Що привезли NIX після Laracon EU Amsterdam

8 Листопада 2019

У списку заходів, де знову можна зустріти кольори NIX, додалася ще одна міжнародна конференція Laracon EU Amsterdam. Наші PHP-розробники повернулися з Амстердама з новими знаннями, прокачаними скілами і таким натхненням, що тільки й встигай подавати нові проекти :). Будьте уважні – цей текст заряджений на високу робочу продуктивність та натхнення. Читайте, вбирайте голландську енергію і не забувайте нишпорити статтю друзям :).

Провідна європейська конференція LaraconEU збирає все міжнародне співтовариство Laravel PHP. Цього літа місцем проведення івента став Амстердам.

Laracon EU дарує учасникам незабутній досвід. Протягом двох днів гуру провідних світових компаній розповідають учасникам про тренди веб-розробки PHP. Слухачі беруть участь в обговореннях, які прокачують мозок крутіше за будь-які профільні курси, і привозять додому важкий багаж знань, щоб поділитися ним з нами :).

Я думаю, всі погодяться з тим, що кожна сім’я має свої традиції. Ось і в нашому відділі є традиція щорічного відвідування конференцій міжнародних масштабів. Тому, коли з’явилася перша інформація про Laracon EU 2019, ми були практично на валізах.

До підготовки поставилися серйозно — регулярно переглядали сайт організаторів та їхні пости у твіттері, щоб першими дізнатися, що на нас чекатиме. Отримавши розклад лекцій, відразу виділили собі пріоритетні напрями. А оскільки на світовій конференції я була вперше і порівнювати її масштаби могла лише з українськими івентами, на цю поїздку я чекала з великим нетерпінням:).

Сама Laracon EU тривала два дні. Прилетіли ми пізно, тому ранок був важкий, але ми не хотіли нічого пропустити в перший день, тому запланували підйом заздалегідь. До 8:30 ми повинні були бути на місці, щоб:

а) не чекати у черзі;

б) зайняти найзручніші місця.

Реєстрацію ми пройшли швидко, тому ми мали час озирнутися. А подивитися тут було на що: стенди від компаній спонсорів, нові проекти, які лише поки що готуються до виходу на європейський ринок, та багато іншого. В результаті місця в партері нам так і не дісталися, але це не завадило почути і запам’ятати все. І в цьому величезна заслуга організаторів — на конференції було комфортно всім без винятку.

Зауважу, що подібні заходи створені не тільки для обміну знаннями або просування нових ідей. Тут знайдеться місце для спілкування з людьми, які думають так само, як і ти. Коли ти бачиш, що лектори дійшли таких самих висновків, як і ти колись, це неймовірно надихає :). Було приємно, що деякі лекції навіть призводили нас до дебатів у стилі “чому так і ніяк інакше”. І це після лекції з Dependency Injection (!).

Величезним плюсом Laracon EU було те, що не всі доповіді були присвячені виключно фреймворку Laravel (хоча, судячи з назви, думаю, ви розумієте :)). Тут говорили і про правильне розуміння процесу оцінювання, і як стати «the greatest developer».

Загалом конференція порадувала нас з перших хвилин: лекція про патерни дизайну в рамках UI змусила нас переглянути деякі погляди на наші поточні проекти. А ось апогеєм усієї конференції було, звичайно ж, виступи самого Тейлора Відвела з презентацією останньої Laravel 6.0 та демонстрацією нових можливостей, покращень, нової сторінки помилок, приємних доповнень тощо.

Загалом той багаж знань, які ми придбали, і заряд позитиву, який отримали від поїздки, ми негайно почали нести в маси і ділитися ним з нашими колегами. І зараз вони вже залишилися задоволені, а нам ще стооооолько треба розповісти :).

PS Було б лукавством сказати, що ми думали тільки про конференцію, адже вона тривала всього два дні з четверга по п’ятницю, а попереду маячили захоплюючі вихідні (грайливо підморгую). Тому конференцію ми завершили прогулянкою вулицями Амстердама, але це вже зовсім інша історія:).

Анастасія , РНР department

Цього року дводенна конференція зібрала понад 800 учасників з усіх куточків світу. Вона включала потік сесій, які в основному були зосереджені на поглиблених технічних темах, актуальних для тих, хто працює з Laravel.

Ми постійно стежимо за такими конференції, як Laracon. Так ми завжди залишаємось на одній хвилі зі світовими лідерами розробки, перебуваємо в курсі тенденцій розвитку мови та фреймворків, та й просто підтримуємо свій рівень кваліфікації:).

Коли я дізнався, що стану одним із учасників Laracon 2019, був приємно здивований. Я отримав реальну нагоду на собі відчути атмосферу такої важливої ​​події, поспілкуватися з колегами з інших країн.

Перед поїздкою ми вивчили список доповідей та постаралися розподілити між собою важливі для нас теми. Так, всі учасники змогли приділити увагу тим питанням, які вважали для себе найбільш корисними. І хоча всі доповіді обіцяли бути цікавими, я відчував теми оптимізації продуктивності та безпеки додатків.

Laracon 2019 стала моєю першою конференцією таких великих масштабів і вона повністю виправдала мої очікування. Адже серед доповідачів були не лише практики з крутим досвідом, але й розробники фреймворку Laravel.

Особливо запам’яталися теми, де доповідачі розповідали про особистий досвід вирішення практичних завдань. Ці знання ти точно не знайдеш у документації. Це саме те, заради чого варто відвідувати такі заходи.

Якщо виділяти конкретні теми, то варто сказати про такі доповіді:

– Система нотифікацій у фреймворку Laravel;

– Використання контейнерів впровадження залежностей;

– Інструменти для аналізу продуктивності;

— фінальна доповідь автора Laravel Тейлора Відвела про останню версію фреймворку.

Ці питання ми якраз вирішуємо у своїх проектах, тому ідей щодо їхнього покращення після доповідей з’явилося чимало.

За традицією після поїздок на конференції ми завжди ділимося отриманими знаннями всередині відділу, готуємо доповіді та виступаємо перед хлопцями. Трохи подумавши над темою доповіді, я обрав теми з описом інструментів та підходів, з якими раніше ще не працював. Поки ти готуєшся до таких спічів і детальніше розбираєшся в темі, доводиться пройти так званий скілап, вивчаючи нові теми та прокачуючи себе професійно. Адже просто так вийти до колег із чужими слайдами та повторити чужі слова не можна. Тому я намагався говорити від себе, ділився своїми сумнівами та труднощами, з якими зіткнувся під час підготовки доповіді.

Після конференції у відділі я виступав із доповідями про нестандартний архітектурний підхід Event Sourcing та розповідав про інструменти аналізу продуктивності. Тепер планую ще поділитися інформацією про інструмент для відстеження помилок у програмах Laravel.

Присутність на такій конференції стала для мене великою подією. Такі заходи дуже мотивують розвиватися та знайомитися з новими технологіями. Після Laravel 2019 я зробив для себе один висновок — багато моїх колег у відділі мають рівень кваліфікації не гірше, ніж у деяких доповідачів, і цілком могли б виступати з ними на одній сцені. Впевнений, що в майбутньому фахівці нашої компанії будуть серед доповідачів, яких приїжджають послухати розробники з усього світу :).

Олександр , РНР department

Кожна хвилина, проведена на конференції, прокачує професійні скіли девелоперів завдяки участі у численних бесідах та дискусіях, зустрічам з іншими розробниками та навчанню в експертів під час сесій. Після Laracon EU їдуть не лише з новим досвідом, але й з новими друзями та найкращим розумінням того, на що здатна галузь, у якій ви працюєте, якщо знайти до неї потрібний підхід.