iThink #1

11 Травня 2017

Ось любимо ми робити хороші справи, як не крути :). Одне з недавніх — це відкриття у Харкові нового майданчика для спілкування iOS-розробників — із крутими зустрічами, цікавими доповідями, смачними кава-брейками та можливістю для учасників самим формувати програму конференцій. Про iThink #1 читайте під катом.

Наші експерти стали думати про проведення першого івенту досить давно. Наштовхнув на цю думку той факт, що технології не стоять на місці, а iOS-спільнот у Харкові більше не стає. Кілька п’ятничних брейнстормів, серія хакатонів і воркшопів для розігріву, поїздка на CocoaConf DC за новими знаннями та натхненням — і ось хлопців уже поглинула жвава дискусія на тему доповідей першого івента. Які питання розробки найбільш актуальні зараз, які нові технології вимагають додаткового освітлення і які можливості відкриються перед iOS-розробниками в майбутньому – відповівши на всі ці питання, спікери першої зустрічі визначилися з програмою першого івента iThink і приступили до підготовки презентацій і до-оо-олгім “репетиціям” :).

iThink #1 був призначений на вечір п’ятниці – ідеальний час, коли одна частина тебе ще на куражі після цікавого робочого дня і вимагає продовження, а друга не відмовилася б від неформального спілкування. Саме такими – інформативними та водночас невимушеними – ми бачимо зустрічі ком’юніті, які наша iThink-команда планує проводити регулярно.

Перший івент пройшов у великій залі Fabrika.space, де зібралося понад 200 iOS-розробників. Відкрили зустріч Ілля Нежельської та Євгена Бондар із доповіддю “Productivity in Xcode”. Ілля та Женя розповіли, як можна спростити налаштування та підтримку проекту за допомогою файлів конфігурації, порадили, як зробити процес розробки у Xcode комфортнішим та продуктивнішим. Також спікери представили сторонні інструменти та рідні можливості Xcode, які роблять процес дебаггінгу ефективнішим. Після цього всі учасники вирушили на каву-брейк — поспілкуватися, сфотографуватися, зателефонувати друзям, що спізнюються, і поквапити їх, і, звичайно ж, підкріпитися кавою і солодощами.

Другу доповідь івента – “Путівник SQLite для розробника” – представив Василь Сідненко. Спікер ближче познайомив учасників із SQLite, докладно висвітлив питання оптимізації, а також підказав, куди бігти, якщо замовник просить “потюнити базу” :).

Після ще однієї кави-брейка на гостей івента чекав сюрприз — міні-доповідь Андрія Нестефоренка “Створюємо правильні моделі”. Це був свого роду челлендж – за 7 хвилин розповісти про MIU (Model Improvement Utility), додаток під Mac OS, який робить генерацію методів для моделей класів автоматичною. Програма була створена нашою iOS-тимою понад 2 роки тому тому, що існуючі тоді подібні рішення не підходили хлопцям. Андрій розповів про те, як користуватися утилітою та поділився планами її удосконалення.

Третім спікером зустрічі став Олексій Нежельський. У доповіді “Postman. У мене посилка для вашого хлопчика” спікер розповів про програму Postman, дав поради щодо її практичного застосування та інтеграції інструменту у процес розробки продукту.

Учасники ставили багато запитань і під час доповідей, і на кава-брейках, і навіть після закінчення всіх виступів. Така активна аудиторія дуже порадувала наших доповідачів, і авторам найцікавіших питань дісталися круті футболки, чашки та пауербанки.

Спікерам же були вручені пташки Swift — не лише за корисні доповіді, а й за круту подачу, ненудні презентації та легку атмосферу івента. Чого вартувало лише “Ooh-la-la”, з яким Олексій Нежельський перемикав слайди :).

Пташка Swift буде постійним гостем івентів та плюшевим символом комьюніті, і її ми плануємо вручати кожному спікеру. Якщо ви маєте досвід та бажання поділитися ним зі сцени iThink, обов’язково розкажіть нам про це в нашому обліковому записі в Facebook, ВКонтакті, Twitter, Meetup або в розділі нашого сайту “Запропонувати тему” – підготуватися допоможемо, все, що потрібно, підкажемо, володарями крутого експірієнс виступів і пташки Swift зробимо.

А поки що дякуємо всім учасникам iThink #1 і до зустрічі на вже другому івенті!