Frontend ~ONE~ Love

12 Березня 2018

Нещодавно в Амстердамі пройшла велика конференція Frontend Love. Ми відправили туди наймайстерніших мисливців за новинами світу веб-розробки – подробицями івента ділиться Frontend- розробник NIX Solutions Станіслав :).

В середині лютого ми відвідали велику конференцію – Frontend Love, що проходила в Амстердамі. Це дводенний івент, який, як неважко здогадатися, про фронтенд: перший день був присвячений найбільш популярним і таким, що хвилюють багатьох темам світу веб-розробки, другої ж був повністю виділений під того, що активно розвивається фреймворк Vue.js.

Подія проходила на березі каналу, що розділяє місто на дві частини і впадає в Північне море, в івент-холі Theater Amsterdam, який вміщує в себе більше тисячі відвідувачів. Це припало якраз до речі, оскільки зал був під зав’язку забитий професіоналами, новачками, а також фронтенд-ентузіастами, що прибули в Амстердам з різних куточків планети.

Приємно здивувала організація конференції : все проходило чітко, злагоджено і без затримок. Незважаючи на таку кількість учасників і велику чергу на вхід, ми дуже швидко увійшли і отримали іменні бейджики, які були пропуском. Усередині офіціанти(а їх було о-оо-очень багато) без зупинки розносили напої і закуски, компанії-партнери(а ось їх, до здивування, було дуже трохи, порівняно з нашими конференціями) заманювали відвідувачів стандартним набором – стікерами і футболками. Проте основний фокус був зроблений на нетворкінг, тому ніяких приставок або інших розваг, які могли б відвернути учасників від спілкування, не було.

Велика робота була виконана над “продакшеном” виступів, на сцені встановлений 55 – (так, я не помилився, саме 55) метровий екран. Було б безглузде з боку організаторів не скористатися такою можливістю, і вони скористалися. Кожен вихід і представлення спікера були своєрідним ритуалом, який супроводжувався візуальним і музичним рядом, що на такому величезному екрані виглядало воістину вражаюче. Під час самої доповіді на незайнятій слайдами площі екрану відображався розклад і інша допоміжна інформація – це був не лише ефектно, але ще і практично. А в перервах на екрані транслювали твіти користувачів з хештегом івента. Дуже крутий хід, щоб підстебнути аудиторію твітить про конференцію, усім організаторам варто узяти цей спосіб на замітку.

Підготовка доповідачів відповідала рівню організації – стислість і лаконічність була головною рисою усіх промовців, що дозволило за один день і в один потік виступити 15-ти спікерам з 21. Правда, довелося пожертвувати секцією питань після виступу, проте, з урахуванням розміру аудиторії, це було б проблематично. Зважаючи на такий щільний графік було вирішено відвідати тільки перший день конференції, про що ми жодного разу не пошкодували.

Серед спікерів можна було зустріти такі імена як Evan You(творець і ідейний натхненник Vue.js), Michel Weststrate(творець бібліотеки MobX), брати Alexandre і Sébastien Chopin(автори Nuxt.js), Sarah Drasner і Eduardo San Martin Morote(з команди розробників Vue.js) і багато інших.

Така кількість промовців позитивно позначилося на різноманітності тим доповідей. Починаючи з розгляду концепції реактивності в MobX- сторах і скаффолдінга застосувань за допомогою Schematics, закінчуючи екскурсом в історію доповненої реальності і міркуваннями про те, як же все-таки краще оцінювати і приоритезировать таски.

Пара слів про саме місто, Амстердам – дуже красивий в плані архітектури, зручний в плані громадського транспорту і доброзичливий в плані людей. І в нього дуже важко не закохатися з перших хвилин перебування :).

Виражаємо велику вдячність NIX Solutions за можливість розвивати свої професійні навички і набиратися нових знань у провідних фахівців Європи і всього світу!

 Станіслав, Frontend Developer NIX Solutions