Як правильно вчити Java: практичні поради для початківців

30 Січня 2023

Опанувати нову мову програмування досить складно без поступового засвоєння матеріалу. Кожна наступна тема потребує чіткого розуміння попередньої. Проте згодом питань ставатиме дедалі менше, а впевненості у знаннях — більше. Головне — правильно скласти план навчання. З цим допоможе експертка NIX, Java Developer Lead Олена Хацько.

На прикладі вивчення Java розберемо, які теми у першу чергу варто засвоїти початківцям.

Як правильно вчити Java

Знайомство з Java — з чого почати?

 

Передусім із логічних операцій та операцій над множинами. Далі занурюємось у синтаксис мови, поступо переходимо до роботи з різними типами даних. Уже на Junior-позиції ви маєте вміти створювати масиви та перебирати їх окремі елементи за допомогою циклу for. Наступний крок — розібратися в базових алгоритмах. Зокрема, в сортуванні масивів методом бульбашок.

Не забуваємо і про Java Core, що включає:

  • роботу з рядками та рефлексію;
  • завантажувач класів;
  • виняткові ситуації;
  • колекції;
  • Set/Map;
  • ітератори та багатопоточність.

Вивчаючи синтаксис Java, не обійтись без опанування спеціальних інструментів. Кожен із них знадобиться на різних етапах створення застосунку:

  • Java Development Kit. Сюди входять компілятор, дебагер, система моніторингу, утиліти, стандартні бібліотеки класів, документація та Java Runtime Environment.
  • Java Runtime Environment. Це виконавче середовище з бібліотекою Java-класів та Java Virtual Machine.
  • Java Virtual Machine. Середовище для виконання байт-коду та забезпечення кросплатформеності застосунків. Це здатність ПЗ без проблем запускатися на різних операційних системах. Цю властивість називають однією з переваг Java.

Окремої уваги заслуговує багатопоточність. Вона допомагає оперативно розв’язувати складні задачі, використовуючи всі можливі ресурси комп’ютера. Уявімо, що у вас є мільйон рядків із даними про покупки в інтернет-магазині. Кожен рядок містить тисячу полів, які треба проаналізувати. Щоб трудомісткі обчислення провести якомога швидше, треба розпаралелити їх (якщо у процесора більше одного ядра). Запускаємо кілька потоків, і вони паралельно обробляють дані. Це й економить час.

Навчитися програмувати на Java неможливо без розуміння принципів об’єктно-орієнтованого програмування:

  • Поліморфізм — здатність об’єкта приймати різноманітні форми для ефективного розв’язання схожих на перших погляд, але технічно різних задач.
  • Інкапсуляція — механізм, який за допомогою поєднання даних та коду захищає їх від втручання сторонніх людей та неправомірного використання.
  • Успадкування — процес наслідування одним об’єктом властивостей іншого.

Маю для вас простий лайфхак, як правильно вивчати Java, орієнтуючись на ООП. Щойно ви створили свій перший застосунок за методом об’єктно-орієнтованого програмування, погляньте, як у коді відображені ці принципи. Для чого вони потрібні у вашому випадку? Такий аналіз допоможе краще зрозуміти суть Java.

Цикли та масиви в Java

 

  • Цикли — це повторювані дії, в яких зв’язок може бути не лише з масивами.

Як це працює? Уявіть сотню однакових документів, на яких треба поставити одну й ту саму печатку. Для цього обираємо документи в циклі, створюємо єдину функцію печатки і застосовуємо її до всіх документів.

  • Масиви — це складені в одну лінію дані.

Немов печиво макарунс у коробці. Можна використати цикл і брати всі «ласощі» одне за одним. Та якщо ви хочете лише третє та п’яте печиво, то просто оберете їх. Це принцип порядкового номера, якому відповідають елементи в масиві.

Робота з базами даних

 

Ще одна важлива тема для бажаючих навчитися програмуванню на Java. Бази даних — основа будь-яких застосунків і сайтів. Адже там скрізь міститься інформація про користувачів, товари, послуги. Проєктуючи певний сервіс, розробник має знати, де та як зберігати дані, як отримати до них доступ, як їх змінювати.

Технології HTML/CSS та JavaScript

 

Java-розробник має знатися і на бекенді, а на фронтенді — видимій користувачам частині сайту чи застосунку. Для цього знадобляться знання розмітки HTML, CSS та мови програмування JavaScript. HTML дозволяє створювати та відображати у браузері веб-сторінки. Стилі CSS зроблять сайт зручним у користуванні та візуально гарним. А завдяки JavaScript вдасться створити інтерактивні сторінки.

Git, Maven, Docker

 

Як бачите, навчитися програмувати на Java — це не лише про саму Java. Вам стануть у пригоді й сторонні сервіси. Припустимо, ви довго розбирали якусь технологію, написали багато коду. Однак через перепад напруги світло вимкнулось, і техніка вийшла з ладу. Результати вашої кропіткої роботи втрачено. Щоб уникнути такої ситуації, використовуйте Git. Цей віддалений репозиторій зберігає всі наявні версії вашого проєкту.

Maven спрощує збірку проєкту після написання коду. Також він полегшує підготовку звітів про якість коду.

Що стосується Docker, то цей сервіс економить час на запуск програми. Достатньо буквально однієї команди, аби стартувати ПЗ після збірки та упаковки залежностей. Навіть не доведеться встановлювати залежності для окремих налаштувань (наприклад, доступ до баз даних всіх учасників команди).

Фреймворки та бібліотеки Java

 

Бібліотеки надають готові рішення, а фреймворки на основі шаблонів спрощують та прискорюють створення програм. Це надійні та перевірені на практиці інструменти. Тому якщо хочете правильно вивчати Java, обов’язково познайомтесь із такими бібліотеками і фреймворками:

  • JUnit — призначений для автоматичного тестування код
  • Hibernate — ця бібліотека надає таблиці у вигляді класів, що полегшує роботу з базою даних
  • Spring boot — фреймворк для створення застосунків на Spring
  • Apache Commons — мастхев бібліотеки для Java-розробника.

Де шукати матеріали для самостійного вивчення Java?

 

Не знаєте, як розпочати вчити Java? Просто — з офіційної документації. Це найкраще джерело знань для знайомства з будь-якою мовою програмування. Далі йдіть на сайт Stack Overflow, ознайомтесь із матеріалами про Java. Після цього поєднайте теорію з практикою і спробуйте пройти онлайн-курс. Наприклад, на ресурсах Udemy чи Coursera. У вирішенні конкретних задач допоможуть туторіали і гайди на YouTube. Там часто бувають слушні поради від практикуючих розробників. Вам точно буде, з чого обрати. Головне — крок за кроком аналізуйте нову інформацію. Якщо при роботі з консоллю стикнулись із незнайомою помилкою, спершу загляніть у документацію. Якщо не знайшли там відповідь — вже згадані туторіали вам у поміч.