Заряджання акумулятора за 20 секунд

14 Серпня 2012

Одним з найпопулярніших напрямків сучасної науки та техніки стала розробка нових типів акумуляторних батарей.
Вчені намагаються не тільки збільшити ємність акумуляторів, але й значно зменшити час їх заряджання, що актуальне як для мобільних гаджетів, так і для акумуляторів, що використовуються в електромобілях.

Зарядка аккумулятора за 20 секунд

Вченим з Університету Іллінойсу, які ведуть свої роботи в даній галузі, вдалося створити нову методику заряджання акумуляторів, що відрізняється малим часом заряджання. Розробники запропонували використовувати як основу нове з’єднання LiFePO4 і створили оригінальні «високоструктуровані катоди».

Інженери відзначають, що не загострювали свою увагу на швидкості руху іонів у батареї, а сконцентрувалися на скороченні відстані між іонами та електродом, що дозволило їм швидше передати свій заряд. Всередині батареї нового типу розташовуються найдрібніші частинки полістиролу, які контролюють розташування іонів, які знаходяться максимально близько до катода, для досягнення більшого ефекту.

Крім цього, дослідники наводять реальні цифри зарядки нової нікель-металогідридної батареї:

  • до 75% своєї ємності акумулятор заряджається лише за 2,7 секунди

  • до 90% – за 20 секунд!

Висока швидкість зберігається протягом понад 100 циклів заряджання акумулятора. Якщо новий винахід буде доведено до серійних зразків, це дозволить розширити застосування акумуляторів ще більше.