. Мальовниче водосховище у Хмельницькій області – Бакота – з найкращими видами для відпочинку в наметі. Лемурійське озеро – суперлокація для інстаграмних фоток на тлі рожевого заходу сонця. А селище Вилкове в Одеській області — таки українська Венеція!

Итоги 2020: The hard year's [good] endИтоги 2020: The hard year's [good] endТуреччина – одна з небагатьох країн, яка під час пандемії не закриває кордонів для туристів. Але що робити тим, хто перепробував весь all inclusive? Правильно виходити за територію готелів і відкривати для себе щось нове. Польоти на повітряній кулі та прогулянки по соляних горах, найсмачніші смажені каштани та кебаб – це простий рецепт вдалого вікенду від Нікс.

Перемагали у реальному та кіберспорті

Відмінним завершенням літа стала бронза на щорічній Битві ІТ-корпорацій. Наші найкращі спортсмени весь рік боролися з харківськими айтішниками за влучність у дартсі, швидкість у стрітболі та пляжному волейболі та спритність у бадмінтоні. Сезон приніс команді третє місце. Бронзовий кубок вирушив до Ніксів.

Итоги 2020: The hard year's [good] end

Хто сказав, що кіберспорт – це легко? Нічого подібного! Неабиякі бої розігралися між командами на внутрішньому чемпіонаті з CS:GO за участю Федерації кіберспорту України. Соло-учасники знайомилися в чаті з однодумцями і зрештою об’єднувалися в єдині команди. За трансляціями на YouTube та Twitch спостерігали сотні вболівальників.

Навчали та навчалися онлайн

Весною NIX Hub знову відкрив свої двері для всіх бажаючих взяти участь у відбірному онлайн-раунді хакатону Hash Code. Кодувати та вирішувати завдання, змодельовані на реальних продуктах Google, зібралися 340 команд із різних куточків України, з них близько 70 – харківські. Наші девелопери обійшли понад 10 700 світових команд-суперників та стали фіналістами, посівши 18 місце.

З нинішніх дітей комусь ляльки та конструктори подавай, а комусь — HTML-код. Талант не повинен пропадати. Тому Нікси взялися за навчання підростаючого покоління айтішників. У вересні перші роковини відзначили NIX Academy. Школярі 11-15 років вивчають програмування на Front End та Python, пізнають ази робототехніки за допомогою Lego та Arduino. Для хлопців з 8 років відкрито курс з Construct 3. Навчальні програми розробили експерти NIX та запрошені фахівці. Деякі хлопці вже можуть похвалитися першими технопроектами. А все тому, що з Ніксами будь-який код по зубах навіть школяру!

Итоги 2020: The hard year's [good] end

У січні за підтримки академії у Харківській області відбулася Всеукраїнська олімпіада з інформатики. Тисячі дітей два дні вирішували логічні завдання, писали коди Java, Python, Pascal, Python, C++. На переможців чекала інтерактивна лекція від експерта NIX Антона Шевчука.

Вперше у нас відбулася повністю онлайнова NIXMultiConf.

Итоги 2020: The hard year's [good] endИтоги 2020: The hard year's [good] endРезультати перевищили найсміливіші очікування:

  • 17 тисяч переглядів прямих ефірів – в Україні, Білорусі, Румунії, Естонії, Польщі, Росії, Великій Британії, Німеччині, Єгипті, Казахстані, Узбекистані, ПАР та США;
  • 35 годин онлайн-трансляцій;
  • 2500 підписок на інформаційні розсилки;
  • близько 600 запитань від глядачів та тисячі коментарів на YouTube-каналі;
  • 38 спікерів, зокрема вперше з Великобританії, Німеччини, Білорусі та Росії;
  • 36 доповідей айтішникам від айтішників — про технології, підходи в розробці, ефективну роботу та пошук відповідного напрямку;
  • 15 напрямків, серед яких нові – Python, Data Science, Salesforce та HR;
  • 200 подарункових наборів NIX Growth box;
  • 15 учасників івент-команди, включаючи режисерів, операторів та звукорежисерів;
  • 13 ведучих по кожному напрямку та за кадром – наш друг, ведучий Black Jack.

Нікси довели: стати айтішником реально навіть у домашніх умовах

Восени для всіх бажаючих увійти до IT на віддаленні NIX запустили онлайн-платформу NIX Education. Під менторством експертів кожен може безкоштовно пройти шлях Beginner – Trainee – Junior Developer та приєднатися до дружньої Ніксової команди. Більше про популярні спеціальності можна дізнатися зі стриму експертів на YouTube-каналі. Поки що доступні програми навчання PHP і QA, але плани на наступний рік куди грандіозніші!

За 2020-й Нікси отримали близько 20 000 резюме з різних напрямків. Найпопулярніші – Java, JS, .Net і QA. Ми виросли майже на 400 осіб (близько 20%), і це ще не межа! У нас відкрито десятки ремоут-вакансій. Стати частиною NIX можуть мешканці всіх міст України. Кожен отримає круті можливості для кар’єрного зростання, гідний рівень винагороди, постійне навчання та участь у топових IT-івентах світу та ще багато чого корисного. Докладніше про вакансії читай тут.

Якщо ви запитаєте, що ми оберемо: повноцінно прожити 2020-й чи скипнути рік від труднощів подалі? Ми відповімо – «Перше». Адже, прийнявши всі пройдені виклики і здобувши перемоги, ми переконалися: цей рік згуртував нас і зробив ще сильнішим. Далі більше :)