Історія успіху повчального курсу ProfIT

16 Квітня 2014

Рік тому в NIX Solutions стартували нові курси навчання ProfIT, покликані допомогти учням, які не мають профільної освіти, але мріють підкорити IT-вершини.

ProfITЕксперти компанії склали програму навчання так, щоб “учні” отримали базову підготовку по більшості IT- спеціальностей і практичні навички мануального і автоматизованого тестування. При цьому стати учасником програми може кожен той, що бажає, головне – це хороше знання англійської мови(не нижче Intermediate), загальне розуміння специфіки IT- сфери, логічне мислення, величезне бажання вчитися і підкорювати нові висоти.

Наші експерти поставили перед собою непросте завдання: за декілька тижнів посвятити своїх учнів в тонкість роботи в IT- компанії, навчити їх азам спеціальності і перевірити новобранців в умовах, наближених до бойових :). Проте гуру NIX Solutions люблять вирішувати складні прочухани і в результаті вже випустили 3 групи учнів, повністю готових підкорювати світ IT. У рамках курсу ProfIT експерти знайомлять своїх учнів із загальними принципами роботи в IT, дають теоретичні знання про QA і Automation QA і учать використати ці знання з практики. У цьому процесі із задоволенням беруть участь і експерти інших напрямів, які проводять для хлопців мінілекції про технології і розповідають про інших IT- спеціальностях, щоб учні могли оцінити свої сили і спробувати себе не лише в тестуванні програмних продуктів. Завдяки цьому випускники ProfIT отримали можливість вибрати спеціальність, яка їм до душі. Деякі хлопці стали відмінними менеджерами проектів і бізнес-аналітиками NIX Solutions.

У рамках проекту ProfIT ми спочатку планували навчати тільки мануальному тестуванню, давати мінімум, який потрібний для заходу на вакансію. Проте поступово проект виріс і став набагато масштабніший.

Ми побудували ProfIT як набір послідовних модулів. Кожен експерт відповідає за свій модуль. У нас немає жорстких обмежень за програмою, так що у кожного є деяка свобода в складанні курсу. Звичайно, у нас все ж не абсолютна анархія: після кожного курсу і перед кожним новим курсом ми збираємося, обговорюємо зміни в програмі, намагаємося додати не вистачає і прибрати зайве.

Ми беремо дуже різних людей до себе, і у кожен свій власний, унікальний і неповторний, заточений під особливі завдання стиль мислення. Наша мета – знайти, хто краще справляється з певним видом роботи. Подобається і виходить кодить – шлях в автоматизатори; якщо нічого не вислизає від погляду і виходять божественні тест-кейси в завидному об’ємі – шлях в мануальщики; був хлопець, який завдяки своєму логічному мисленню і відмінним комунікативним навичкам став ПМом. Так що шляхів багато, головне, знайти потрібний.

Валерій, експерт

Наші гуру отримують не менше задоволення від роботи в проекті, чим їх “учні”. По-перше, хто з нас в далекому дитинстві не мріяв побувати в ролі учителя :)? Ну а по-друге, це чудова можливість систематизувати свої знання і досвід, поглянути на проблеми під іншим кутом і знайти нові способи їх рішення.

Мені дуже подобається працювати з хлопцями, які приходять до нас на курси навчання по тестуванню. За досить стислий термін в 2-3 тижні я повинна навчити їх не лише тестувати, але і чітко розуміти, що таке тестування. Дуже цікаво бачити, наскільки по-різному хлопці сприймають інформацію. Як правило, мало хто уявляє собі, що таке QA на практиці, адже вже через пару тижнів вони повинні уміти працювати з дефектами, писати тести і виконувати багато інших завдань.

Люди, які приходять до нас на курси, справляють дуже хороше враження. У кожного з них свій підхід до навчання, своє бачення проблеми, свої способи рішення – завдяки цьому у них можна навчитися нестандартному мисленню, побачити сценарії, які раніше навіть в голову не приходили. За п’ять років роботи професія все-таки наклала свій відбиток, сформувалися певні алгоритми, а хлопці часто допомагають подивитися на проблему з іншого боку.

Іванна, експерт

Трьох головних експертів цього учбового проекту вже можна назвати заслуженими викладачами NIX Solutions :). За рік роботи над проектом Иванка, Валера і Ганна випустили три групи, 15 випускників яких вже приєдналися до нашої команди.

Завдяки нашому курсу ми даємо шанс змінити своє життя людям, які не мають профільної IT- освіти, але хочуть і можуть розвиватися. Я завжди дотримувалася думки, що будь-яка людина здатна досягти в житті будь-яких висот, просто варто багато працювати і дуже цього хотіти.

У мене 2 курси: один у середині навчання – це “Бази даних”, другий наприкінці – “Введення в автоматизоване тестування”. Я бачу, як наші студенти виростають всього за кілька тижнів, як стає дружнішою їхня маленька команда, як розподіляються завдання у групі, з’являється свій мікроклімат.

У мене 2 курси: один в середині навчання – це “Бази даних”, другої у кінці, – “Введення в автоматизоване тестування”. Я бачу, як наші студенти зростають всього за декілька тижнів, як стає дружно їх маленька команда, як розподіляються завдання в групі, з’являється свій мікроклімат.

Анна, експерт