Експерти NIX Solutions на SQA Days 19

19 Липня 2016

Наші експерти знають: якщо дуже захотіти, можна відвідати усі доповіді на трьох паралельних потоках конференції. Ні, це не магія, а бажання не прогаяти навіть найменшу частину корисної інформації. Так наші хлопці і зробили на SQA Days 19 і тепер поділяються подробицями івента :).

Перш ніж розповісти про нашу поїздку на SQA Days 19, хотілося б прокоментувати, чим у принципі хороші конференції і чи варті вони відвідування.

Ми вважаємо, що стоять однозначно. Чому?

Насамперед, це чудова можливість отримати нову інформацію та досвід (якщо довелося взяти участь у майстер-класах), не докладаючи великих зусиль – прийшов і слухаєш.

По-друге, це можливість структурувати та розкласти по поличках раніше вивчений матеріал. Адже буває так, що вже відома вам інформація, думка або ідея, сказана трохи інакше іншою людиною, виявляється тим самим шматочком пазла.

І, нарешті, це корисні знайомства з новими людьми, з якими вже є щось спільне. Наявність однодумців важлива для будь-якої сфери нашого життя, особливо професійної. Разом і гори згорнути можна, чи не так?

Завдяки NIX Solutions ми змогли скористатися цими можливостями, відвідавши SQA Days 19, яка відбулася в травні в Санкт-Петербурзі.

Конференція SQA Days 19 стала вже 19 івентом, головною темою якого є забезпечення якості ПЗ. Основну аудиторію конференції складають фахівці у галузі тестування, які приїжджають сюди із країн СНД. У зв’язку з цим у SQA Days немає постійної локації і вона кочує великими містами країн СНД — Київ, Мінськ, Москва і Санкт-Петербург. До речі, наступна конференція пройде у Мінську у листопаді 2016-го.

Цього року організатори вдало обрали готель для проведення конференції. Він розташований неподалік аеропорту, що дозволило багатьом учасникам прилетіти вранці в день заходу і досить швидко опинитися в потрібному місці до призначеного часу.

Конференція тривала два повні дні, з 10 ранку і до 6 вечора, зібравши понад 400 гостей з Харкова, Києва, Мінська, Москви, Санкт-Петербурга, Казані, Києва, Самари та інших міст. Доповіді на конференції були поділені на три паралельні потоки, а теми та тези виступів викликали інтерес та бажання відвідати кожне з них.

Як справжні тестувальники ми вирішили побувати на всіх доповідях і переконатися, що ми не пропустили нічого важливого :). Від нашого напряму було делеговано трьох експертів. Маючи при собі програму доповідей, ми заздалегідь визначили, для кого яка тема є більш актуальною та цікавою, і розподілись по секціях.

Наш експерт у галузі автоматизації тестування Руслан відправився до секції автоматизації тестування (несподівано, правда? :)), навантажувального тестування та тестування безпеки. Ми ж поділили між собою доповіді про функціональне тестування, тестування мобільних додатків, тест-менеджмент та інші суміжні теми.

Два дні для мене пролетіли у режимі non-stop. На конференції було три секції з величезною кількістю доповідей та морем корисної інформації. Порадувала якість деяких виступів з автоматизації. Багато доповідей було присвячено таким трендам, як DevOps та Continuous Delivery. До кінця конференції у нас навіть з’явився жарт “Щоб ваш виступ був успішним, на презентації має бути DevOps” :). Дуже сподобався формат бліц-доповідей. Організація конференції також була на висоті: вікторини, призи, розіграші та ігрова атмосфера. Словом, супер!

Руслан, експерт команди QA Automation

Пітер зустрів нас похмурою погодою. Однак ні цей, ні наш невиспаний стан не завадило нам відвідати всі заплановані на два дні пам’ятки, пройтися о 9-й вечора через половину міста в пошуках місця для вечері та пізньої ночі заселитися в номер.

Перший день конференції повністю захопив нас низкою доповідей. У перервах між надихаючими презентаціями ми вирішували завдання від партнерів SQA Days і отримували призи за правильні відповіді, селфі, брали участь у конкурсах, набирали сувеніри і купували корисну літературу (до речі, моя валіза погладшала на 7 кг за цей час). Увечері ж нас чекала after party зі специфічним, але веселеньким музичним гуртом та смачним фуршетом. Після вечірки ми вирішили піднятися у вітальню та обговорити підсумки першого дня. Мене особливо надихнули доповіді щодо оптимізації роботи тестувальника як тестових артефактів, так і особистого часу. Також були цікаві доповіді щодо UAT.

На другий день конференції ми прийшли вчасно і знову поринули в атмосферу доповідей, завдань, гігантської Дженгі та багато іншого. Саме в цей день я зрозуміла, чому на конференції корисно бути особисто — адже відео презентацій та лекцій ви можете знайти в інтернеті, а ось поставити запитання та особисто поспілкуватися з досвідченішими людьми, які працюють в інших сферах (були навіть представники оборонної сфери) та на проектах іншого типу – безцінно!

Катерина, експерт команди QA

Найближчим часом ми плануємо провести в NIX Solutions низку лекцій, щоб поділитися з усіма бажаючими найактуальнішою та найкориснішою інформацією, отриманою на конференції. Ми точно виконали перші два пункти зі списку корисних можливостей. На SQA Days 19 ми не тільки дізналися багато нового та інакше глянули на звичні речі, але й закріпили раніше отримані знання.

Тетяна, експерт команди QA

Хочеться згадати про ще один, не менш важливий пункт — спілкування з однодумцями.

Ми були приємно вражені, коли ще в нашому аеропорту побачили знайомі особи з харківського IT-ком’юніті — хлопці летіли разом із нами тим самим рейсом. Круто бачити своїх співвітчизників у іншому місті на такому заході — у цьому відчувається якась підтримка.

Поспілкуватися ж із хлопцями з інших міст та країн вдавалося під час кава-брейків між доповідями, на спільних обідах та афтепаті, якою завершився перший день конференції.

Всі учасники відкрито та із задоволенням ділилися думками на задану тему, враженнями про те, що відбувається, і раніше набутим досвідом. Це також заряджає та мотивує рухатися далі та відкривати нові горизонти.

Хочеться додати пару слів про бонусні можливості, які дає відвідування конференцій — це можливість подивитися, хай і швидко, інше місто та іншу культуру.

Завдяки не найзручнішому розкладу літаків ми змогли провести сумарно додаткову добу у Санкт-Петербурзі. За цей час ми встигли оглянути визначні пам’ятки, виходити вздовж та впоперек центр міста, побувати на теплохідній екскурсії каналами міста та завдяки вдалому збігу нашого перебування в місті з акцією “Ніч музеїв” відвідати Військово-морський музей та Військово-історичний музей артилерії.

Вражень ми привезли багато як від самої конференції, так і людей, які нам зустрілися, і міста. У майбутньому ми плануємо так само використовувати будь-яку можливість поповнювати багаж знань і розширювати коло однодумців :).