Експерти NIX Solutions на WN Mobile & Social Games Conference

31 Липня 2015

Коли надається можливість удосконалюватися в тій чи іншій галузі, експерти NIX Solutions відразу пакують валізи та вирушають за черговою порцією нових знань та умінь. Цього разу наші хлопці поринули у чарівний та захоплюючий світ гейм-індустрії на міжнародній конференції WN Mobile & Social Games Conference у Санкт-Петербурзі.

Кінець липня подарував нашим експертам можливість дізнатися більше про непросте, але дуже насичене життя гейм-дизайнерів, розробку сюжетів і концепцій для справді захоплюючих ігор, процес народження нових ідей для проектів, що стоять, та інші цікаві подробиці гейм-кухні.

Директору з розвитку бізнесу компанії Nevosoft та за сумісництвом організатору конференції Юлії Лебедєвій вдалося дуже чітко та лаконічно сформулювати головну мету заходу: “White Nights – це конференція про бізнес для тих, хто хоче не лише займатися творчістю, а й отримувати профіт. Це не курси підвищення кваліфікації – це місце, де розробники можуть отримати фідбек від професіоналів, знайти видавця, інвестора, обговорити можливість отримання трафіку від платформ або його покупку у рекламних мереж”. Тому практично всі доповіді та майстер-класи належали до однієї з трьох сфер: просування продукту та робота з трафіком, гейм-дизайн та внутрішньоігрова економіка, а також кращі практики (робота на різних ринках, платформах).

Перед самою конференцією організатори вирішили провести pre-party у затишному місці “Червоні вітрила”. Незважаючи на величезну кількість людей, атмосфера була дуже доброзичливою.

Коли ж учасники зібралися під дахом конференц-залу, одразу відчулося, що всі тут об’єднані однією спільною метою — робити по-справжньому якісний продукт. Присутність досвідчених спікерів Epic Games, Facebook, Google, Microsoft, G5, Mail.Ru, Unity, Unreal Engine, Yandex, VK та представників галузевих медіа, тільки розігрівала інтелектуальний апетит учасників.

Протягом першого дня прозвучала вражаюча кількість цікавих та корисних доповідей. CEO компанії Appodeal Павло Голубєв розповів про збільшення доходу за допомогою рекламних мереж, принципи роботи RTB-бірж та призначення аукціонів другої ціни. Business Development Executive компанії RJ Games Анастасія Періна повідала учасникам про стан ринку соціальних мереж, еволюцію жанрової складової та можливості зростання ігор у російських соціальних мережах, а також стратегії виведення гейм-проектів на ринок соціальної мережі Facebook. Акін Бабайігіт з Facebook Audience Network розповів про ефективне використання інструментів Facebook для монетизації програми та показав, як це спрацювало для низки ігрових проектів. Генеральний директор Univers-Consulting LLC Наталія Галкіна виступила з найцікавішою доповіддю про використання нейротехнологій при розробці ігор, методи відстеження фізіологічних реакцій гравця, що дозволяють визначити його емоційний стан під час гри. Наші хлопці високо оцінили та дуже рекомендують до перегляду цю лекцію. Особливо експерти NIX Solutions відзначили виступ маркетолога компанії Wooga Стефана Сандрі, в якому він розповів про їхній кейс із запуском та просуванням гри Agent Alice, поділився секретами створення успішного тизера та грамотного посіву перед релізом гри.

Незважаючи на обмежену кількість місць на найцікавіших воркшопах від Facebook (Майстер-клас з оптимізації рекламних кампаній на Facebook), Yandex (Ефективний запуск мобільного додатка) та Unreal Engine (Unreal Engine 4: все про мобільну розробку), потяг до знань все-таки допомогла нашим експертам потрапити на кожну з цих зустрічей та навіть встигнути на невеликий сюрприз від Facebook — антракт із шампанським. Як і очікувалося, один із учасників виявив “спритність” і феєрично завалив всю композицію з келихів.

На завершення дня відбувся круглий стіл на тему “Мобільно-ігровий бізнес начистоту”, в якому взяли участь хлопці з Game Insight, Creative Mobile, G5 Games, Playrix та Nekki.

Другий день конференції пройшов не менш інтенсивно та цікаво. На учасників чекав виступ Росса Шейла, головного з мобільного напрямку в EMEA в Twitter. Він розповів про маркетинг у реальному часі, тренди та методи поведінки, які працюють у мобільній платформі Twitter, а також про те, як це може бути корисно розробнику.

Також саме в цей день прозвучала найцікавіша доповідь конференції: продюсер зовнішніх проектів Creative Mobile OÜ Олексій Рехлов з натхненням і дуже докладно розповів про основи побудови внутрішньоігрової економіки.

Другий день конференції завершився підведенням підсумків чемпіонату для розробників ігор INDIE GAME CUP 2015. Хлопці презентували справді круті ігри, викликавши в учасників бажання їх пройти. Володарці “гран-прі” Lost Socks Naughty Brothers також було присуджено найвищий бал у номінації ”Найкращий арт”, Perils of Man вирвалася вперед у категорії “Найкращий ігровий дизайн”, а на Karma. Incarnation 1 лідирувала у “Найкращій історії”.

Дуже сподобалася конференція та хлопці з Unity Technologies та Nerf Game. Nerf поділилися своїми технічними рішеннями, а Unity розповіли, чого чекати у майбутньому. Порадувала велика кількість корисної технічної інформації та цікавих знайомств.

Павло, developer NIX Solutions

Традиційно для подібних заходів було багато маркетингу, що Юлія Лебедєва прокоментувала так: “WNC була і залишається про бізнес. Багатогранний, складний, цікавий. Мало зробити гарну гру – необхідно отримати доступ до аудиторії. Недостатньо мати великий рекламний бюджет – потрібен хороший продукт та вміння правильно купувати трафік. Все працює у комплексі”.

Організатори конференції з Nevosoft дуже вдало вибрали «Балтійський дім» як місце для проведення White Nights, і наші експерти встигли не тільки дізнатися багато нового та корисного про ігрову індустрію, але й відвідати деякі визначні пам’ятки та просто гарні місця Санкт-Петербурга.

Наші хлопці ще не раз переглядатимуть усі виступи конференції і тепер, коли скарбничка їхніх знань у галузі гейм-індустрії більш ніж переповнена, вони напевно побалують нас своїми власними лекціями.

Маю визнати, враження від поїздки отримав найпозитивніші. Завжди хотів побувати в Пітері, і мене привела туди професійна конференція. Що й казати, місто сподобалося з першого погляду. Також нас порадувала тепла сонячна погода та, звичайно, білі ночі. Першого ж дня ми встигли побувати на pre-party, познайомитися та поспілкуватися з багатьма яскравими людьми. Сама конференція дала нам багато цікавої інформації, надихнула виконання нових складних завдань, познайомила з представниками інших компаній, зокрема з представником компанії Unreal Engine у ​​східній Європі. Він розповів нам про нововведення Unreal 4, підходи до розробки ігор, а також розповів про нові ігрові проекти. Я вважаю, що провів час із користю, і надалі хотів би знову побувати учасником White Nights. Величезне спасибі NIX Solutions за чудову нагоду, яка принесла нам багато корисної інформації, масу натхнення та цікавих знайомств.

Єгор, developer NIX Solutions