Експерти NIX Solutions на PG DAY`16

23 Серпня 2016

Ми у NIX Solutions знаємо, що нових знань ніхто не приносить на блюдечку. Іноді за ними доводиться вирушати в далекі дали, і нещодавно наші експерти побували на PG DAY`16 у Санкт-Петербурзі – найбільшій конференції, присвяченій питанням роботи з PostgreSQL. Враженнями про подорож ділиться експерт веб-розробки в NIX Solutions Ярослав :).

Нас складно назвати авантюристами, проте спонтанні пригоди зазвичай стають найкориснішими та найцікавішими. Спонтанності нашої поїздки на PG DAY`16 додало те, що ми дуже швидко вирішили відправитися на конференцію і так само швидко зібралися в дорогу: вранці були в офісі, а вже ввечері сиділи у поїзді Харків – Москва. До того ж, ми давно хотіли прокачатися в роботі з PostgreSQL, і завдяки NIX Solutions нам випала така можливість :).

Приїхавши до Москви, ми пересіли на інший поїзд, і ввечері заселилися до затишного готелю на Василівському острові в Санкт-Петербурзі.

Виспавшись і набравшись сили після дороги, ми вирушили до місця проведення конференції. Пітер зустрів нас холодною та дощовою погодою, проте це не завадило нам швидко включитись у роботу. Доповіді та майстер-класи на конференції йшли у два потоки, причому на одному з них спікери давали інформацію переважно англійською мовою. Ми вирішили розділитися на дві групи, щоб не прогаяти нічого важливого. Тягнути жереб не довелося, тому що ми чітко розуміли, який потік кому буде цікавий.

PG DAY`16

Перший день був присвячений майстер-класам та націлений на максимально швидке та ефективне освоєння технології за допомогою практики. Під час кава-брейків наша команда збиралася разом, і ми жваво обговорювали різноплановість представлених доповідей. До єдиної думки ми не дійшли, проте особливо хотілося б виділити вичерпну доповідь Mastering PostgreSQL administration, яку представив Брюс Момджан — все чітко, доступно і без “води”.

До кінця дня у наших головах було так багато нової інформації, що ми вирішили зробити невеликий тайм-аут та переключити свою увагу на гарні місця міста. На щастя, в Пітері напевно є на що подивитися, і ми, озброївшись фотоапаратами та зручним взуттям, вирушили гуляти його площами і красивими вуличками вздовж каналів :). Завершенням вечора стала смачна вечеря, яка допомогла нам трохи розслабитися і налаштуватися наступного дня.

На початку другого дня ми прослухали доповідь з інтригуючою назвою ”Як правильно вживати C2H5OH”. Протягом цієї доповіді ми познайомилися з розширенням NGINX-сервера для реалізації HTTP API на PostgreSQL. Як ви вже здогадалися, C2H5OH – це назва розширення.

Третій день почався з того, що наш звичайний піший маршрут був заблокований, і випадково (ми воліємо вважати її щасливою незважаючи на обставини) ми вирушили на конференцію через Смоленський цвинтар. Ця прогулянка стала несподівано пізнавальною, бо прямо біля входу ми побачили місце першого поховання Тараса Шевченка.

Место первого захоронения Тараса Шевченко

Це був наш останній день у Санкт-Петербурзі, тому ми вирішили попрощатися з ним як слід, і після прослуханих доповідей влаштували святкову вечерю.

За три дні конференції ми дізналися безліч тенденцій у розвитку PostgreSQL та нюанси роботи з цією СУБД, познайомилися із сучасними способами резервного копіювання, а також почули історії успіху таких компаній як Яндекс та Zalando у результаті переходу на PostgreSQL.

Дорога додому була не менш цікавою, ніж уся наша подорож. Ми знову їхали через Москву, і там ми мали цілий день на знайомство з містом. Прогулявшись Червоною площею і прикупивши цукерок у ГУМі, ми вирушили на річкову прогулянку Москва-рікою і побачили величезну кількість визначних пам’яток.

Поїздка на PG DAY`16 пройшла на ура: вже зараз ми готуємо лекції на основі почутого для хлопців із команди та використовуємо отримані на конференції знання у роботі :). Спасибі Ніксам за чудову можливість розширити горизонти та дізнатися багато нового!

Ярослав, експерт веб-розробки у NIX Solutions