Boiko School App – більше, ніж просто онлайн-щоденник. Як NIX перевинайшли шкільний додаток

26 Лютого 2021

Опівночі. У всій квартирі тиша. І тільки на кухні горить приглушене світло і чутно, як напівсонні батьки майструють своєму сину-першокласнику вироби з шишок та сухого листя. Історія, знайома багатьом Ніксовим батькам, правда? ;) А може, ви були тією самою дитиною, яка говорила, що «в школі на завтра нічого не задали», а потім на півночі спантеличували маму з татом множення дробів.

Для користувачів Boiko School App ці проблеми залишилися у минулому. Спеціально для батьків учнів харківської школи Бойка NIX розробили новий онлайн-щоденник.

Це соціальний проект — програма повністю безкоштовна. Незважаючи на те, що школа вже десять років користується віртуальним щоденником, прога для смартфона з новими фічами і user friendly інтерфейс отримала масу позитивних відгуків. Ще б! Адже за справу взялися Нікси — майстри своєї справи. Проект об’єднав новачків та досвідчених девелоперів. Backend-розробник, iOS та Android розробники, тестувальник, бізнес-аналітик, дизайнер та проектний менеджер/BA. Серед них двоє Senior-фахівців.

Від стандартного веб-додатка до багатофункціональної платформи

Прототип не робили. Відразу розпочали роботу над функціями, які запросив клієнт. Попередня веб-версія щоденника була незручною і з обмеженим функціоналом – лише з можливістю переглядати домашні завдання з монітора. Перед Ніксами стояло завдання перевинайти розробку, «заточену» під конкретну школу. Формат мобільного додатка виявився найоптимальнішим за термінами та запитами клієнта. На українському ринку мало подібних рішень, а все, що є для приватних навчальних закладів, не доступне широкому загалу. Команда надихалася прикладами різних edtech-проектів. Знаходили схожі програми та аналізували їх наповнення, стиль та дизайн, розташування кнопок та інших елементів. А ще весь час у голові треба пам’ятати замовника.

На головну сторінку розмістили ключові розділи: Оцінки, Домашні завдання, Оголошення, Оплата. Ідея оплачувати навчання та шкільні обіди в пару кліків — за допомогою банківської картки — одразу сподобалася батькам. Реквізити та квитанції зберігаються у додатку.

Що ще корисного?

  • зібрали всі оцінки. У програмі є позначки за чверть, семестр, рік і все теж для минулого навчального року, а також середній бал з кожного предмета. Інформація оновлюється у перші хвилини з моменту отримання оцінки;
  • домашні завдання завжди під контролем. Усі актуальні таски – під рукою. А ще — додаткові матеріали та корисні ресурси на допомогу школярам.
  • актуальні оголошення теж тут. Що може бути гіршим за сотню непрочитаних повідомлень у батьківському чаті? Набагато зручніше, коли важливу інформацію з усіма деталями винесено окремо. Розклад батьківських зборів, новини про канікули, заходи та пригоди — тепер нічого не загубиться в листуванні.

Пофіксували старі «болячки» і успішно запустили нові фічі

Фахівець з iOS розробки згадує, як після першого релізу почалася доопрацювання: змінилася навігація, розташування кількох скрінів, а деякі – зникли. Наприклад, «Вибір учня». Серед нововведень – вкладка з активностями за день та сайд меню. До всіх скрін додали дизайн «без інтернету».

«З перших днів у Ніксах я з нетерпінням чекав, коли мені довірять реальну роботу. І ось тимлід каже мені: “Коля, є робота для тебе”. Так я і потрапив у команду. Цікаві моменти, над якими треба було поламати голову, були практично в кожному тягу. Серед складнощів можу виділити реалізацію посторінкового завантаження даних. Було паралельно два масиву інформації Зіткнувся з цим вперше, довелося повозитися, щоб все було правильно, вантажилося не дуже рано і не пізно, а коли потрібно і те, що потрібно.
Дізнався багато технічних тонкощів у використанні потоків, сторонніх бібліотек та у роботі з автолеяутом. Це позиціонування об’єктів на скріні – які мають бути розміри елементів дизайну та їх розташування відносно один одного. Для всього задаються певні умови. Особисто я займався динамічним розрахунком висоти осередку таблиці та визначенням висоти самої таблиці. Також розібрався, як правильно працювати зі scrollview, щоб його розмір чітко визначався будь-якої миті».

Миколай, iOS developer

Android developer зосередився на основних проблемах у дизайні, анімації та оптимізації програми.

«Хлопцям необхідно було добити другий реліз, і мене попросили побути другим дівом. На той момент я ще не входив до жодного проекту, тому вибір був очевидний. Побачивши старий дизайн, мій перфекціоніст заплакав. Близько двох місяців я займався редизайном з фідбеку клієнта. Під капот програми не заглядав (це було завдання попереднього девелопера). Після релізу додалося нове скоуп завдань. Виявилося, підкапотна частина досить хитка і не гнучка. Тому наступні два місяці видалися жаркими — довелося переписувати підкапотний проект для половини додатку.
Для мене найскладнішим було зрозуміти, як працює час та дата. Замість бест практикса в додатку прописали справжнісінький дев’ятиколісний велосипед з вертушкою. Відколупувати хоча б по колесу, щоб фіксувати баги, було за радість. В результаті і старих “болячок” позбулися, і нові фічі успішно запустили».

Костянтин, Android developer

Тестувальника взяти участь у розробці запропонував тимлід. Для неї це один із перших серйозних проектів. З’явився шанс спробувати тестування різних функцій, наприклад оплати та push-нотифікації. Ліля каже, знадобилося багато знань з наших внутрішніх курсів та Ніксової школи у відділі QD.

«З клієнтом нам дуже пощастило. Він завжди був готовий уточнити вимоги та розглянути всі наші пропозиції. Замовник регулярно залишав свої фідбеки, і це дозволяло своєчасно усувати помилки та покращувати інтерфейс. В результаті вийшло в кращих традиціях user friendly додатків – все зручно, нічого зайвого. Не можу сказати, що були якісь серйозні складнощі. Окрім, хіба що, нестачі часу, коли в останній момент вирішуємо щось переробити. Але це багатьом знайоме ;) Чуйність тиммейтів у такі моменти дуже рятує. Декілька разів у проект залучалися інші QA з нашого відділу, і я була дуже рада відчувати їхню підтримку. Якщо й виникали труднощі чи хтось чогось не розумів, то кожен учасник команди намагався допомогти.
Я сама мама двох школярок та уявляю, наскільки круті можливості привніс наш проект у життя дітей та батьків школи Бойка. Думаю, кожен батько хоче бути в курсі успішності своїх дітей, знати про домашні завдання, мати зручний та прозорий спосіб оплати за навчання та обіди. Актуальна інформація тепер завжди під рукою».

Лілія, QA

Boiko School App доступно в AppStore та PlayMarket. Залогінитись можна через пошту або за номером телефону. Вміст щоденника відкрито лише батькам та вчителям. Нині у школі Бойка – близько 1000 учнів. У період карантину діти перейшли на дистанційне навчання та спілкуються з освітянами онлайн. Нова технологія добре доповнює і полегшує навчальний процес.

Немає межі досконалості. З того, що можна додати/поліпшити у додатку, команда виділила кілька моментів:

  • налагодити зв’язок із саппортом та можливість спілкуватися безпосередньо з учителем та керівництвом школи;
  • оплачувати одним кліком за все і одразу — поки що є лише дві оплати з обмеженням за сумою;
  • реалізувати кешування файлів для економії трафіку користувача;
  • створити список тестових телефонів на тестовому сервері, щоб користувач не витрачав гроші на SMS. Це дозволить легше проходити ревью;
  • провести ревью дизайну.

«Нехай для більшості хлопців це був перший проект, і хвилювання вони не приховували, всі чудово впоралися та отримали унікальний досвід – пізнали всі тонкощі командної роботи та змогли покреативити. Брейнсторми, презентації проміжних результатів перед клієнтом, «допилювання» функцій та фінальний запуск — все це нас дуже згуртувало. Особисто для мене проект став саме тією віддушиною, де ми могли експериментувати над процесами та фічами. Круто створювати продукт у прямому контакті зі стейкхолдерами та кінцевими користувачами. Запускаєш фічу і одразу отримуєш фідбек – що може бути краще? :) Подвійно приємно спостерігати, коли результатами твоєї праці активно користуються користувачі і готові йти назустріч, щоб покращувати програму».

Дмитро, Project Manager