Гугловий хакатон у Ніксовому хабі

7 Березня 2019

У останній день зими Ніксовий хаб був повністю готовий для проведення #HashCode2019 від Google. Хакатон зібрав сотню харківських девелоперів, які упродовж 4 годин працювали над рішенням завдань, не з чуток знайомих кожному співробітникові Google.

Кінець лютого видався гарячим для девелоперів, які люблять брати участь у воркшопах, хакатонах, конференціях і інших атмосферних айтішних івентах. Один з наймасштабніших конкурсів з програмування пройшов зовсім нещодавно: майже 7000 команд по всьому світу реєструвалися на #HashCode2019 і готувалися застосувати свої знання з практики.

Тим часом ми займалися організацією Ніксового хаба для проведення HashCode в Харкові: обладнали робочий простір, продумували підключення і запасалися міцній каві. Судячи із задоволених осіб учасників і жвавої обстановки, 4 години і 246 чашок капучіно, латте і еспресо пролетіли непомітно.

Це мій перший досвід участі в HashCode від Google. Що я хочу сказати, сподобалося шалено! Наша команда виступила гідно, але найголовніше, я вважаю, це емоції, які ти отримуєш за відведені 4 години. Це і бурхливі обговорення алгоритму, і море сміху, і божевільний драйв, коли до дедлайну залишається 20 хвилин. Спасибі Ніксам за організацію хаба і створення атмосфери!

Тарас, PHP-девелопер NIX Solutions

Завдання стали для команд сюрпризом, і за виконання усі прийнялися з ентузіазмом. Перші півгодини в хабі стояла тиша: усі уважно учитувалися в завдання, продумували хід роботи, робили записи і роздумували, як отримати максимальний індекс інтересу, – так чи інакше завдання були пов’язані з цим.

Завдання було дуже цікавим. Нам надали об’єкти з характеристиками, які треба було порівнювати і правильно сортувати в слайд-шоу. Це лише звучить просто, насправді складність в тому, що характеристик дуже багато і усі вони різних типів. Тому нам треба було дуже грамотно продумати алгоритм, який працює з будь-яким типом.

Я студент першого курсу і доки знаю не так багато, тому для мене HashCode в Ніксовом хабе – це в першу чергу крута можливість “розім’ятися”, подивитися на те, які завдання необхідно виконувати на таких хакатонах, і відчути атмосферу.

Ян, студент 1 курсу ХНУРЕ

Розібравшись із завданнями, команди пожвавилися: раз у раз відправляючи гінців за наступною порцією кави, учасники пропонували свої варіанти рішення задачі, сперечалися, жартували, голосно раділи, якщо алгоритм виявлявся правильним, і засмучувалися, якщо він не спрацьовував.

HashCode 2019 – вже третій мій хакатон від Google, де я можу побути в ролі учасника. Річ у тому, що в Ніксах я зазвичай організовую подібні івенти для своєї команди, а не беру в них участь, тому HashCode завжди приносить мені незабутні емоції.

Хакатон дає можливість відірватися у вигадуванні алгоритму, не замислюючись про красу коду, але в теж час піклуючись про продуктивність додатка.

Мабуть, це те, від чого я дійсно отримую кайф як програміст!

Хотілося б сказати величезне спасибі організаторам, які змогли зробити цей івент ще крутіше. Вони організували хаб на території Fabrika.space і запросили тих, що усіх, що бажають, що зробило хакатон ще яскравішим.

Одно справа, коли ти виконуєш конкурсне завдання за робочим комп’ютером, а інше – в оточенні сотні програмістів, коли усе повітря просякнуте духом змагання.

Сподіваюся, наступного року ми відірвемося ще крутіше і яскравіше.

Петро, PHP-девелопер NIX Solutions

Деякі хлопці вже брали участь в попередніх хакатонах від Google, збираючись з командами будинку або в коворкінг-зонах. Усі вони в один голос відмітили, що жоден з цих варіантів не зрівняється з атмосферою хаба, і ми розділяємо цю думку.

Уперше про Google- хакатоне я почув ще в 2014 році від колеги. Тоді я тільки починав свій шлях в IT, і це було для мене чимось далеким.

Якісь програмісти збираються і вирішують одну задачу на швидкість і результат. Відлякувала і гучна назва: було відчуття, що простим смертним туди сунутися нічого.

Через час тема хакатонов стала поширюватися все більше, і на цій хвилі хайпа у нас в PHP- команді відбувся перший, якщо я не помиляюся, хакатон в Ніксах!

В другий раз про Google HashCode я почув минулого року, і знову від колег.

Для них це був перший хакатон такого рівня – він приніс просто масу вражень, якими вони активно ділилися.

Це, звичайно, дуже мотивувало спробувати і свої сили.

І ось, неочікувано, приблизно через рік усі навкруги заговорили про майбутньому HashCode 2019.

Оскільки я лід одній з груп, довго шукати однодумців не довелося. Через 30 хвилин після анонса новини про Ніксовий хаб (що стало дуже приємним бонусом), “Я і моя молода команда” вже рвалася у бій і була офіційно зареєстрована на захід.

Якщо не рахувати установку програми MATLAB, можна сказати, що ми не готувалися :). Та і незрозуміло було, до чого саме готуватися – на сайті івента обіцяли “інженерну проблему”, але до подробиць не вдавалися. Головне, що у нас була сильна команда заряджених на перемогу PHP- експертів, а це страшна сила!

Настав той самий день, 28 лютого, і відразу після роботи ми погнали в наш хаб. Там було усе необхідне: тепло, ясно, їжа і швидкий інтернет. Також хочеться відмітити і атмосферу, яка заряджала як розетка.

Через 30 хвилин на сайті стало доступне завдання, і, як мовиться, понеслася!

Не пройшло і години, як у нас почали з’являтися перші рішення і напрацювання, які, правда, не працювали.

Проте ми і не думали здаватися, і ще через якийсь час валидатор результатів Google нарешті показав нам зелену галочку, а це означало, що далі справа техніки.

Пару годин ми билися над оптимізацією скрипта, кожні 5-10 хвилин підвантажуючи нові масиви результатів на перевірку і з кожною перевіркою просуваючись вгору у світовому рейтингу!

Час пролетів нереально швидко, команда працювала, як у свій останній дедлайн, і це було щось.

До останньої секунди конкурсу 3 лептопа кипіли, вважаючи тестові дані нашим геніальним алгоритмом. А коли час вийшов, ми побачили результати. Наша команда зайняла 989 рядок із 6671! Так, ми обігнали 85% усіх команд, і це величезна перемога для нас.

Увесь наступний день пройшов під враженням від попереднього, і яскраві емоції, які закріпилися добрими результатами, залишаться в пам’яті назавжди.

Тому, якщо вам не чуже програмування і ви ще не брали участь в HashCode, обов’язково приходите, точно не пошкодуєте!

Хочу відмітити свою команду в особі Олега, Андрія і Богдана, які в цілому і зробили цей результат. Ми просто дримтим!

Иля, PHP-девелопер NIX Solutions

Мені дуже сподобалася сама ідея конкурсу : цікаві завдання, згуртована командна робота, крута організація хаба і простори для проведення хакатона.  

Катерина, Java-девелопер

Ми поздоровляємо усіх учасників з набуттям нового досвіду і передаємо привіт Ніксовим тімам, тому що за результатами нашим хлопцям вдалося обійти 85% команд світу!