Експерти NIX Solutions на ProfsoUX-2016

1 Червня 2016

Якщо десь збираються дизайнери, бізнес-аналітики та фахівці суміжних професій всього світу, щоб обговорити останні тренди UX, будьте певні: експерти NIX Solutions обов’язково заглянути туди на вогник.

У квітні нам пощастило відвідати дводенну конференцію ProfsoUX, а також ненадовго поринути в атмосферу дивовижного міста Санкт-Петербурга. Це вже 5-та зустріч, яка збирає дизайнерів, бізнес-аналітиків та фахівців суміжних професій в одному місці, щоб поділитися досвідом проектування зручних, сучасних та водночас красивих інтерфейсів.

Докладніше про самі доповіді трохи нижче, а спочатку кілька слів про організацію конференції. Все складалося чудово, починаючи з перельоту, який був легким та приємним. Потім цілу годину ми розглядали місто через вікно таксі, надихаючись красою архітектури, водними каналами та чудовою погодою, що стояла на вулиці. Пітер радував нас сонечком, теплом (щодо цього місця на карті) та привітними людьми, яких ми зустрічали. На конференції серед учасників, можливо, тільки ми представляли українську компанію, бо всі, з ким ми познайомилися за 2 дні, були з Росії або з Білорусії. Нам вдалося поспілкуватися з провідними спеціалістами в галузі проектування інтерфейсів великих компаній, дізнатися, як працюють UX-дизайнери та аналітики в їхніх департаментах, які обов’язки виконують, як оптимізують свою роботу та де беруть натхнення. Розклад був організований так, щоб після кожної доповіді учасники та спікери могли відпочити та поспілкуватися, перейти до потрібної зали, випити чай або перекусити (закусок було стільки, начебто проектувальники — найголодніші люди у світі). У холі завжди можна було перехопити цікавого доповідача і ставити запитання, дружелюбність та емпатія на конференції просто зашкалювали.

Для нас головним завданням і інтересом було почути якомога більше доповідей і почерпнути інформацію, якої дуже не вистачає, тому що тема досвіду користувача тільки недавно почала виноситися як окрема і важлива частина створення продукту. Переглянувши програму і розділившись для більшої ефективності, ми поринули у море знань та порад.

Поділюся з вами вичавкою з доповідей, які, на мою скромну думку, були насправді цікавими та корисними для майбутньої роботи над продуктами в нашій компанії. Найкращою за змістом та способом викладу була доповідь Ніка ван дер Лінде, цифрове агентство Mirabeau, Нідерланди “Context is King – Crafting Smarter, Adaptive Digital Products Today”.

Ник ван дер Линде

Відгуки про виступи на конференції підкріпили мою думку, віддавши першість саме цьому доповідачу. Він постарався донести думку про те, що середовище, де використовується програма, іноді важливіше, ніж сам дизайн або технологічність програми.

Він навів цікавий приклад про те, який додаток потрібний для стюардес та стюардів пасажирських авіаліній. Нам, проектувальникам, потрібно враховувати насамперед, де, в якому середовищі користуватимуться додатком. Для цього типу користувачів основною інформацією є час вильотів, затримки рейсу та пункти пересадки. Значить, використовувати його бортпровідники будуть в основному в кафе аеропорту, в перепочинках між рейсами, у результаті — планшет/смартфон і повільний інтернет. Від цих нюансів якраз і залежить, яким буде інтерфейс – простим, швидко завантажується, з великою друкаркою, без зайвої анімації. У таких випадках можна і гайдлайнами знехтувати, і геніальним задумом із красивим модним інтерфейсним рішенням.

Ще один цікавий кейс щодо використання контексту. Виробники термостата Nest за допомогою веб-камери визначають ваше перебування по відношенню до термостату, якщо ви далеко, буде показано загальну інформацію, якщо близько — дрібніше і докладніше.

Nest

Також Нік радить під час роботи над продуктом йти шляхом поліпшення, тобто продукт повинен працювати і бути легким у використанні та розробці, використовувати прості елементи: картинки, текст, чекбокси. Додавати ефектну анімацію, паралакси тощо підходи в дизайні варто для елементів, які не впливають на функціональність основних цілей. Якщо користувач щось відключає в налаштуваннях девайса і при цьому дизайн ламається, його не можна назвати хорошим.

Друга доповідь, яка залишила слід у моїй пам’яті – “Програмістський підхід у дизайні” Сергія Павельчука. Досить цікаве порівняння дизайнера та програміста з точки зору структурованості, організації процесів та архітектури створення продукту. Доповідач запропонував накласти базові принципи програмування, методологію, яку використовують розробники, на створення прототипів.
Як девелопери повинні не любити неякісний код, так і дизайнери повинні ставитися до не підписаних шарів та їхнього хаотичного розташування в прототипі.
Архітектура. При побудові прототипу розберіться спочатку про те, як повинен працювати продукт, які цілі виконувати, які сторінки включати і який ієрархії. Продумайте переходи, зв’язки, перетворення.

Назви. Давайте сторінкам осмислені назви, зрозумілі кожному, хто їх читатиме. Сторінка “Copy of copy test 8 new” навряд чи пояснить суть контенту, який вона має відображати.

Контроль версії. Завжди зберігайте свою роботу. Робіть back up. Вчіться цінувати витрачений вами час.

ООП. Також не могли пройти стороною та принципи об’єктно-орієнтованого програмування. Що призвело до дискусії, що краще використовувати — динамічні панелі або окремі сторінки. Я віддаю перевагу динамічним панелям, тоді прототип виглядає як реальний продукт, але іноді дуже складно в цих панелях розібратися, особливо людині, яка їх не створювала.

І хороший програміст, і хороший дизайнер мають бути перфекціоністами та робити свою роботу вдумливо. Ось такий висновок я зробила, побувавши на цій лекції. Не скажу, що інформація нова, але коли кілька сотень людей її підтверджують, то починаєш ще більш відповідально ставитися до того, що робиш. Адже насамперед це для інших людей, а не для тебе одноосібно :).

Перший день конференції був насичений відмінними доповідями, новими знайомствами, кейсами, заснованими на особистому досвіді та дружнім спілкуванням. Після закінчення івента ми вирушили знайомитися з визначними пам’ятками міста на Неві, дуже хотілося пробігтися хоча б головними красотами і побачити те, чим пишаються пітерці. У нас було мало часу, але ми все ж таки зуміли побачити незвичайні мости та канали, чудову архітектуру, яка зберегла в собі історію, милі вулички та знамениті пітерські дворики, в яких відбуваються всі бандитські розбірки.

Другий день мав стати ще більш насиченим, ніж попередній, бо попереду на нас чекав воркшоп “Цінність: шукаємо, формуємо, підтверджуємо”. Особисто для мене це найважливіша частина конференції, бо такий досвід навчає працювати в команді, знаходити правильні рішення, поважати думку інших людей, вивчати нові методики у проектуванні продуктів. Наші тренери допомогли нам розібратися з різними способами структурованого брейнсторма для випадків, коли немає доступу до користувачів (немає можливості провести дослідження та доводиться працювати на рівні гіпотез) або коли потрібно підготуватися до досліджень (розуміти, що і чому запитувати у користувачів). Для цього ми використовували різні техніки: Value Proposition Canvas, Impact mapping у розрізі користувачів, Customer Journey Mapping або Scenario Mapping, прототипування. А тепер трохи докладніше про те, що ми займалися. Куратором моєї групи була Ксенія Колтун, провідний UX-дизайнер, EPAM Systems (Білорусія). Вона у всьому допомагала та стала частиною нашої команди. Нам запропонували на вибір кілька проблемних життєвих ситуацій, пов’язаних з фінансами, та можливість створити супер додаток, який би допоміг користувачам бути більш організованими та фінансово грамотними. Для початку ми створили карту з:

завданнями – функціональними, соціальними та емоційними;

проблемами – небажані властивості, перешкоди, ризики;

вигодами – необхідними, очікуваними, несподіваними.

Ця інформація відразу розклала всі вимоги до додатку по поличках. Мозковий штурм був досить продуктивним, з’явилася купа ідей і кожен учасник зміг зробити свій внесок у процес створення програми. Тепер треба було пройтись бритвою Оккама і залишити лише потрібні функції. Це давалося важко, бо кожен учасник люто захищав свої ідеї та пропозиції. Перемогла дружба, і ми зуміли витягти найважливіше та пріоритетне для користувача на передній план.
Тренери також звернули нашу увагу на дуже важливий фактор, який впливає на якість продукту під час проектування – це правильні питання. Щоб отримати правильні дані, потрібно відповідально підійти до питань, які ви ставите користувачеві.

Також потрібно бачити загальну картину взаємодії, скласти карту, на якій видно все, що робить користувач у додатку, його можливі дії та переходи, точки входу та контакти під час використання.

У нас вдалося створити фічеліст з основними вимогами до додатку, і ми приступили до візуалізації. Кожен учасник малював свій прототип, а потім ми збирали ідеальний продукт із запропонованих варіантів. Наш фінансовий помічник умів вести облік приходу та витрати коштів, а також пропонував щоденні уроки підвищення знань у сфері фінансів. Також ми додали інформацію, що постійно оновлюється, зі списком магазинів з акційними пропозиціями, щоб зменшити витрати на основні побутові речі.

Ми навіть встигли намалювати логотип, залишилася справа за малим — запрограмувати наші ідеї та випустити у світ. Але це не наша історія.

Ці два дні подарували нам безліч емоцій, знань та знайомств. Ми побачили, як працюють та навчаються інші фахівці, а також поділилися своїми знаннями з командою. Звичайно ж, побачили чудове, світле і таке гарне місто, яке зачарувало своєю старовинною історією.